OBITELJSKA RAZMJENA

ČITAVA OBITELJ PROMIJENILA SPOL Mama postala tata, tata mama, kći sin, a sin kći

 Facebook

Suprug se rodio kao žena, supruga kao muškarac, kći kao muško, a sin kao žensko. Danas su četveročlana sretna transrodna obitelj koja živi u Queen Creeku u Arizoni, a britanski Daily Mail ih predstavlja kao modernu obitelj.

Sve četvero tvrdi da su rođeni u pogrešnom spolu i danas su transrodni.

Daniel Harrott ima 41 godinu i biološki je roditelj dvoje trans-djece. Rođen je kao žena i većinu života živio je kao žena. Vjenčao se s muškarcem i rodio dvoje djece – kći Mason i sina Joshuu. No tvrdi kako se nikad nije osjećao kao žena te da su mu oči otvorila njegova djeca. Naime, lani je sin Joshua s 12 godina odlučio promijeniti spol. Tvrdi kako je već sa 6 ili 7 godina znao da je trans-osoba. Taj put istodobno je slijedila i njegova mlađa sestra Mason, koja je odlučila postati muškarac. Kad mu je sin odlučio postati kći, a kći sin, i Daniel se upoznao s pojmom “transrodni”.

MUŠKA ODJEĆA

Kaže kako je zahvaljujući njihovoj hrabrosti da se predstavljaju onako kako se osjećaju i on odlučio u javnost izaći kao trans-osoba: “Kad sam vidio transrodne, shvatio sam da sam to ja i da je to moj život”, ispričao je Harrott za Daily Mail. Odmah je odrezao kosu i počeo nositi mušku odjeću, u kojoj se osjećao puno sigurnije. Nekako u vrijeme kada je postao muško, Daniel je upoznao Shirley Austin, šesdesetjednogodišnju transrodnu ženu koja je volontirala u udruzi za podršku roditeljima mladih trans-osoba. Ona je prije bila udana, ali je u tom trenutku bila sama i mislila je da će tako i ostati. No Joshua, Mason i Harrott postali su prijatelji s Austin, a odnos Harrotta i Austin počeo se razvijati i danas svi žive zajedno. “Konačno sam se oslobodila jer sam znala da s njim mogu biti ja i da on shvaća tko sam”, priča Austin. “Osjećam se voljeno”, rekao je Harrott uz osmijeh. “Osjećam ljubav prema tome tko sam, baš ovakav kakav jesam.”

HRVATSKA

Transrodne osobe mnogi iz neznanja miješaju s transvestitima. Naime, transrodna je osoba koja je rođena s obilježjima jednog spola, ali se ne osjeća tako. I ne želi da je tako doživljavaju. Kako bi dobili fizička obilježja spola koji žele, prvo piju blokatore hormona svojeg biološkog spola pa nastavljaju s pijenjem hormonskih tableta.

U Hrvatskoj je u posljednje dvije godine zaprimljeno 65 zahtjeva za promjenu spola, odnosno odabir života u drugom rodnom identitetu. Za 59 izdano je pozitivno mišljenje, a kao rezultat toga već više od 50 osoba ostvarilo je upis promjene spola u državne matice i izdane su im nove iskaznice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:35