SHUTTERSTOCK
Drugi puta pametnije

Jedna stvar koju iznova radimo pogrešno znatno smanjuje ljekovitost ove biljke za dišne puteve

Korijen bijelog sljeza se ne kuha

Jedan od biljnih pripravaka koji se preporučuju za vrijeme vladavine raznih virusa, a posebice kod problema sa suhim kašljem svakako je sljez. Korijen bijelog sljeza, (lat. Althaea officinalis) cvjetnica je koja se stoljećima koristila u biljnoj medicini, a naročito kod plućnih bolesti. Ljekovita svojstva korijena ove biljke potječu od sluzi ili tvari nalik soku koju biljka proizvodi. Sluz biljke sadrži antioksidanse, a istraživanja sugeriraju da stvara film preko kože i probavnog trakta. Tako može pomoći kod iritacije kože i probavnih problema, poput čira. Osim toga, ova biljka zahvaljujući svojoj sluzi nalazi primjenu i kod drugih tegoba poput dišnih puteva, mokraćnih puteva (primjerice kod bolnog mokrenja). Također, korisna je kod stanja kolitisa kao i kod povraćanja s proljevom kod dojenčadi.

Korijen sljeza se ne kuha

Međutim, malo tko zna da se korijen ove biljke nikada se ne smije kuhati, odnosno, ne smije se preliti vrućom vodom već ga treba ostaviti u hladnoj vodi barem tri sata, a tek onda ugrijati. Sve to zato da bi se očuvalo djelovanje sluzi.

image
SHUTTERSTOCK

Čaj od korijena bijelog sljeza

Jednu veliku žlicu korijena bijelog sljeza prelijte s 200 mililitara hladne vode. Ostavite pokriveno u vodi dva do tri sata kako bi se otpustilo dovoljno sluzi. Potom, smjesu, odnosno čaj od sljeza zagrijte na ugodnu temperaturu za pijenje i po želji dodajte med ili limun. Ovako pripremljen čaj povoljno djeluje kod kašlja, hripavca, bronhitisa, kao i kod bronhalne astme i početne tuberkuloze pluća, ali u tom slučaju čaj se pije s medom i u malim gutljajima.

image
SHUTTERSTOCK

Lijek kod suhoće usta

Još jedna korist ove ljekovite biljke pokazala se kod simptoma kroničnih suhih usta odnosno kserostomije. Suha usta obično znače da osoba ima premalo sline u ustima. Antihistaminici, lijekovi za krvni tlak, neurološki problemi i autoimune bolesti među mnogim su uzrocima. Autori jedne studije stoga su zaključili da one osobe koje imaju niske razine sline, mogu imati koristi od konzumacije korijena bijelog sljeza. Biljni lijek pomogao je kod simptoma suhih usta. Za liječenje suhih usta ljudi mogu koristiti pastile od korijena bijelog sljeza ili piti dvije do tri šalice ovog čaja dnevno.

Linker
15. travanj 2024 14:02