predsjednik vad-a

Dr. Stipe Jukić: Milanović i Plenković stižu na Alku, u nedjelju će slaviti s nama u Sinju

 Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Kada smo uoči 304. Sinjske alke razgovarali s dr. Stipom Jukićem, predsjednikom Viteškog alkarskog društva, najavio nam je internacionalizaciju ove sinjske viteške igre kroz dva smjera: prvi koji se svodio na prikazivanje alkarske priredbe u Versaillesu, unutar kompleksa Versajske palače, u okviru programa prezentiranja kulturnih sadržaja iz Hrvatske povodom hrvatskog predsjedanja EU-om i, drugi, povezivanje sa sličnim udrugama.

Sinjska alka, poznato je, njeguje odlične prijateljske odnose s udrugom "Trka na prstenac" iz istarskog Barbana, uspostavljena je jednako dobra suradnja s "La Sartigliom" iz Oristana na otoku Sardiniji i "Grenadirima" u Švicarskoj.

Upravo u Oristanu alkari su uspostavili kontakte s još dvije viteške udruge, jednom iz Grčke i drugom iz jednoga malog grada na talijanskom kopnu, a spominjala se i jedna udruga iz Španjolske. Sve te alkarske planove zaustavila je pandemija koronavirusa.

- Pripreme za nastup u Versajskoj palači, koji smo koordinirali s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova naše države, doveli smo gotovo do samog kraja. Već smo došli do faze ugovaranja potrebnog broja konja s jedne tamošnje ergele. U Versaillesu smo trebali predstaviti Alku u svibnju. Bio bi to veliki promidžbeni događaj za Republiku Hrvatsku i naravno Alku. Sve smo, nažalost, morali otkazati zbog koronavirusa koji se proširio cijelim svijetom - kaže dr. Jukić.

Vodeći izaslanstvo VAD-a u Oristanu ste se susreli i razgovarali o uspostavi suradnje s predstavnicima dviju viteških udruga iz Grčke i Italije?

- Da, susreli smo se i dogovarali o formiranju skupine udruga prijatelja. Predstavnici "Trke na prstenac", "La Sartiglie" i "Grenadira" redovito su naši gosti u vrijeme održavanja Alke. U goste na ovu Alku pred nama planirali smo pozvati predstavnike dviju novih udruga, iz Italije i Grčke, a mi smo imali otvorenu pozivnicu za gostovanje na njihovim priredbama. Sve to je otpalo, rekao bih sve je odgođeno za postkoronovirusna vremena.

Koronavirus proširio se cijelim svijetom. Nije pošteđena ni Hrvatska. Kako se prvi val širenja zaraze reflektirao na Viteško alkarsko društvo?

- Štetno kao i na sve ostale segmente našega društva. Poštujući mjere i preporuke nacionalnog, županijskog i gradskog stožera Civilne zaštite aktivnosti smo sveli na minimum. Muzej Sinjske alke zatvorio je vrata za posjetitelje kao i svi drugi muzeji u Hrvatskoj.

Puna dva mjeseca članovi Upravnog odbora VAD-a komunicirali su elektroničkom poštom i preko mobitela. Upravo u vrijeme uvedene potpune blokade kretanja mi smo dosadašnjih godina obilazili potencijalne sponzore i donatore, zahvaljujući kojima osiguravamo potrebna sredstva za organizaciju održavanja Alke.

{embed_photo}1493918{/embed_photo}

Kako ste dočekali smanjivanje broja oboljelih u Hrvatskoj i ukidanje ograničenja?

- Dočekali smo s velikim olakšanjem pa smo požurili obaviti odgođene kontakte s prijateljima Alke, koji su u najvećem broju u Zagrebu. Uspjeli smo osigurati novčane potpore naših tradicionalnih sponzora i donatora, ali i brojnih novih, tako da možemo podmiriti sve organizacijske troškove ovogodišnje Alke.

Sve do nedavno, do sastanka koji ste imali u Zagrebu s ravnateljem Stožera Civilne zaštite RH i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i njegovim suradnicima epidemiolozima, dovodilo se u pitanje održavanje Alke, a u najmanju ruku nije se znalo ako se i dopusti održavanje pod kojim uvjetima?

- Kao liječnik razumijem nastojanja epidemiologa da ograničavanjem masovnijih skupova smanje potencijalnu opasnost širenje zaraze. Naš stav je bio da se Alka mora održati, da se ne smije dovesti u pitanje njezin kontinuitet. Posebno što nam je poznato da se Alka održavala u okolnostima sličnih prijetnji nevidljivog neprijatelja.

Poznato je da je u Sinju i alkarskom kraju 1855. godine vladala epidemija kolere, da je i alkarski kraj od 1918. do 1920. godine bio zahvaćen španjolskom gripom ili da je 1938. godine Sinjem vladao trbušni tifus s velikim brojem preminulih osoba. Unatoč svemu tome Alka se i tih godina održavala.

Odgovorni u Nacionalnom stožeru imali su razumijevanja za naš stav, ali su na prvu kazali kako se Alka može održati, ali bez gledatelja. To je za nas bilo neprihvatljivo. I prije odlaska na taj sastanak u Zagreb računali smo na uvođenje ograničenja. Procjenjivali smo da bi u najboljem slučaju na palkama koje imaju 5200 sjedećih mjesta moglo biti dopuštena nazočnost 2600 gledatelja, dakle korištenje svako druge stolice. Ili oko 1700 gledatelja ako bi se koristila svaka treća stolica.

Epidemiolozi su, međutim, nevoljko pristali da u gledalištu imamo tisuću osoba. Njihovu tako tvrdom stavu kumovalo je i nedavno žarište u širenju zaraze koronavirusom na jednoj svadbi na našem području.

{embed_photo}1493924{/embed_photo}

I vi iz alkarske Uprave uveli ste brojna ograničenja u odnosu na dosadašnje godine kada smo imali Alke bez ikakvih ograničenja?

- Morali smo povlačiti poteze, sve da bismo zaštitili zdravlje alkara, alkarskih momaka i sveukupnog građanstva. Tako smo odlučili da pripreme kandidata za alkare ove godine budu vremenski kraće nego do sada. Poslije prve selekcije alkarski vojvoda na nastavak priprema propustio je 30 kandidata. Upravni odbor odlučio je da se tih 30 kandidata podijeli u dvije skupine po 15 i da vježbaju odvojeno, jedna grupa ponedjeljkom, srijedom i petkom, a druga utorkom, četvrtkom i subotom.

To je bila neka vrsta osiguranja. Ako bi neki od kandidata iz jedne grupe bio zaražen koronavirusom, svi ostali iz te grupe morali bi u samoizolaciju i sigurno ne bi mogli sudjelovati u natjecanjima za Baru i Čoju i nadmetanju za slavodobitnika Alke. Ostala bi nam u tom slučaju druga grupa iz koje bismo mogli osigurati potrebnih najmanje 11 kopljanika. Virus, hvala Bogu, nije ušao među alkare i evo smo pred završnicom sa 17 kopljanika iz obiju grupa i ostalim alkarima u povorci.

Uveli ste i druga ograničenja?

- Davno je postala tradicija da u nedjelju dva tjedna prije Alke svi kandidati za alkare imaju cjelodnevno druženje. Isto tako je tradicija da alkarski momci prirede večeru na kojoj se okupe u punom sastavu, a pozovu i goste. Da bismo moguću zarazu bilo kojega alkara ili alkarskog momka sveli na najmanje moguću te smo skupove otkazali.

Jednako tako otkazali smo i Večer slavodobitnika u Alkarskim dvorima na kojoj smo, u pravilu u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, slavodobitniku Alke te pobjednicima Bare i Čoje uručivali darove za osvojene trofeje u obliku alkarskih plaketa.

Vodili ste izaslanstva predstavnika VAD-a, grada Sinja i Franjevačkog samostana Gospe Sinjske na susrete s najistaknutijim državnim dužnosnicima, predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem pozivajući ih da vam budu gosti na Alci? Hoće li doći?

Svih troje najviših državnih dužnosnika, čija ste imena naveli, obećali su doći na Alku i mi ih očekujemo.

{embed_photo}1493926{/embed_photo}

Hoće li biti "iskrenja" između predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića i kako će se to odraziti na Alku?

- I predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković dokazani su prijatelji Alke. Kao vodeći ljudi naše države oni će u nedjelju, siguran sam, slaviti Alku jer je to u općem hrvatskom interesu i samim tim u interesu nas kao njihovih domaćina.

Pripremili ste velika ograničenja za tradicionalni Vojvodin prijam u Alkarskim dvorima pred polazak na Alku?

- Taj skup je zbog prekomjernog broja nazočnih tražio promjene neovisno o koronavirusu. Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih koronavirusom broj gostiju na Vojvodinu prijemu svest ćemo na najmanju moguću mjeru i tu ćemo praksu, neovisno o pobjedi nad virusom, nastojati zadržati i ubuduće.

Vi ste, gospodine Jukiću, na čelu alkarske uprave 15 godina, četvrti četverogodišnji mandat zaredom. Koja je razlika između VAD-a 2005. godine i danas?

- Odgovor na to pitanje možda bi objektivnije dali promatrači sa strane. Osobno ocjenjujem da su razlike gotovo neusporedive. U to vrijeme kada sam prvi put izabran za predsjednika VAD-a, Alka je prolazila kroz turbulentna događanja zbog posljedica ratnih zbivanja. Sve to je stvorilo barijere prema državnom vrhu. Zalagao sam se za uspostavu što boljih odnosa i onda kada je bilo očito da se u svemu ne slažemo.

Zahvaljujući suradnicima koji su podržavali i zagovarali takvu politiku VAD-a u proteklom vremenu smo uspjeli u svakom pogledu. Alka je uvrštena na referentnu listu UNESCO-a kao kulturna baština čovječanstva, zajedničkim ulaganjima Vlade RH, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Sinja i samog Viteškog alkarskog društva obnovili smo i dogradili bivši vojni dom u fantastični kompkeks Alkarskih dvora.

Za te svoje zahvate imali smo potporu vodećih čelnika države, neovisno kojoj su političkoj opciji pripadali jer je na najvišoj državnoj razini Alka dobila status koji zaslužuje, priznata joj je općenacionalna vrijednost. U takvim okolnostima ostvarili smo Muzej Sinjske alke koji nije samo alkarski, sinjski i cetinski već svehrvatski ponos. Otvorili smo ga u okviru obilježavanja jubilarne 300. Sinjske alke.

Dvije godine kasnije u hrvatskom gradu heroju Vukovaru održali smo Svečanu Sinjsku alku. Tom Alkom, četvrtom koja je u više od tri stoljeća naše viteške igre održana izvan Sinja, alkari kao vitezovi Gospe Sinjske poklonili su se žrtvi Vukovara.

{embed_photo}1493920{/embed_photo}

Jedan dugogodišnji član i dužnosnik VAD-a, koji nažalost nije više među nama, još bi dodao da je sve to lijepo, ali bi i upitao: A gdje su gaste? Misli se, naravno, na činjenicu da Alku svi tapšu po ramenu, uzdižu je na pripadajući pijedestal najviših nacionalnih vrijednosti, ali nikako da se osigura redovno financiranje Alke. Što je s tim?

- Kada su u pitanju ulaganja odnosom Vlade preko Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja više smo nego zadovoljni. To zadovoljstvo ne možemo podijeliti kada je u pitanju osiguranje potrebnih sredstava za redovno funkcioniranje VAD-a kao udruge i segmenata kojih je osnivač, poput Alkarske ergele i Muzeja Sinjske alke.

Za redovnu djelatnost iz proračuna grada Sinja godišnje dobijemo manje od 100 tisuća kuna i to su jedini redovni prihodi za tu namjenu. Za održavanje ergele dobivali smo manje novčane iznose od naše Županije i skromne iznose od Ministarstva poljoprivrede.

Od početka ove godine i u tomu se stanje počelo mijenjati na bolje. Nakon što smo sve skupa izložili Andreju Plenkoviću, predsjedniku bivše i sadašnje Vlade, donesena je politička odluka da se to za Alku nepovoljno stanje rješava. Preko Ministarstva poljoprivrede povećana su sredstva za Alkarsku ergelu, a očekujemo da Ministarstvo kulture riješi barem financiranje troškova trojice kustosa Muzeja Sinjske alke.

Podsjetit ću da za Muzej od njegova otvaranja za redovnu djelatnost nismo dobili ni jedne lipe. U svakom slučaju ja sam optimist da ćemo u najskorije vrijeme trajno riješiti financiranje redovne djelatnosti Viteškog alkarskog društva jer iznos 5- 6 milijuna kuna godišnje za hrvatsku državu nije veliki teret u odnosu što nam Alka svima znači. Unatoč svim ograničenjima, treba očekivati da će i ovogodišnja Alka u Sinj privući brojne goste.

Što biste poručili Sinjanima i Cetinjanima i svim pristiglim gostima?

- Ako se u bilo čemu trebamo pridržavati one naše narodne koja kaže: "Pomozi si sam pa će ti i Bog pomoći" onda to vrijedi za aktualne okolnosti. Ponovit ću već univerzalnu sintagmu "Budimo odgovorni!"

Mi koji organiziramo Alku, a sve poslove vodi Upravni odbor VAD-a koji djeluje apsolutno volonterski, poslije završetka svake Alke unatoč teretu primjetnog umora blistamo od zadovoljstva kada više od 10 tisuća gledatelja uz stazu alkarskog trkališta s oduševljenjem kliče slavodobitniku i ostalim sudionicima alkarske povorke.

Ove godine sve te ljubitelje Alke pozivam da uistinu budu odgovorni, da drže distancu, koriste dezinfekcijska sredstva i masku. Nemojmo dopustiti da ova naša u svijetu jedinstvena viteška igra, koja je kroz više od tri stoljeća svoga postojanja prolazila kroz brojna iskušenja, patnje, ali i uspjehe i pobjede dođe na glas kao izvor masovnog širenja zaraze koronavirusom. Neka i u tom kontekstu nad ovogodišnjim alkarskim svečanostima i nad svima nama bdije naša nebeska zaštitnica Čudotvorna Gospa Sinjska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:48