SHUTTERSTOCK
promjene na koži

Tamne mrlje na intimnim dijelovima: zašto do njih dolazi i kako ih se riješiti

Starenje nije jedini razlog zašto se tamne mrlje pojavljuju u intimnoj zoni

Nije potrebno mnogo truda da uočite tamne mrlje na licu ili nogama. No, zavirite li ponekad tamo dolje? Primjećujete li tamne mrlje i na svojoj vagini ili vulvi? Ponekad to može biti znak starenja, no postoje i drugi uzroci. Evo koji su to i kako se možete riješiti tih mrlja

Kao prvo, morate znati da je potpuno normalno i uobičajeno da se s godinama izgled vagine i vulve mijenja bilo u obliku, teksturi ili boji. Boja stidnih usana ili tkiva vulve ne mora biti identična kao boja okolne kože. Na primjer, žene tamne kože mogu imati svjetliju vulvu, dok netko sa svijetlom kožom može imati tamnije stidne usne. Promjene uzrokovane starenjem mogu dovesti do zona diskoloracije na vulvi koje se očituju ponekad kao tamne mrlje ili šare na koži. Takve su promjene normalan dio procesa starenja. No, starenje nije jedini razlog zašto se tamne mrlje pojavljuju u intimnoj zoni. Evo drugih mogućih uzroka:

1. Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija se javlja uslijed prekomjernog lučenja melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju vaše kože.

2. Folikulitis

Folikulitis je upala folikula dlačica, često uzrokovana bakterijskim ili gljivičnim infekcijama. Može dovesti do pojave tamnih mrlja na zahvaćenim područjima, naročito ako infekcija potraje duže vrijeme.

3. Madeži

Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući i genitalije. Iako je većina madeža dobroćudna, važno ih je pratiti i kontrolirati kako bi se na vrijeme uočile eventualne promjene u veličini, obliku ili boji jer takve promjene mogu biti znak raka kože.

4. Spolno prenosive bolesti

Neke spolno prenosive bolesti uzrokuju kožne promjene, uključujući tamne mrlje ili lezije u genitalnoj zoni. Herpes, sifilis i genitalne bradavice su neke od spolno prenosivih bolesti koje mogu uzrokovati promjene na koži.

5. Trenje ili nadraženost

Učestalo trenje od odjeće, brijanja ili drugih aktivnosti može dovesti do tamnjenja ili diskoloracije kože u genitalnoj zoni.

Kako se riješiti tamnih mrlja u intimnoj zoni

Liječenje tamnih mrlja na genitalijama se razlikuje, ovisno o uzroku. Ovo su neki od mogućih načina liječenja:

1. Topičke kreme ili masti

Ovisno o uzroku, liječnik vam može prepisati lokalnu terapiju koja sadrži hidrokinon, retinoide ili glikolnu kiselinu. Ti sastojci pomažu u posvjetljivanju tamnih mrlja.

2. Izbjegavajte iritanse

Ako su tamne mrlje povezane s nadraženošću uzrokovanom nekim proizvodima, aktivnostima ili odjećom, važno je otkriti uzrok i izbjegavati ga kako biste spriječili daljnje tamnjenje.

3. Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi podrazumijevaju aplikaciju kemijske otopine na kožu s ciljem odstranjivanja najgornjeg sloja i poboljšanja teksture i boje kože. Mogu se koristiti u liječenju problema hiperpigmentacije.

Mikrodermoabrazija

Taj postupak uključuje blagi piling površine kože kako bi se poboljšala tekstura i izgled kože. Može se koristiti za liječenje blažih slučajeva hiperpigmentacije.

5. Hidratacija i vlaženje

Održavanje kože dobro hidriranom pomoću hidratantne kreme ili masti koja ne sadrži parfeme, može pomoći u poboljšanju zdravlja i teksture kože.

Savjeti za prevenciju

Održavanje dobre higijene pranjem genitalne zone blagim sapunom koji ne sadrži parfeme i toplom vodom obavezan je dio svakodnevne rutine. Uz to, korisni savjetu su i:

1. Nošenje udobne odjeće

Nošenje široke i ugodne odjeće od pamuka može pomoći u prevenciji i smanjenju trenja i nadraženosti u genitalnoj zoni. Izbjegavajte usku odjeću i sintetičke materijale koji zadržavaju vlagu i toplinu.

2. Pažljivo brijte intimnu zonu

Ako britvicom ili voskom uklanjate dlačice s intimne zone, činite to nježno i pažljivo te izbjegavajte sve proizvode koji bi mogli nadražiti kožu. Koristite oštru i čistu britvicu te nakon brijanja nanesite hladnu, hidratantnu kremu.

3. Izbjegavajte agresivne proizvode

Izbjegavajte u genitalnoj zoni koristiti proizvode koji sadrže parfeme ili nadražujuće proizvode kao što su gelovi za tuširanje, puderi ili agresivne lokalne kreme. Osjetite li bilo kakvu nelagodu, peckanje, svrbež ili primijetite promjene u genitalnoj zoni, javite se svom ginekologu.

Linker
31. ožujak 2024 17:05