SHUTTERSTOCK
Budite redoviti

Namirnice za produktivnost zaista postoje! Poboljšavaju pamćenje i pomažu vam da ostanete usredotočeni

Pravilna prehrana i nadomjestak mikronutrijenata može povećati razinu produktivnosti za nevjerojatnih 20 posto

Mahom smo svi doživjeli dane u kojima nam nedostaje produktivnosti. Nepisano je pravilo da se takvi dani događaju u onim periodima gdje naša učinkovitost treba biti na vrhuncu. Zato, ono što jedemo može imati veliki utjecaj. Naime, postoje određene namirnice za mozak koje povećavaju produktivnost, poboljšavaju pamćenje i pomažu vam da ostanete usredotočeni.

Dobrobiti kvalitetne prehrane utječu na sve, a to potvrđuje i procjena Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da pravilna prehrana i liječenje nedostatka mikronutrijenata može povećati razinu produktivnosti za nevjerojatnih 20 posto. Ipak, nemojte se zavaravati da će jedan dan jedenja nutritivno bogate prehrane učiniti čudo. To mora postati vaš način življenja, stoga donosimo osam odličnih namirnica s kojima možete početi jačati svoju produktivnost.

image
SHUTTERSTOCK

Namirnice koje povećavaju produktivnost

1. Cikla

Ovo se povrće smatra odličnom hranom za produktivnost mozga. Cikla je prepuna blagodati koja će povećati produktivnost zahvaljujući koncentriranom sadržaju nitrata, prirodnih spojeva koji povećavaju protok krvi. To potvrđuje i ova studija koja je otkrila da je prehrana s visokim udjelom nitrata bogata sokom od cikle kod ispitanika mogla povećati protok krvi u određenim regijama mozga koje su odgovorne za pozornost i samoregulaciju.

2. Losos

Losos pruža veliku dozu omega-3 masnih kiselina, što ga čini vrhunskom hranom za mentalnu energiju i fokus. Ove zdrave masti povezane su s prilično opsežnim popisom zdravstvenih dobrobiti, u rasponu od smanjene upale do boljeg zdravlja srca. Novija istraživanja također su otkrila da povećanje unosa omega-3 masnih kiselina iz hrane poput lososa može poboljšati pamćenje i poboljšati rad mozga.

3. Brokula

Impresivni sadržaj vlakna te bogatstvo važnih vitamina i minerala sinonimi su za brokulu koja isto tako može blagotvorno utjecati na naš mozak. Ovo je zeleno povrće bogato kolinom, bitnim nutrijentom sa snažnim prednostima kada je u pitanju spoznaja. Istraživanja pokazuju da je kolin uključen u kognitivnu izvedbu, razvoj mozga, pa čak i funkciju pamćenja.

4. Zeleni čaj

Šalica zelenog čaja ujutro može biti upravo ono što vam je potrebno da povećate svoju produktivnost. Prema pregledu iz 2017., zeleni čaj može imati prilično snažne učinke na mozak. Povezan je sa smanjenom anksioznošću, boljim pamćenjem i povećanom pažnjom.

5. Jaja

Ljubitelji jaja, došli ste na svoje. Uživanje u omletu obogaćenom povrćem za doručak odličan je način za promicanje produktivnosti cijeli dan. Ne samo da su jaja puna kolina, esencijalnog nutrijenta koji može pospješiti kogniciju, već su i dobar izvor proteina. Studija u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da doručak bogat proteinima dovodi do većeg smanjenja grelina, hormona odgovornog za poticanje gladi, u usporedbi s doručkom bogatim ugljikohidratima. To znači da ćete dulje ostati siti, što pak omogućuje veću koncentraciju i usredotočenost na zadatak pred vama, umjesto na kruljenje u trbuhu.

6. Tamna čokolada

Čokolada, ali ona s puno kakaa našla se na popisu najboljih namirnica koje povećavaju produktivnost. Tamna čokolada sadrži kofein koji može pomoći u podizanju razine energije, koncentracije i budnosti. Također je dobar izvor magnezija, važnog minerala za koji se pokazalo da poboljšava učenje i pamćenje u studijama provedenim na životinjama. Stoga, nema razloga da ne uživate u ovoj poslastici, no imajte na umu da je umjerenost, ključ.

7. Bademi

Porcija od 30 grama badema može zadovoljiti veliki dio potreba za vitaminom E, nutrijentom koji je neophodan za zaštitu mozga od starenja. Redovita konzumacija badema može povećati razinu acetilkolina, vrste neurotransmitera koji poboljšava učenje i pamćenje. Osim toga, studija Brigham and Women‘s Hospital iz 2014. pokazala je da je veća konzumacija orašastih plodova povezana s boljom pažnjom i kognitivnom funkcijom kod starijih žena.

8. Batat (slatki krumpir)

Batat se među ostalim sastoji od složenih ugljikohidrata koji se polako probavljaju i daju osjećaj sitosti. Također, ne dovode do naglog skoka šećera u krvi što pak pruža stalan dotok energije za povećanje produktivnosti. Batat je također bogat hranjivim tvarima i posebno je dobar izvor vitamina A i C koji su se pokazali značajnim za funkcioniranje mozga.

Prehrana je samo dio slagalice uspjeha

Imajte na umu da je prehrana samo jedan dio slagalice kada je u pitanju produktivnost. Iako definitivno postoji mnogo namirnica koje povećavaju produktivnost i pomažu u jačanju mozga, postoji i nekoliko drugih čimbenika koje također treba uzeti u obzir. Oni uključuju:

  • držite se dosljednog rasporeda spavanja,
  • uključite redovitu tjelesnu aktivnost u svoju rutinu i organizirani
  • postavljajte ciljeve,
  • izradite popis obaveza i zadataka u danu,
  • ne zaboravite na moć uzimanja kratkih pauza između obavljanja zadataka i
  • ograničite nepotrebno korištenje mobitela i drugih pametnih uređaja

Dodavanje ovih zdravih navika uz kvalitetnu prehranu u vaš dan, može značajno utjecati na produktivnost na poslu, kod kuće ili u školi.

Linker
02. travanj 2024 14:03