RAZRIJEŠENA MISTERIJA

Kinesko 'čudovište iz Loch Nessa' je zapravo zračni jastuk

 
 Twitter

Misteriozni dugački crni predmet kojeg se može vidjeti na video snimci koja je nastala na rijeci Jangce, a koji je potaknuo niz teorija o kineskom 'čudovištu iz Loch Nessa' je ustvari 20 metara dugačak zračni jastuk, piše The Guardian.

Zrnata snimka koja pokazuje dugačko stvorenje crne boje kako se kreće među valovima u blizini hidroelektrane Tri klanca u provinciji Hubei se brzo proširila kineskim društvenim mrežama.

Na Weibu su video i rasprava koju je potaknuo pogledani više od 32 milijuna puta otkad se u petak video prvi put pojavio. Većina glavnih medija u Kini je objavila vijest o ovom video uratku.

Neki su povjerovali u to da je vidljivi dio predmeta samo vrh puno veće životinje koju su na internetu prozvali 'Čudovište iz Tri klanca'. Neki su spekulirali je li zagađenje u rijeci moglo omogućiti da se pojavi ovakvo biće. Međutim, znanstvenici su ubrzo odbacili ikakvu mogućnost o nepoznatoj životinjskoj vrsti uz tvrdnju da se vjerojatno radi o ogromnoj vodenoj zmiji.

Zatim su u utorak radnici na pristaništu za trajekte nizvodno od umjetnog jezera iz rijeke izvukli dugačak komad cijevi, vjerojatno odbačen u brodogradilištu. Fotografije iz lokalnih medija također pokazuju još jedan komad crnog otpada uz obalu u okolici navodnog 'ukazanja čudovišta'.

Jangce, najduža azijska rijeka, se proteže od ruba Tibeta do istočne obale Kine, a trenutno je jedna od najzagađenijih, što je rezultat industrijskog razvoja i pretjeranog ribolova.

Aktivisti za očuvanje okoliša vjeruju da su ovi efekti prouzrokovani izgradnjom hidroelektrane Tri klanca, koja je dovršena 2012., a koristi se najvećom instaliranom snagom na svijetu.

Prema procjenama trećina ribljih vrsta u rijeci su ugrožene, a Baiji dupin, koji je navodno u rijeci živio više od 20 milijuna godina je sada potpuno nestao.

Dok su se neki komentatori na internetu žalili zbog kraja sentzacionalne priče, drugi su predložili loklanim vlastima da misteriju treba održati na životu. Jedan je kazao: - Nemojte to vaditi iz vode. Onemogućite pristup, pretvorite to područje u turističku atrakciju i otvorite ga svijetu.

Drugi komentator je kazao: - Razočaran sam. Ovo je okrutan napad na ljudsku maštu i želju za istraživanjem, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:03