TOTALNA PREVARANTICA

BJELKINJA KOJA SE PRETVARALA DA JE CRNKINJA OPET UHVAĆENA U PRIJEVARI Bivša šefica udruge za pomoć crncima varala je i na socijalnoj pomoći

 Profimedia, Xposurephotos

Bivša šefica NAACP-a (National Association for Advancement of Colored People – Nacionalna udruga za unaprjeđenje života crnaca), optužena je za prijevaru sa socijalnom pomoći, javlja NBC News.

Rachel Dolezal prije nekoliko godina je punila novinske stupce jer je otkriveno da je bjelkinja iako se godinama pretvarala da je crnkinja, pa čak bila i na čelu najpoznatije udruge za zaštitu prava crnaca u SAD-u.

Dolezal je nakon skandala otprije nekoliko godina promijenila ime u Nkechi Diallo, a sada je optužena za prijevaru, krivokletstvo i lažno predstavljanje vezano uz socijalnu pomoć.

Nelegalno je primila 8.747 dolara za pomoć u hrani te još 100 dolara dječjeg doplatka u periodu od kolovoza 2015. pa do studenog 2017.

Istraga je počela u ožujku 2017. kad su istražitelji iz Washingtona primili obavijest da je Diallo napisala knjigu, a u isto vrijeme prijavila mjesečne prihode manje od 500 dolara. No u tom je razdoblju na bankovni račun primila skoro 84.000 dolara što nije prijavila nadležnim službama.

Taj novac stigao je od prodaje njenih memoara koje je nazvala 'In Full Color' ('U punoj boji'), zatim honorara s raznih konferencija te proizvodnje sapuna, lutaka i drugih umjetnina.

Diallo je državnoj agenciji prijavila izmijenjene okolnosti rekavši kako je u listopadu 2017. obavila jedan posao i zaradila 20.000 dolara.

Diallo je odrasla u Montani u vrlo religioznoj obitelji, a perspektivu je počela mijenjati nakon što su njezini roditelji posvojili četiri crna djeteta.

Nkechi Diallo, tada Rachel Dolezal, nekoliko godina kasnije i nakon što se razvela od muža, odlučila je promijeniti rasu i počela se predstavljati kao crnkinja.

Godinama je radila u udruzi za pomoć crncima (NAACP), no 2015. njezini su roditelji otkrili da ona uopće nije crnkinja već bjelkinja, iako se nije tako predstavljala.

Priča je postala međunarodna senzacija, a ona je dobila otkaz u udruzi koju je vodila. Također je izgubila i posao predavača afričkih studija na Sveučilištu Eastern Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:08