MODERAN DIZAJN

NUMEN I KVADRA Ne, ovo ipak nije stolica iz doba socijalizma nego moderan hrvatski dizajn

Iako se tek nedavno pojavila na tržištu, stolica Polygon dizajnerskog kolektiva Numen/For Use već je osvojila i svoju prvu nagradu - Interior Innovation Award koju dodjeljuje Njemačko vijeće dizajnera.

Ovom nagradom trojac Nikola Radeljković, Sven Jonke i Christoph Katzler nastavlja svoj niz nagrađenih proizvoda, među kojima su, primjerice, i Kvadrina sofa Revolve za koju su dobili nagradu Red Dot, te stolac Satyr koji je nagradio časopis Wallpaper.

Progresivna forma

- Za razliku od Satyra koji je više ikonički i čija je asocijacija na prve ikoničke modele poput stolca Barcelona Miesa van der Rohea, fokus kod Polygona bio je na udobnosti i sentimentalnosti - kaže Radeljković. Jonke dodaje kako je riječ o stolici koja je bezvremenska, modernistička, s današnjeg stanovišta možda i malo dosadna, no u tome da se ne primijeti da je dizajnerska, naglašava, i jest njezina kvaliteta. Kako su došli na ideju za ovakvu retro stolicu?

- Krenuli smo istraživati stare jugoslavenske proizvode koje godinama skupljamo i inspirirali smo se tim vremenom. Tehnološki i tipološki Polygon je vrlo jednostavna stolica koja je mogla biti napravljena i prije 30 godina u Jadranu. Ona je “klon” onoga što su radili Bernardo Bernardi, Niko Kralj, pa čak i Richter, no odbacili smo potpunu interpretaciju tih dizajnera - objašnjava Jonke.

Polygon podsjeća upravo na fotelje iz doba socijalizma kakve su u svojim stanovima imali naši bake i djedovi, a Radeljković objašnjava kako su fotelje koje su ih inspirirale bile prilagođene standardu stanovanja, u kojem je četveročlana obitelj živjela u maksimalno 60 kvadrata, pa ni namještaj nije smio zauzimati puno mjesta. I Polygon je zamišljen prvenstveno kao dio privatnog interijera, kao dodatak dnevnom boravku koji se, napominju, danas većinom sastoji od jedne voluminozne garniture, i jako im je bilo važno da stolica bude pokretna. Izrađena je u Kvadrinoj radionici u Začretju.

- Stolica se sastoji od bočnih trokuta s produženim “špicevima”, dok njen tlocrt izgleda poput nepravilnih heksagona. Kada ju promatramo trodimenzionalno, dolazimo do jedne progresivne forme - poligona - opisuju.

Osnova konstrukcije je ojastučena šperploča s tekstilnom presvlakom, nasloni za ruke izrađeni su od drva (hrast, jasen i orah), dok su noge od plastificiranog metala. Stolice se pojavljuju u tri varijante: svijetlija tkanina s tamnom konstrukcijom i tamnija tkanina s bijelom konstrukcijom, zatim kombinacija u kojoj su boja tkanine i konstrukcije sukladne, te varijanta u kojoj noge stolice imaju koloristički akcent, čime se naglašava njihova trodimenzionalna crta.

Crveno je vulgarno

- Danski dizajner Arne Jacobsen nikada nije dozvoljavao da njegovi čuveni proizvodi, stolci Egg i Swan, budu crveni jer je smatrao da je to vulgarno, no nakon njegove smrti najviše su se prodavali upravo crveni stolci - priča Radeljković, dodajući kako njihovi kupci mogu naručiti i vlastitu kombinaciju boja.

Suradnja Kvadre i Numena traje već dulje vrijeme, a uspješnost njihovih proizvoda dokaz je, smatraju, da i u Hrvatskoj postoji tržište za dizajnerski namještaj.

- Zadovoljstvo je da se u doba depresije i neproizvodnosti stvara nešto ekonomski utemeljeno što ima kapacitet da bude održivo - kažu, te dodaju kako se u jeku gašenja drvnoprerađivačke industrije u Hrvatskoj proizvodnja Kvadre povećala osam puta i danas ima preko 100 zaposlenih, s rastućim izvozom.

Ovo je hommage dizajnu 50-ih

Polygon je svojevrsni hibrid između stolice i fotelje, jer potpuno zadovoljava kriterije udobnog sjedenja u fotelji, a svojim dimenzijama pripada tipologiji stolica kakvih se sjećamo iz moder-nističkog razdoblja uredskog namještaja. U tom smislu ona po kriterijima oblikovanja, konstrukcije i proizvodnje predstavlja svojevrsni hommage dizajnu iz 50-ih, no ipak zadržava prepoznatljivi pečat Numenovskog geometrizma. Polygon stoga možemo promatrati kao skulpturalno utjelovljenje dizajna koje neutralno uređenom prostoru daje poseban akcent - smatra Ivana Fabrio, docentica na Studiju dizajna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:12