OTKRIĆE

ZNANSTVENICI RAZBILI STOLJETNI MIT O T-REXU 'Šokirali smo se kad smo shvatili što je zapravo bilo u rupama nasred njegove lubanje'

 Profimedia, Zuma Press
 

Prema najnovijim istraživanjima, znanstvenici koji proučavaju davno izumrle reptile, došli su do zaključka kako su dvije velike rupe u lubanji Tyrannosaurusa Rexa služile kao svojevrsni unutarnji klima uređaj koji je služio za “hlađenje”, te golemom reptilu pomagao da izgubi toplinu tijela, piše BBC.

Za te anatomske osobine na vrhu glave ranije se mislilo da su bile ispunjene mišićima, no sada je jasno kako su bile ispunjene krvnim žilama koje su pomagale T-Rexu za regulaciju topline.

Kao velikom, aktivnom predatoru, moćnom Tyrannosaurusu Rexu bio je potreban način da se ohladi. Velikim životinjama potrebni su posebni načini za hlađenje, jer neizmjerna tjelesna toplina može biti kobna u vrućim uvjetima.

Casey Holliday i njegovi kolege sa Sveučilišta Missouri koristili su uređaje za termalnu obradu slike koji toplinu prikazuju kao sliku pri proučavanju aligatora na farmi aligatora u zoološkom vrtu na Floridi.

"Stvarno je teško dobiti sliku lubanje aligatora u divljini, jer su oni uvijek udaljeni od vas i opasno im je prići", rekao je.

"Boravak na farmi omogućio nam je da snimimo slike i videozapise odozgo prema dolje."

Otkrili su da aligatori imaju rupe u lubanji ispunjene krvnim žilama.

"Toplina tijela aligatora ovisi o njegovoj okolini", rekao je koautor Kent Vliet sa Sveučilišta Florida u Gainesvilleu.

June 30, 2016 - A crocodile waits patiently for prey in Queensland, Australia, Image: 425712871, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press
Profimedia, Zuma Press

"Primijetili smo kada je bilo hladnije da se aligatori pokušavaju ugrijati. Naše toplinsko snimanje pokazalo je veliko zagrijavanje u tim rupama na vrhu lubanje, što ukazuje na porast temperature. S druge strane, tijekom dana, kako bi bivalo toplije, rupe na slikama nisu uopće isijavale, bile su potpuno tamne, kao da su isključene kako bi se ohladile."

Ispitivajući fosile i trodimenzionalne slike lubanje Tyrannosaurusa Rexa, znanstvenici su otkrili da dinosaur ima slične rupe.

U prošlosti su znanstvenici vjerovali da su dvije velike osobine na krovu lubanje izumrlog predatora - zvane “dorsotemporal fenestra” - bile ispunjene mišićima koji pomažu u pokretu čeljusti.

Ali Casey Holliday kaže: "Stvarno je čudno da mišić izlazi iz čeljusti, napravi zavoj od 90 stupnjeva i krene s vrha lubanje, fiziološki vrlo komplicirano i bez rezona. Ipak, temeljeno na našem radu s aligatorima i drugim gmazovima sada imamo puno uvjerljivih dokaza da su u tim rupama bile krvne žile."

Larry Witmer, profesor anatomije sa Sveučilišta Ohio, koji je također bio uključen u studiju, komentirao je: "Znamo da, slično kao i T-Rex, i aligatori imaju rupe na vrhu svojih lubanja ispunjene krvnim žilama.

"Više od 100 godina vjerovalo se kako su bile ispunjene mišićima. Koristeći anatomiju i fiziologiju današnjih reptila možemo poništiti te rane hipoteze o anatomiji ovog dijela T-Rexove lubanje."

Tyrannosaurus rex refurbishment. Technicians mounting the fossilised skull of a Tyrannosaurus rex (T-rex) onto it's body. The T-rex skeleton is held together by a metal support armature produced at Phil Fraley Productions, USA. The original skeleton was exhibited at the Carnegie Museum of Natural History. It was first mounted over 100 years ago in a posture that is now thought to be incorrect. The newly refurbished T-rex will be redisplayed at the museum as if fighting over a fresh kill. T-rex was one of the largest carnivorous dinosaurs, measuring 5 metres tall and weighing 7 tonnes. It lived in North America and Asia during the late Cretaceous period, between 85 and 65 million years ago. Photographed in 2007., Image: 102211295, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto
Profimedia, Sciencephoto

Casey Holliday je dodao: "Grabežljivac T-Rex mogao je regulirati toplinu svog golemog tijela upravo zahvaljujući tim krvnim žilama. Takav sustav kapilara gore na vrhu lubanje golemom je reptilu služio kao mehanizam za prikupljanje i propuštanje topline."

Otkrića su objavljena u stručnom časopisu Anatomical Record.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 18:07