SHUTTERSTOCK
Umijeće odabira

Lov na svježinu. Uz pomoć jednostavnog trika lako ćete otkriti i izbjeći kupnju loše ribe

Izbjegavajte ribu s jakim mirisom jer to može biti znak uznapredovalog starenja ili kvarenja

Odlazak na tržnicu petkom ili drugim danima među ostalim znači i odlazak po svježu ribu no, veliko je pitanje što zapravo znači svježe odnosno kako biti siguran je li namirnica koju namjeravamo uskoro staviti na kuhinjski stol doista dobra? Na što sve trebamo obratiti pozornost prilikom kupnje ribe, donosimo u nastavku.

image
SHUTTERSTOCK

Svježa riba ne može dugo stajati

Jedan od savjeta koji ste vjerojatno u životu čuli je da riba ‘smrdi‘ po ribi i doista je tako. Naime kad riba ugine probavni enzimi nastavljaju raditi i zato bi bilo idealno da ulovljena riba ostane što dulje živa. Ako uginulu ribu držimo u vodi, ona će doprinijeti bržem razvijanju bakterija i time se brže pokvariti. Postoji nekoliko ključnih pokazatelja na koje možete obratiti pozornost pri kupnji ove zdrave namirnice:

  • Oči

Jedna od prvih stvari koje treba provjeriti pri kupnji cijele ribe je bistrina njezinih očiju. Svježa riba treba imati bistre, svjetlucave i izbočene oči koje nisu zamućene. Mutne ili mliječne oči mogu biti pokazatelj starenja ili loših uvjeta skladištenja.

  • Miris

Svježa riba treba imati kao što i sama riječ kaže, svjež miris i pomalo slani. Izbjegavajte ribu s jakim mirisom jer to može biti znak uznapredovalog starenja ili kvarenja. Stoga, vjerujte svom nosu, svježi ulov trebao bi ugodno mirisati.

  • Ljuske

Ljuske će na svježoj ribi biti svjetlucave boje, nikako ne tamne ili mutne. Ako je bez sjaja može značiti da je riba dugo stajala ili da nije pravilno skladištena.

  • Čvrsto meso

Svježa riba bi trebala biti čvrsta na dodir. Ako je meso kašasto ili ostavlja udubljenje, to može upućivati na znak starosti.

  • Crvene škrge

Ako kupujete cijelu ribu, pregledajte škrge. Trebale bi biti jarko crvene ili ružičaste, a ne smeđe ili sluzave. Promijenjene boje ili sluzave škrge mogu biti pokazatelji kvarenja.

  • Provjerite cijele filete

Kada kupujete filete, potražite cijele komade bez razmaka ili znakova odvajanja. Ako se file raspada ili ima vidljive praznine, možda nije svjež kako bi trebao biti.

  • Temperatura

Osigurajte da je riba pohranjena na odgovarajućoj temperaturi. Vitrina treba biti hladna, a riba okovana ledom radi održavanja svježine. Ako je riba topla ili se led topi, možda neće biti svježa koliko bi trebala biti.

Koliko dugo može stajati kuhana riba

Ako je ne namjeravate pojesti odmah, kuhanu ribu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Uvriježeno je pravilo koje je dobro imati na umu je da kuhanu ribu treba pojesti ili baciti unutar tri dana nakon hlađenja. Svježu ribu treba iskoristiti ili zamrznuti unutar dva dana. Način na koji ga pohranjujete također će napraviti veliku razliku.

- Svježu ribu čvrsto zamotajte u pergamentni papir i držite je iznad leda na tavi ili u cjedilu s posudom ispod kako biste osigurali da riba ostane što hladnija bez smrzavanja - preporučuje Kiki Aranita, kuharica i šefica kuhinje.

Životni vijek u zamrzivaču

- Riblji fileti mogu se čuvati u zamrzivaču od šest mjeseci do godinu dana ako su čvrsto vakuumski pakirani - kaže Aranita napominjući da ribu treba zamrznuti ispod nula Celzijevih stupnjeva.

Bez obzira kupujete li cijelu ribu ili filete, nemojte se ustručavati pitati prodavača o porijeklu ribe, kada je ulovljena i kako je skladištena. Također, koristite vlastita osjetila.

Linker
25. travanj 2024 16:30