Opći uvjeti korištenja

Dobrodošli na portal Jutarnji.hr. Jutarnji.hr omogućuje vam korištenje usluga i sadržaja svog portala koje je podložno niže navedenim Uvjetima korištenja. Uvjeti korištenja primjenjuju se na sve sadržaje i usluge jutarnji.hr portala.

Korištenjem bilo kojeg dijela Jutarnji.hr portala te svih njegovih dijelova i podsiteova društva HANZA MEDIA d.o.o. smatra se da su korisnici upoznati s ovim uvjetima i svim rizicima koji nastaju iz korištenja ove web stranice te prihvaćaju koristiti sadržaj ove web stranice isključivo za osobnu uporabu i na vlastitu odgovornost.


Zaštita prava intelektualnog vlasništva

HANZA MEDIA d.o.o. je nositelj srodnih prava nakladnika informativnih publikacija te autorskih prava koja pripadaju nakladnicima informativnih publikacija na temelju zakona, pravnog posla ili druge pravne osnove, na novinarskim djelima stvorenim u radnom odnosu i po narudžbi: tekstualna, audio te audiovizualna novinarska djela. HANZA MEDIA d.o.o. je nositelj autorskih i srodnih prava na bazama podataka i računalnim programima, uključujući programerski kod, te na drugim djelima i predmetima srodnih prava stvorenim u radnom odnosu ili po narudžbi.

HANZA MEDIA d.o.o. pridržava sva svoja isključiva autorska i srodna prava iz prethodnog stavka.

Svako neovlašteno umnožavanje, distribucija, priopćavanje javnosti na bilo koji način te prerada cijelog sadržaja ili bilo kojeg dijela sadržaja na portalu jutarnji.hr bez prethodnog pisanog odobrenja smatra se povredom autorskih i srodnih prava društva HANZA MEDIA d.o.o.

Kad netko koristi dijelove portala jutarnji.hr koji sadrže dnevne novosti i druge vijesti koje imaju karakter običnih medijskih informacija i nisu predmetom autorskog prava ili druge medijske informacije za koje je saznao iz javno objavljenih izvora, za izradu svojih medijskih i drugih javnih objava, dužan je navesti jutarnji.hr kao izvor kojeg je koristio, i to tako da na primjeren, jasan i vidljiv način označi:

– naziv jutarnji.hr kao nakladnika informativnih publikacija čiji sadržaj koristi te

– ime i prezime novinara koji je potpisan na portalu jutarnji.hr, ako je to u skladu s uobičajenom praksom u medijskom izvješćivanju.

HANZA MEDIA d.o.o. pridržava sva svoja autorska i srodna prava na cijelom sadržaju portala jutarnji.hr, uključujući metapodatke, te nije dopušteno rudarenje teksta i podataka bez izričitog prethodnog pisanog odobrenja HANZA MEDIA d.o.o., kao ni bilo kakvo korištenje ili zadržavanje podataka prikupljenih rudarenjem bez prethodnog pisanog odobrenja HANZA MEDIA d.o.o. Također, nije dopušteno korištenje objavljenih novinskih članaka i fotografija s portala jutarnji.hr u drugim sredstvima javnog priopćavanja, bez prethodnog pisanog odobrenja HANZA MEDIA d.o.o.

Pružatelji usluga informacijskog društva dužni su za umnožavanje, priopćavanje javnosti, uključujući činjenje dostupnim javnosti, te svako drugo iskorištavanje autorskim i srodnim pravima zaštićenog sadržaja portala jutarnji.hr pribaviti prethodno pisano odobrenje HANZA MEDIA d.o.o te sadržaj koristiti isključivo u skladu s uvjetima iz takve suglasnosti.

Osoba koja smatra da je jutarnji.hr povrijedio njena autorska i srodna prava ovlaštena je takvu povredu odmah prijaviti redakciji portala jutarnji.hr ili HANZA MEDIA d.o.o te označiti koji sadržaj na portalu jutarnji.hr smatra povrjeđujućim. HANZA MEDIA d.o.o. će svaku takvu prijavu odmah razmotriti te će, u slučaju utvrđivanja povrede, u najkraćem roku ukloniti sporni sadržaj.

Pravo na izmjene sadržaja i usluga

HANZA MEDIA d.o.o. zadržava pravo promjene, ukidanja (privremenog i trajnog) bilo kojeg sadržaja ili usluge na portalu bez obaveze prethodne najave.

Linkovi na druge web stranice

Jutarnji.hr portal sastoji se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja, te linkova na vanjske stranice.

Sve sadržaje jutarnji.hr portala koristite na vlastitu odgovornost i HANZA MEDIA d.o.o. ne može se smatrati odgovornom za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem.

Poslovni odnos između posjetitelja i oglašivača jutarnji.hr portala isključivo je stvar poslovnog dogovora posjetitelja i oglašivača. HANZA MEDIA d.o.o. ne snosi odgovornost ni za kakvu štetu nastalu oglašavanjem na svom portalu.

Obveze korisnika

Korisnicima jutarnji.hr portala strogo je zabranjeno:

- objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaja koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način

- objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima

- lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe

- manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga jutarnji.hr portala

- objavljivanje, slanje i razmjenu sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom

- objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane

- svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme

- prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika

Pravila komentiranja

Komentari objavljeni na portalu jutarnji.hr ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora također nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uvjeta i pravila komentiranja.

Izmjene uvjeta korištenja

HANZA MEDIA d.o.o. zadržava pravo izmjene ovih uvjeta korištenja u bilo kojem trenutku te neće biti odgovoran za moguće posljedice proizašle iz takvih promjena. Navedene promjene stupaju na snagu objavljivanjem na ovim internet stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2023 14:07