'POPUT BILJKE'

JAPANSKI ASTRONAUT U STRAHU DA SE NEĆE MOĆI VRATITI NA ZEMLJU U tri tjedna boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici narastao čak 9 cm

 
Norishige Kanai
 Shamil Zhumatov / REUTERS

Japanski astronaut Norishige Kanai koji živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) tvrdi da je u tri tjedna otkad je došao tamo narastao devet centimetara, piše BBC.

Kanai je u objavi na društvenim mrežama izjavio da se brine da neće stati u rusku svemirsku letjelicu Sojuz kojom bi se u lipnju ove godine trebao vratiti na Zemlju.

Astronauti tijekom boravka u svemiru narastu u prosjeku između dva i pet centimetara. To se događa jer u ISS-u nema gravitacije koja dopušta kralješcima u njihovim kralježnicama da se rašire.

- Dobro jutro, svima. Imam vam danas nešto bitno za reći. Mjerili su nas nakon što smo došli u svemir i wow, wow, wow! Narastao sam devet centimetara!, napisao je Kanai na Twitteru.

- Narastao sam poput neke biljke. Od srednje škole nisam ovako što doživio. Malo se brinem da neću stati u sjedište u Sojuzu kada dođe vrijeme da se vratim, dodao je.

Letjelica koja astronaute iz ISS-a vraća na Zemlju ima visinsko ograničenje pa može doći do problema ako član posade ISS-a tijekom boravka u svemiru previše naraste.

Astronauti mogu narasti tijekom boravka u svemiru, no kada se vrate na Zemlju ponovno se vrate na svoju, tako reći, prirodnu visinu.

- Devet centimetara je puno, ali moguće. Svako ljudsko tijelo je drukčije, rekla je za BBC Libby Jackson iz Britanske svemirske agencije.

- Kada dođete u svemir, narastete u prosjeku od dva do pet centimetara jer vam se kralježnica raširi, dodala je.

Ovo je prva svemirska misija za Norishigea Kanaija. Prije ovoga je radio kao liječnik-ronilac za japanske morske obrambene snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:01