JEDNOSTAVAN RECEPT

OVAJ ČOVJEK NAJVEĆI JE DOBITNIK EKONOMSKE KRIZE Kako je Buffet zaradio 10 milijardi dolara

Najveći dobitnik posljednje ekonomske krize je milijarder Warren Buffett koji je proteklih 'mršavih' godina zaradio deset milijardi dolara, piše Daily Mail. Recept je vrlo jednostavan, u slučaju imanja svih potrebnih sastojaka. Naime, Buffett je 2008. uložio u poznate gospodarske aseve koji su u to vrijeme imali rekordno nisku vrijednost zbog problema na tržištu.

Njegovi ulozi poslužili su kao 'svježa krv' lipsalim kompanijama, a Buffettova osvjedočena vjera u njihovo poslovanje pomogli su rastu vrijednosti dionica kompanija.

Potvrdila se tako maksima 83-godišnjeg investitora kako uvijek treba biti 'plašljiv kad su drugi pohlepni' i 'pohlepan kad su drugi plašljivi'.

Usporedbe radi, američka je vlada uložila 420 milijardi dolara putem agencije za olakšanje krize. Pritom je tražila beneficije i dividende putem kojih je dosad vratila 50 milijardi isplaćenih ulaganja.

Najnoviji uspjeh Warrena Buffetta i njegova Berkshire Hathawayja je 4,4 milijarde dolara vrijedna otplata kompanije za slatkiše Mars u ime podružnice Wrigley koja je posudila novac od Buffetta 2008. Samo na tom će investitor zaraditi oko 680 milijuna dolara. Na drugim poslovina se dobici broje u milijardama.

Buffett je od početka krize putem šest najvećih poslova ulio u tržište 26 milijardi dolara. Među kompanijama koje je podržao, osim Marsa, su Goldman Sachs, Swiss Re, Dow Chemical, Bank of America i General Electric.

Putem je postao najveći dioničar Sachsa i povećao svoj udio u Bank of America.

Komentirao je Buffett i trenutni zastoj u radu državnih institucija u SAD-u. "Takvo blokiranje proračuna zbog postizanja drugih zakonodavnih ciljeva trebalo bi zabraniti kao oružje. To je kao bacanje nuklearne bombe, prestrašno da nekom padne na pamet, izjavio je Buffett. Naime, trenutačni problemi u SAD-u mogli bi, ukoliko ne budu riješeni do zadanog roka, potaknuti novi globalni financijski slom, vjeruje dio stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:04