UGROŽENO ZDRAVLJE

KRVAVA RIJEKA U RUSIJI STRAŠI STANOVNIKE 'Postala je jarko crvena prije tjedan dana, nitko ne zna što je uzrok, poslali smo uzorke na ispitivanje'

 
 Screenshot

Rijeka Molčanka na zapadu Sibira poprimila je posljednjih dana neobičnu boju, te se strahuje da bi zagađenost rijeke mogla ugroziti pitku vodu u gradu Tijumenu kao i zdravlje lokalnog stanovništva.

Rezultati ispitivanja uzorka krvavo crvene rijeke još uvijek nisu objavljeni, no ovaj slučaj ruski mediji opisali su kao katastrofu biblijskih razmjera.

Zabrinuti mještani sumnjaju da su u rijeku bačene kemikalije, piše The Siberian Times.

- Ovo bi moglo biti jako ozbiljno. Neobična boja zamijećena je između sela Novotarmanski i Molčanova. Rijeka je pocrvenjela prije otprilike tjedan dana i čini se kako joj se otada ne mijenja ni nijansa ni intenzitet boje - kazala je Marija Paraščenko iz obližnjeg sela.

Vlasti zasad napominju kako ne znaju o čemu se radi i da se prvi put susreću s nečim ovakvim te kako čekaju rezultate ispitivanja.

Lokalni dužnosnik zadužen za vodne resurse i ekološka pitanja, Aleksander Rein, napomenuo je da vlasti rade na pronalaženju izvora zagađenja.

- Vozimo se uz rijeku i pokušavamo utvrditi dolazi li boja od otpada iz tvornica. Uzeli smo uzorke diljem zagađenog područja i nadamo se da ćemo doći do rezultata i riješiti stvar u naredna 24 sata - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:14