OBUZELE SU GA EMOCIJE

NEOBIČAN INCIDENT Dok se divio ljepoti čuvene slike doživio je srčani udar. To nije prvi put da se to dogodilo, stručnjaci otkrivaju o čemu se radi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.12.2018. u 20:44

France, Nord Pas de Calais, Lens. The Louvre-Lens. An art museum located in the industrial city of Lens, in Northern France. It displays objects from the collections of the Musée du Louvre that are lent to the gallery on a medium or long term basis.
Though the museum maintains close institutional links with the Louvre, it is primarily funded by the Nord-Pas-de-Calais region
The building is composed of a series of low-laying volumes clad in glass and stainless steel in the middle of a 60-acre former mining site, largely reclaimed by nature. The estimated cost for this building is 82 million euros. The new satellite building was commissioned after an international architectural competition in 2005. The Japanese architects SANAA (Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa) of Tokyo, associated with architects Imrey-Culbert (New York) and landscape architect Catherine Mosbach (Paris).
The inaugural exhibition
Profimedia, Magnum Photos Standard 30€ Collection/Archive

Ilustracija

 

FIRENCA - Jedan je sedamdesetogodišnji Talijan prije nekoliko dana doživio srčani udar pošto su ga obuzele emocije dok se u firentinskoj galeriji Uffizi divio Botticellijevu remek-djelu "Rođenje Venere", prenio je Daily Mail.

Portal Firenze Republica piše da je muškarac imao sreću jer se u galeriji u tom trenutku zateklo četvero liječnika, a u prostoriji je bio i defibrilator pa su mu odmah priskočili u pomoć.

Obožavatelj umjetnosti uspješno se oporavlja u jednoj firentinskoj bolnici, a direktor Uffizija Eike Schmidt kaže kako nije prvi put da nekome pozli dok se divi ljepoti "Rođenja Venere" ili Caravaggiovoj "Meduzi".

Ispripovijedao je da je jedan posjetitelj gledajući Botticellijevu "Primaveru" 2016. godine doživio epileptički napadaj, a jedan drugi se početkom ove godine onesvijestio ispred Caravaggiove "Meduze".

Premda mnogi smatraju da je riječ najčešće o iscrpljenim turistima koji, kada dođu u neki grad prepun umjetnosti, nastoje u što manje vremena vidjeti što više, medicina ovakvu reakciju naziva Stendhalovim ili Firentinskim sindromom. Fenomen je naziv dobio po francuskome piscu Marie-Henri Beyleu, koji je u 19 stoljeću pisao pod pseudonimom Stendhal.

Riječ je o sindromu koji se javlja kod nekih osoba u trenutku kada vide neko umjetničko djelo koje im se posebno svidi. Pritom mogu doživjeti neuobičajene psihičke i fizičke simptome poput nesvjestice, ubrzanog rada srca, vrtoglavice pa čak i halucinacija.

Stendhal je ugledavši ljepotu firentinske bazilike Santa Croce osjećaj opisao ovako: "Srce mi je lupalo, život je izašao iz mene, hodao sam i strahovao da ću se srušiti."

U razdoblju između 1977. i 1986., kaže talijanska psihijatrica Graziella Magherini iz firentinske bolnice Santa Maria Nuova, bilo je 106 sličnih slučajeva. Mnoge pacijente iznosili su iz muzeja ili galerija pošto su se onesvijestili, imali vrtoglavice, hiperventilirali, osjećali snažno lupanje srca i iscrpljenost, a neki su navodno patili od gubitka identiteta.

Objasnila je da sindrom češće pogađa osobe koje su sklone tomu da ih se nešto jako dojmi, a uz stres od putovanja i posjet gradu poput Firence "to je dobitna kombinacija", kazala je dr. Magherini.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo