RAD MICHAELA BARBARIĆA

FOTO: PODRŠKA HRVATSKOJ REPREZENTACIJI STIGLA I IZ ARIZONE Kipar porijeklom iz Hercegovine izradio osebujnu skulpturu: 'Ovo je Luka Modrić!'

 

Samouki kipar Michael Milivoj Barbarić, koji živi u Scottsdaleu u američkoj saveznoj državi Arizoni, a porijeklom je iz Knešpolja kod Širokog Brijega, na svoj je način izrazio podršku hrvatskoj reprezentaciji koja će se u nedjelju navečer u srazu s Danskom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pokušati probiti u četvrtfinale.

Poznat po izradi skulptura od drveta i drugih materijala za ovu je prigodu napravio osebujan kip za koji tvrdi da predstavlja - Luku Modrića. Redakciji Jutarnjeg poslao je i fotografiju na kojoj se jasno vidi da se igrač s brojem 10, što je i Modrićev broj na dresu, s autentičnim hrvatskim nacionalnim oznakama sprema zabiti gol.

Kako je nedavno pisao Fenix magazin, Barbarić u Americi živi 28 godina, član je tamošnje udruge likovnih umjetnika 'Art 35 North', a za svoj rad kaže kako osušenom i trulom drvetu koje nađe u šumi želi udahnuti novi život.

- Krpam mrtvo drvo koristeći gips, ljepilo, razne boje i lakove. Koristim i druge materijale, kao što su željezo i slično, kazao je Barbarić čiji se atelje nalazi u planinskoj kolibi u blizini Flagsraffa u Arizoni, na oko 2.000 metara nadmorske visine.

Na njega su najviše, kaže, utjecali naivna umjetnica Sofija Neletilić Penavuša i Jerko Bakula, njegov nastavnik likovnog odgoja u Širokom Brijegu. Jedno vrijeme je živio u Zagrebu i bavio se fotografijom, a poslije se ponovno preselio u Široki Brijeg i upoznao Sofiju Naletilić Penavušu koja je izrađivala skulpture od drveta.

- Imala je brojne izložbe i volio sam njezin rad. Kasnije sam otišao u inozemstvo, ali često sam mislio na nju kao jednu od velikih umjetnika, kazao je Barbarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:12