Ni jabuke nisu što su nekad bile...
 Getty Images/iStockphoto
Nemojte se iznenaditi

Jesu li doista sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na ljestvici zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Sve jabuke sadrže milijune bakterija, no nova istraživanja pokazuju da nisu sve jednako djelotvorne.

Stoga bi se izreka "jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van" mogla proširiti napomenom - ovisno o tome koju jabuku jedete.


O čemu to ovisi?

Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

- Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 milijuna bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke - kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Gorgeous looking woman eating apple on street.
Getty Images/iStockphoto
Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.


Birajmo mudro

Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

Linker
14. travanj 2024 21:15