Lišće lovora pomaže i da se smirite i ostanete opušteni.
 FOTOGRAFIJE: JOANNATKACZUK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zdravlje iz prirode

Lišće lovora pomaže regulaciju šećera u krvi

Redovita konzumacija lovorovih listova može pomoći u znatnom smanjenju rizika za skokovite promjene vrijednosti šećera

Listovi lovora mogu se izravno povezati s poboljšanjem funkcije inzulinskih receptora, time i s regulacijom razine šećera u krvi. Osobama koje su u riziku od razvoja dijabetesa, ali i onima koje od ove bolesti već boluju, redovita konzumacija lovorovih listova može pomoći u znatnom smanjenju rizika za skokovite promjene vrijednosti šećera u krvi.

Staviti na prsa

Esencijalno ulje lovorova lišća može se nanositi na prsa kako bi pomoglo ublažiti različite tegobe s dišnim organima. Jednako će djelovati i topli oblog napravljen s lišćem lovora - preporučuje se staviti ga na prsa i držati preko noći. Inhaliranje djeluje slično jer pomaže izbaciti opasne bakterije iz dišnog trakta.

Oporavak suhe kože

Želite li poboljšati stanje vlasi i riješiti se peruti, potopite listove lovora u vodu pa utrljajte tu vodu na vlasište poslije šamponiranja. Hlapljivi sastojci iz lovora pomažu eliminaciji peruti i oporavku suhe kože. lkohol linalool iz lovora pomaže sniziti razine stresnih hormona u tijelu, osobito kod aromaterapijske primjene. Prekomjerni stresni hormoni mogu dugoročno ugroziti zdravlje, a lišće lovora pomaže da se smirite i ostanete opušteni i u neugodnim situacijama.

OPREZ

● Kod uzimanja lovora potreban je određeni oprez jer može biti prejak osobama s osjetljivim probavnim organima. Trudnice i djeca ne bi ga trebali uzimati. Ako kod vanjske primjene izaziva iritaciju kože, pripravak treba razblažiti.

Linker
15. svibanj 2024 09:00