Mnogi ih obožavaju, ali mogu uzrokovati rak i srčane bolest

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Izbacite ih iz prehrane

Moramo vas razočarati, ali vrijeme je da ih se riješite! Ovo su najnezdravije namirnice na svijetu

Ako pokušavate smršavjeti i poboljšati svoje zdravlje, izbjegavajte ove namirnice

Vrijeme je da počnete slušati nutricioniste i liječnike kad vam kažu da je prerađena hrana najgora za vas. Znamo i sami da je teško odoljeti iskušenju u obliku slatkiša i grickalica, ali te su namirnice bogate kalorijama, šećerima, čak i tvarima koje mogu narušiti naše zdravlje.

Ako pokušavate smršavjeti i poboljšati svoje zdravlje, izbacite ili barem smanjite unos ovih ove namirnica.


Čips od krumpira

Žao nam je, ali vrijeme je da se riješite tih zaliha čipa. I kad kažemo "riješite", ne mislimo da ih pojedete odjednom. Jedno serviranje je 18 listova čipsa, zaustavite li se ikad na tome? Vjerujemo da ne.

Samo 100 grama čipsa od krumpira obično sadrži oko 550 kcal, visok udio masnoća i ugljikohidrata, nizak udio proteina i 1-2 grama soli. Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine pokazala je da se ljudi više debljaju od čipsa nego od slatkih pića, prerađenog mesa, crvenog mesa i drugi namirnica.

- Jednostavni ugljikohidrati visokog glikemijskog indeksa pa još tretirani u biljnim uljima pri visokoj temperaturi prženja pravi su recept za unos ne samo velike količine kalorija već i štetnih, potencijalno prokancerogenih spojeva - objasnila je nutricionistica Vedrana Dučkić.

Dodaje da ne treba zaboraviti ni veliku količinu soli, a time i natrija koju ovakvi proizvodi sadrže.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Pohana piletina

Da, piletina je bolji izbor od crvenog mesa jer sadrži manje zasićenih masti i odličan je izvor proteina. Međutim, kad je premažete brašnom i jajima te pržite u vrućem ulju, hranjivi protein pretvorite u jedan od najnezdravijih obroka.

- I u ovom slučaju radi se o vrlo kaloričnom proizvodu punom masnoća koje će prilikom pripreme upiti smjesa za pohanje od bijelog brašna, krušnih mrvica i jaja. Meso u kombinaciji s jednostavnom ugljikohidratnom smjesom bit će dobar recept za nakupljanje suvišnih kilograma, i to na vrlo nezdrav način - navodi Dučkić.

Prženjem hrane na visokoj temperaturi u biljnim uljima stvarate trans masti, koje su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka i pretilosti, navodi časopis Journal of Food Science and Technology. Isto tako, zasićene masti koje se nalaze na kožici piletine podižu LDL (loš) kolesterol, koji doprinosi nastanku plaka u arterijama, što vas dovodi do većeg rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Krafne

Sastoje se od bijelog brašna, šećera, a zatim se prže u ulje. Sadrže trans masti koje su zaslužne za povećavanje lošeg kolesterola te snižavanje dobrog.

- "Slatke i masne" i malo je toga potrebno dodati kada želimo izbjeći debljanje i predispoziciju za razvoj bolesti kao što su pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i dr. Znamo li način pripreme i nutritivni sastav krafne možemo je opisati kao energetsku bombu praznih kalorija - pojašnjava Dučkić.

Ovisno o punjenju, krafne imaju 330 kcal na 100 g proizvoda, sadrže puno masnoća od kojih je u prosjeku pet grama zasićenih masnih kiselina i jedan gram soli. Uz to, sadrže 15 i više grama šećera na 100 grama proizvoda, a to je izuzetno visok glikemijski indeks. To znači da krafne dovode do naglog rasta glukoze u krvi, a to dovodi do bržeg nakupljanja neželjenih kilograma.



Suhomesnati proizvodi

Jedan od sastojaka suhomesnatih proizvoda konzervans zvan natrijev nitrat može izazvati kroničnu upalu u arterijama, što dovodi do ateroskleroze, sužavanja arterija.

Preporuka je suhomesnate proizvode konzumirati vrlo umjereno kada nam to dozvoljava zdravstveno stanje i kada god je to moguće preporuka je birati domaće proizvode i meso poznatog porijekla, pojašnjava nutricionistica.

- Kakvo je meso životinje i koji se dijelovi mesa koriste u samoj proizvodnji često su nam nepoznanica čak i kada na deklaraciji pročitamo što sve proizvod sadrži. Ovo su često masni i slani proizvodi kojima se radi produljenja trajnosti, čuvanja mikrobiološke ispravnosti i organoleptičkih svojstava dodaju razni aditivi. Jedan od većih neprijatelja zdravlju svakako je natrijev nitrit čija je svrha u suhomesnatim proizvodima između ostalog sačuvati privlačnu crvenu boju. Problem je što u organizmu dolazi do stvaranja nitrata i reakcije s aminima te nastanka nitrozamina koji imaju mutagena svojstva i mogu djelovati prokancerogeno - istaknula je Dučkić.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Juha iz vrećice

Iako može zvučati odlično pojesti juhu iz vrećice, ona je nerijetko puna soli. Neke čak sadrže 500 miligrama natrija po serviranja, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu je od 1000 do 1300 miligrama. Baš zbog toga su na "crnoj listi" mnogi kardiologa, liječnika i nutricionista.

Međutim, znanstvenici su utvrdili da su mahunarke iz konzerve jednako zdrave kao i one koji sami skuhamo, uz jednu iznimku - natrij. Ako nemate baš izbora, mahunarke iz konzerve ocijedite i isperite, tako ćete izvući polovicu dodane soli, ali i dio hranjivih tvari. Isto tako, možete pronaći konzerve bez dodane soli kako biste smanjili unos natrija.

Ipak, preporučujemo vam da mahunarke i povrće općenito skuhate sami. Suhe mahunarke su i jeftinija opcija od konzervi.





Hrenovke

Prema Nacionalnom vijeću za hrenovke i kobasice, hrenovke se prave od boljih komada govedine. Međutim, nakon što se ti komadi govedin izmelju, miješaju se s nitratima kako bi se proteini mesa povezali. Slično većini drugih namirnica koje se nalaze u ovom članku, hrenovke su bogate zasićenim mastima i natrijem.

Hrenovke sadrže konzervanse zvane nitriti i nitrati, koji se dodaju kako bi im produžili rok trajanja i smanjili rast bakterija. Zašto je opasno konzumirati hrenovke? Problem je u tome što postoji moguća veza između konzumiranja nitrita i raka. Ako stvarno želite jesti hrenovke, onda potražite one koje ne sadrže te konzervanse.

image
FOTOGRAFIJE: SHERI.SCHOLL SHUTTERSTOCK
Linker
11. travanj 2024 15:39