PRVO ROČIŠTE

'OSNOVNO PRAVO SVAKOG MUŠKARCA JE SEKS SA SUPRUGOM' Sudac izazvao sablazan javnosti nevjerojatnom izjavom: 'Ako je bez pristanka to je silovanje!'

 
 Profimedia, Alamy

U Londonu je održano ročište u predmetu u kojem je jedna stranka žena s poteškoćama pri učenju. Slučaj je dospio na sud za zaštitu na kojemu se donose odluke vezano za osobe koje su mentalno nesposobne samostalno donositi odluke, prenosi The Guardian.

Slučaj je izazvao pozornost britanskih medija nakon što je sudac dodijeljen u ovom predmetu, gospodin Justice Hayden, izjavio da je temeljno pravo svakog muškarca na seksualne odnose sa svojom suprugom.

Naime, socijalne službe zatražile su od suda da odluči ima li suprug pravo na seks sa suprugom za koju je procijenjeno da više ne može samostalno donositi odluke, nakon što se njezino stanje počelo pogoršavati. Vjeruju da više nije u stanju odlučivati želi li stupiti u seksualni odnos te stoga više ne može slobodnom voljom dati svoj pristanak. Odvjetnici sugeriraju kako bi sudac mogao zabraniti suprugu da stupa u seksualne odnose sa bračnom partnericom kako bi osigurali da žena ne bude silovana.

Sudac Hayden razmatrao je slučaj u predraspravnom postupku na sudu za zaštitu u Londonu u ponedjeljak te je pritom primio na znanje da je suprug dao obećanje da neće stupati u spolni odnos sa suprugom.

Sudac je poručio da želi detaljno razmotriti slučaj te čuti argumente odvjetnika koji predstavljaju suprugu, supruga, te socijalne službe prije nego što donesene konačnu odluku.

Sudac je pritom istaknuo da se suprug nalazi u nezavidnom položaju jer mu prijeti zatvor ako prekrši odluku ili obećanje da neće stupati u odnos sa suprugom.

- Ne mogu smisliti nijedno drugo očigledno temeljno pravo od prava muškarca na seksualne odnose sa suprugom i pravo države da nadzire to pravo. Mislim da suprug ima pravo da se o ovom predmetu provede rasprava, odlučio je sudac Hayden.

Na cijeli slučaj i istup suca osvrnula se laburistička zastupnica Thangam Debbonaire.

- Ovakva izjava legitimira mizoginiju i mržnju prema ženama. Nijedan čovjek u Velikoj Britaniji nema zakonsko pravo prema kojemu može inzistirati na seksu. Seks bez pristanka je silovanje, poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:36