PETER BUFFETT

‘Moj otac najbogatiji je čovjek na svijetu, a ne da mi ni centa. Ali nije škrt, nego mi tako iskazuje ljubav’

Peter Buffett (45), autor glazbe za film ‘Ples s vukovima’, dobitnik Emmyja i sin Warrena Buffetta, čije je bogatstvo 60 milijardi dolara i koji je potaknuo novi trend u odgoju superbogataške djece

Kad je Peter Buffett imao 20 godina, zamolio je oca da mu posudi novac i tako pomogne njegovu glazbenu karijeru. Već je bilo izgledno da će mu otac postati najbogatiji čovjek na svijetu. Peterova je sestra već prije bila zamolila oca da i njoj posudi novac, kako bi preuredila kuhinju, ali on ju je odbio.

“Idi u banku i traži kredit”, rekao joj je kao i Peteru.

U izuzetno rijetkom intervjuu, koji je nedavno dao listu The Times, Peter Buffett sam je ispričao tu anegdotu. Škrtost Warrena Buffetta je legendarna, ali ona je samo pozadina puno važnije ostavštine legende s Wall Streeta. Stari Buffett, Prorok iz Omahe, najuspješniji je investitor u povijesti svijeta, a svojim je primjerom potaknuo novi trend u odgoju superbogataške djece. “Teži” je od 60 milijardi dolara. Četvrti je najbogatiji čovjek na svijetu nakon Billa Gatesa, meksičkog tajkuna Carlosa Slima i osnivača Zare Amancija Ortege.

Humanitarni rad

Buffettova kompanija Berkshire Hathaway ulaže samo u tvrtke koje Buffett razumije. Imaju niz podružnica, među ostalim vlasnici su NetJetsa, servisa za rentanje i dijeljenje privatnih zrakoplova te osiguravajuće megakompanije GEICO, imaju velike udjele u Coca-Coli, American Expressu, IBM-u, Heinzu i Marsu. Za Buffetta ne postoji dovoljno mali, ni dovoljno velik novac. Obvezao se da će 99 posto bogatstva ostaviti humanitarnim organizacijama, i to je jedino trošenje, osim ulaganja, koje ga zanima. Iznimaka nema ni za njegovu obitelj. Dvadeset i pet godina nakon svađe zbog toga što mu nije htio dati novac, Peter Buffett kaže da razumije očev postupak.

“Zvuči grubo, ali to je zapravo prava ljubav. Pokazao nam je poštovanje, poručio nam da vjeruje u nas, da zna da ćemo se sami snaći.”

Peter je tada zaista otišao u banku, dali su mu kredit, radio je kao manijak da ga otplati, otplatio ga i tako se malo-pomalo sam podigao na noge.

“Ne bih uspio da mi je netko samo ispisao ček.”

Potaknuti Buffettovom metodom, Bill i Melinda Gates promijenili su oporuke i od svih milijardi koje imaju, svojoj djeci dali tek mrvice. “Platili smo im najbolje obrazovanje na svijetu, mislim da im je to od nas dovoljna podrška za početak”, rekao je svojedobno Bill Gates.

Njegova djeca nemaju zaklade, sve Gatesovo bogatstvo ide u humanitarne svrhe. Časopis Wired to je nazvao “anti-Paris Hilton pristupom”, aludirajući na ludosti koje ona izvodi s naslijeđem koje je dobila od hotelskog imperija svoje obitelji.

Kralj kuhinja John Roberts, koji je na prodaji svoje kompanije AO za online prodaju štednjaka i hladnjaka zaradio 500 milijuna funti, u nedavnom je intervjuu rekao da njegovih petero djece odvjetnici nikad neće pozvati da ih obavijeste kako su naslijedili milijune iz obiteljske zaklade. “Neće dobiti ništa, sve ćemo dati u humanitarne svrhe.”

Anti Paris Hilton

I slavna TV kuharica Nigella Lawson tvrdi da njezina djeca “neće imati financijsku sigurnost” jer “ljude koji ne moraju zaraditi svoj novac ta činjenica uništava”.

Lord Lloyd-Webber izjavio je da će djecu samo “lansirati u život”, ali da će im činjenica da neće naslijediti milijune biti najbolji poticaj da rade.

Nisu svi roditelji-tajkuni isti, ali oni koji slijede “anti-Paris Hilton” pedagogiju imaju nešto zajedničko: nitko od njih nije pokretao biznis da bi se obogatio. Ili kako kaže Peter Buffett, nisu se borili za novac da bi kupovali stvari zbog kojih će se osjećati vrijedni. Mijenjali su tržište i svijet, novac je došao kao posljedica.

“Mom je ocu novac samo sredstvo, potvrda da je u poslu dobar koliko je i mislio da jest”, ističe Peter Buffett. Kad je novac cilj, djecu je nemoguće odgojiti da misle kako on nije važan.

Buffettova djeca Susan, Howard i Peter, ispričao je Peter, odrastala su u Omahi bez ikakve ideje o stvarnom bogatstvu svog oca. “Nismo znali što on točno radi, niti da mu dobro ide. Kad sam imao 11 godina, vidio sam članak u lokalnim novinama, napisali su koliko ima novca i tek sam tada to doznao. Nismo živjeli kao da imamo novca.”

Warren Buffett još uvijek živi u relativno skromnoj kući u okrugu Dundee-Happy Hollow u Omahi.

“Živi u kući u kojoj smo odrasli, kupio ju je 1958. za 31.000 dolara. Kad idem u Omahu, spavam u svojoj staroj sobi. Naša je kuća samo jedna u tom nizu.” Jedna od rijetkih ekstravagancija Warrena Buffetta bila je gradnja igrališta za racquetball iza garaže. Djeca su mu već bila tinejdžeri, a igralište je smjestio iza kuće, da se ne vidi.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:07