DAN KADA JE POTEKLA HRVATSKA KRV

ZNATE LI KADA SE DOGODILA JEDINA TUČNJAVA U HRVATSKOM SABORU? Poznati HDZ-ovac krenuo je na zastupnika Srpske narodne stranke. I gadno se prevario...

 
Nikola Grmoja, Hrvoje Zekanović
 screenshot Youtube, Ivan Pernar TV

Politički jastreb, zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović prestrašio se prije par dana Nikole Grmoje, uvjeren da ga korpulentan mostovac želi prebiti.

Prestravljeni Zekanović u četvrtak je javno zatražio ispriku od Grmoje zbog, kako tvrdi, prijetnje fizičkim napadom, ali i od HDZ-ova potpredsjednika Sabora Milijana Brkića koji ga je, kaže, nepravedno izbacio iz sabornice iako je on bio žrtva.

Zekanovićev krik za pravicom došao je dan nakon što se usred njihove prepirke u sabornici Grmoja digao iz svoje klupe, sjeo pokraj njega i počeo mu tumačiti kako stvari stoje. Kad se dignuo, Zekanović mu je poviknuo “mrš”, nakon čega ga je Grmoja ponovno posjetio. U međuvremenu je predsjedavajući Brkić izrekao Zekanoviću opomenu i naredio mu da napusti sabornicu. Hrastovac tvrdi da je Grmoja došao kod njega u klupu kako bi mu fizički zaprijetio. Zastupnik Mosta na to odmahuje rukom. Zekanovića, tvrdi, nije pozvao van iz sabornice da ga nalupa, nego da čuje što ga točno muči.

Puno priče, malo akcije

Je li Zekanovićev strah od Grmojine šake pretjeran ili ne, znaju samo njih dvojica, ali dosadašnja parlamentarna praksa ukazuje na malu statističku vjerojatnost od fizičkog obračuna u sabornici.

Iako je u prošlosti bilo i puno opakijih verbalnih okršaja, pa i prijetnji (primjerice, kada je HDZ-ovac Šime Đodan HSLS-ovu zastupniku Mladenu Vilfanu poručio da izvoli začepiti “s tom glavom idealnom za nabijanje na kolac”), u sabornici nikad nije pao nokaut.

Najbliže tome došao je HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs kada je 2001. šakom blago očešao nos IDS-ovu Dini Debeljaku. “Da sam ga pošteno odvalio, nikad ne bi ustao”, pohvalio se nakon incidenta Rojs.

Prvi ozbiljniji incident u modernom Saboru dogodio se 1990. godine, odmah nakon što je konstituiran prvi višestranački saziv. Dok je za govornicom zastupnik Srpske narodne stranke Radoslav Tanjga secirao novu, prema njegovu mišljenju, ustašoidnu HDZ-ovu vlast, prema njemu je poletjela aktovka zastupnika Ivana Bobetka, sina generala Janka.

“Potekla je hrvatska krv”

Incidenti su se u sabornici događali i poslije, ali nikada nisu letjele šake, što hrvatske parlamentarce u tom smislu čini velikim miroljupcima u usporedbi s njihovim kolegama u drugim zemljama. Novinari su u samo posljednjih nekoliko godina zabilježili brojne fizičke obračune parlamentarnih zastupnika diljem svijeta - od Italije, preko Moldavije i Ukrajine sve do dalekog Tajvana. Na Kosovu je u parlamentu zabilježen i napad suzavcem...

Najozbiljniji i zapravo jedini pravi fizički obračun u Hrvatskom saboru zabilježen je 1994. godine. No, on se nije dogodio u sabornici, nego u saborskom kafiću. Ljutiti HDZ-ov zastupnik Drago Krpina krenuo je, prema tadašnjim novinarskim izvještajima, na zastupnika Srpske narodne stranke Dragana Hinića nakon što je na njega bacio stolicu. Velika greška. Bivši policajac i uvježbani karate majstor gustog brka onesposobio je mladog HDZ-ova jastreba samo jednim, ali očito preciznim udarcem u nos. Krpina, učitelj po profesiji, a pjesnik po vokaciji, nakon što se pribrao, bilježe novinarski izvještaji, povrijeđenog ponosa zavapio je: “U Saboru je potekla hrvatska krv”.

Međutim, sve je to mačji kašalj spram znamenitog događaja iz listopada 1885. godine kada je u narodu omražen ban Khuen Héderváry dobio nogom u dupe prije nego što je uspio izaći iz sabornice. Bana je udarcem u stražnjicu počastio zastupnik pravaša Josip Gržanić, nakon žestoke svađe u Saboru tijekom koje je ban Héderváry neuspješno opravdavao premještaj “Komornih spisa” iz Zagreba u Budimpeštu. Gržanić i njegov kolega zastupnik David Starčević zbog tog su incidenta završili u zatvoru.

1885. godine - Zastupnik pravaša Josip Gržanić raspalio je nogom u stražnjicu omraženog bana Khuena-Héderváryja prije nego što je ban uspio izaći iz sabornice. Zastupnik je završio kasnije u zatvoru.

1990. godine - Zastupnik Ivan Bobetko, odmah nakon što je konstituiran prvi višestranački saziv Sabora, zavitlao je kožnu aktovku prema zastupniku SNS-a Radoslavu Tanjgi, koji je s govornice vrijeđao novu HDZ-ovu vlast.

1994. godine - Zastupnik SNS-a Dragan Hinić, bivši policajac i karate majstor, nokautirao je mladog HDZ-ova jastreba Dragu Krpinu u saborskom kafiću, nakon što je Krpina na njega bacio stolicu.

1995. godine - HDZ-ov zastupnik Šime Đodan prijetio je kolegi iz HSLS-a Mladenu Vilfanu. Poručio mu je da mu je bolje zašutjeti jer mu je glava idealna za nabijanje na kolac.

2001. godine - HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs u sabornici je zamahnuo šakom prema Dini Debeljaku. IDS-ov zastupnik dobro je prošao, Rojsov udarac samo mu je očešao nos.

2018. godine - Mostovi zastupnici Božo Petrov i Nikola Grmoja uspjeli su na vrijeme iz sabornice izvesti svog kolegu Miru Bulja koji je navodno namjeravao nalupati zastupnika Željka Lackovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:58