Osim slatkiša, postoje i brojni drugi izvori dopamina i serotonina...
 Getty Images
SVE JE U SAMOKONTROLI

Moguće je! Sedam načina da suzbijete želju za slatkim

Ako upravo maštate o onoj finoj čokoladi s punjenjem od jagoda ili krafni punoj pekmeza, zastanite i razmislite opet. Vjerojatno uopće niste gladni nego vam je dosadno ili ste nervozni. Probajte zaokupiti misli s nečim drugim. Bacite se na posao, rekreirajte se, vodite ljubav..

Evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći ako želite smanjiti slatko na svom jelovniku:

  1. Fokusirajte se na okus. Prvi komadić čokolade uvijek je naslađi, svaki sljedeći zalogaj daje manji doživljaj. Prestanite jesti čokoladnu preslatku tortu čim više ne osjećate njen okus i jedete samo da bi pojeli do kraja.
  2. Ne kupujte hranu na ulici. Sa svakog ugla nas mame brojne pekare i slastičarne… Ako im ne možete odoljeti nikad ne nosite gotovinu sa sobom. I nikad ne kupujte slatkiše jer vam je dosadno pa da prekratite vrijeme.
  3. Nemojte odjednom zaboraviti na sve slatkiše. Ako na dan pojedete krafnu, čips i sladoled, prvih dana izbacite samo krafne. To je sedam krafni manje u tjedan dana. Veliki uspjeh. Nemojte biti svoj vlastiti neprijatelj i mučiti se preko mjere. A onda pređite na idući cilj.
  4. Čokoladu izbacite iz smoothieja. Smislite alternativni desert. Ne mora baš svaka poslastica imati čokoladu u sebi. Nakon nekog vremena bez nje manje će vam faliti. Uživajte u slatkoći voća.
  5. Jedite desert vrlo polako. Uzmite zalogaj torte, a zatim obavite nešto što ste planirali, primjerice operite suđe. Onda pojedite još jedan zalogaj, pa završite poruku prijateljici. Prema istraživanju, osjećamo se sito od slatkog tek nakon 15 minuta. Dakle, samo polako.
  6. Nemojte se gristi ako posustanete. 'Pojela sam kockicu čokolade i kolačić. Najradije bih sad povraćala koliko se loše i krivo osjećam', izbacite ovu i slične gluposti iz glave. Recite sebi 'Da, pojela sam i bilo mi je fino, sad ću prestati i bit će sve OK.”
  7. Nađite drugi izvor dopamina i serotonina. Pronađite druge načine za smanjenje stresa i za dobro raspoloženje. Brojni su izvori dopamina i serotonina osim jedenja čokoladnog namaza sa žlicom. Primjerice, seks, topli tuš, trčanje ili bilo kakva rekreacija.

Linker
19. travanj 2024 05:10