NEVJEROJATNA SREĆA

SILIKONI JOJ SPASILI ŽIVOT Implantati koje je imala u grudima zaustavili metak na putu do srca

Lažne grudi mogu spasiti život, sa sigurnošću će vam reći 30-godišnja Kanađanka kojoj su silikoni u prsima zaustavili metak. Vijest za koju bi sigurno rekli da je lažna da se nije pojavila u medicinskom časopisu, detaljno opisana sa svim potkrijepljenim fotografijama.

Članak je objavljen prošli tjedan u otvorenoj online bazi elektroničkih časopisa SAGE, a potpisuju ga četiri kanadska estetska kirurga koja su radila na slučaju.

Ulazna rana

U njemu opisuju kako je pacijentica hodala ulicom i osjećala vrućinu i bol u prsima na lijevoj strani. Primijetila je krv pa je potražila pomoć na hitnoj.

“Kad je došla, najnormalnije je razgovarala s osobljem. Šokiralo ih je u kako je dobrom stanju bila. Pregledom je utvrđeno da je ulazna rana od metka bila na lijevoj dojci, ali je prijelom rebara bio na desnoj strani”, ispričao je jedan od estetskih kirurga za CNN, dr. Giancarlo McEvenue.

Na rendgenskoj snimci uspjeli su uočiti metak u desnoj bočnoj torakalnoj stijenci, kao i slomljeno rebro i mjehuriće zraka u lijevoj dojci te su zaključili da je metak “putovao” od lijeve dojke do desne torakalne stijenke.

Jednostavnije rečeno, metak je ušao kroz kožu na lijevoj strani prsa i zatim preusmjerio kretanje preko prsne kosti u desnu dojku i slomio rebro na desnoj strani. Metak je oštetio i desni implantat, koji su kirurzi, jednom kad su otvorili pacijenticu, pronašli u potpuno okrenutom položaju.

Antibiotici

“Silikonski implantat je uzrokovao promjenu putanje metka”, objasnio je McEvenue. “Na lijevoj strani se nalaze srce i pluća - da je metak ušao kroz prsa, imala bi puno ozbiljniju, možda i po život opasnu ozljedu”, istaknuo je.

Žena je zadobila prostrijelnu ranu, slomljena rebra i oštećene implantate, ali je sve u svemu bila u puno boljem stanju nego što su očekivali. Implantati su joj izvađeni i prepisani su joj antibiotici. Policija je kasnije utvrdila da je metak, izvađen iz ženinih grudi, bio kalibra 0.40 obložen bakrenom ovojnicom.

Detalji pucnjave nisu poznati, a nikad nije pronađeno vatreno oružje ni strijelac. Neobičan incident odigrao se 2018. godine u Torontu i vjeruje se da je prvi zabilježeni slučaj u kojem je silikonski implantat spasio ljudski život.

Inače, u SAD-u su odobrene dvije vrste implantata dojke. Obje imaju silikonsku vanjsku školju, ali je jedna napunjena fiziološkom otopinom, a druga silikonskim gelom. Mogu se razlikovati po veličini, debljini, teksturi i obliku. Slučajevi u kojima su implantati dojke odigrali važnu ulogu u spašavanju života pacijentice, u medicinskoj literaturi nisu česti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:12