FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
žensko zdravlje

Izbacivanje glutena može umanjiti menstrualnu bol

Prema nekim podacima, više od 80 posto žena osjeća bol tijekom menstruacije, a gotovo 20 posto izjavljuje kako je bol toliko jaka da utječe na njihov svakodnevni život

Nekim ženama s bolnim mjesečnicama pomaže izbacivanje glutena iz prehrane. Pojedini istraživači već su primijetili vezu između glutena, pšenice i upale pa bi to mogao biti razlog zašto promjena prehrane djeluje, ali još je uvijek malo znanstvenih dokaza koji upućuju na to da na bol tijekom mjesečnice utječe pšenica ili gluten u prehrani.

Ograničavanje određene skupine namirnica

Prema nekim podacima, više od 80 posto žena osjeća bol tijekom menstruacije, a gotovo 20 posto izjavljuje kako je bol toliko jaka da utječe na njihov svakodnevni život. Poznato je, međutim, da protuupalna prehrana može smanjiti menstrualnu bol i gubitak krvi. Stoga treba izbjegavati prerađenu hranu, kofein, alkohol i crveno meso. Bezglutenska prehrana, kažu znanstvenici, možda neće pomoći svima niti se generalno preporučuje jer ograničavanje određene skupine namirnica može imati druge neočekivane učinke na zdravlje.

- Vidjeli smo povezanost između prehrane i menstrualnih bolova. Jedno je istraživanje pokazalo da su prehrana s malo masnoća i veganska prehrana smanjile menstrualnu bol, ali to je bila mala studija, tako da ne možemo donijeti čvrste zaključke - rekla je dr. Polly Cohen, specijalistica za žensko zdravlje, dodajući da je problem sa studijama prehrane u tome što je vrlo teško kontrolirati druge čimbenike te ih je zato malo.

Linker
14. travanj 2024 03:10