BRODOLOM TREĆE VRSTE?

NLO na dnu Baltičkog mora: Radari i kamere ne mogu mu prići na bliže od 200 metara

Skeptici sumnjaju u pouzdanost sonarne tehnologije i upozoravaju kako ne bi bilo prvi put da je zamijenila neobične ali prirodne formacije stijena s nekakvim umjetnim predmetima

Skupina ronioca u svibnju 2011. pronašla je NLO dnu Baltičkog mora. Tako tvrdi jer nad predmetom neobičnog oblika koji je pronašla na morskom dnu prestaje raditi sva elektronička oprema i to u krugu od barem 200 metara.

Vođa tima i profesionalni ronioc Stefan Hogerborn ispričao je da bi kamere i satelitski telefon jednostavno prestajali raditi kad bi se našli iznad "anomalije", kao i sva druga elektronička oprema.

- Kad bismo se udaljili 200 metara i ponovno uključili opremu normalno je funkcionirala. No kad bismo se ponovno vratili nad taj predmet opet nije radila, izjavio je Hogerborn.

Peter Lindberg, samoproklamirani skeptik u timu, ispričao je da su doživjeli "stvari kakve ne možete zamisliti".

- Ja sam otprilike očekivao da ćemo tamo naći neki kamen ili liticu ili gomilu blata, ali nije to bilo poput ničega takvog.

- Potpuno sam siguran da smo pronašli nešto što je vrlo, vrlo, vrlo jedinstveno, komentirao je njegov kolega Dennis Åsberg. A je li to metorit, asteroid, vulkan, baza kakve podmornice iz hladnoratovskog doba – ili NLO... Nešto mora biti, dodao je.

No, javili su se i skeptici koji sumnjaju u pouzdanost sonarne tehnologije i upozoravaju kako ne bi bilo prvi put da je takva tehnologija zamijenila neobične ali prirodne formacije stijena s nekakvim umjetnim predmetima.

Dio pronađene formacije u obliku je cilindra pa se ronioci pitaju je li ispunjen zlatom ili samo vrlo starim morskim sedimentom. Povijest bi mogla biti na strani prve opcije, s obzirom da je Baltičko more prepuno blaga s potonulih brodova. Smatra se da na njegovom dnu počiva oko 100,000 izgubljenih predmeta.

Ronioci su izradili i podmornicu za koju se nadaju da će privući turiste i entuzijaste potrage za blagom koji će i platiti pogled na 'NLO' i tako pomoći financirati njihovo istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:08