Semifreddo je idealan desert za vruće ljetne dane.
 Snimila: Andrea Cukrov
Pravo osvježenje

Rashladite se semifreddom od vanilije s umakom od malina

Kako su jagode stvarno bezokusne i lutrija je dobiti ukusne, a ove kupovne kupine nisu vrijedne spomena, maline su postale moje novo omiljeno voće. Pogotovo u ovom desertu.

Kad sam bila mala moje omiljeno voće bile su jagode. Tada sam brojala sive zimske dane u iščekivanju prvih crvenih plodova u bakinom vrtu. Ma znate, kad već pišem o bakinom vrtu, moram vam reći da nije to neki rajski mediteranski vrt koji možda zamišljate, taj njen vrt je mala eklektična oaza usred splitskog asfalta.

To je vrt u kojem se samo najupornije pome (rajčica, paradajz) i jagode izbore za svoje mjesto pod suncem i ukradu par zraka neboderima koji se nadviju nad njima. To je vrt na asfaltu usred gradske vreve i to ga čini još posebnijim.

U ovom vrtu nikad nije bilo puno jagoda, a ja bi već u ožujku počela provjeravati je li koja bobica spremana za branje. Načekala bi se dok baka ne bi konačno potvrdno klimnula i dozvolila mi da uberem prvu jagodicu. Malu, neuglednu, polu crvenu bobicu koja je iz svoje neugledne vanjštine krila pravu eksploziju okusa.

U ovaj recept idu i jaja, pa pazite da su svježa i, ako je moguće, domaća. [Snimila: Andrea Cukrov]


Sada možemo nabaviti jagode gotovo cijele godine. Predivne, crvene, velike jagode koje vas hipnotiziraju svojom ljepotom i bacaju u očaj koliko su bezokusne.

Za razliku od jagoda s malinama me ne vežu nikakve uspomene iz djetinjstva. Njih sam upoznala poprilično kasno, nekad na faksu. Do tada su mojim srcem vladale samo jagode i prave kupine iz srimarskih polja. Maline ne vole taj naš kamenit krš pa ih dolje ni nema.

Kako su jagode stvarno bezokusne i lutrija je dobiti ukusne, a ove kupovne kupine nisu vrijedne spomena, maline su postale moje novo omiljeno voće. U sezoni ih na placu nabavim bez problema, a izvan sezone dobro dođu i zaleđene. Iako su izvrsne same po sebi, odlične su i u desertima. Tako su na kraju ove priče maline završile u semifreddu s vanilijom. Nadam se da vam se sviđa!?

Za umak od malina:

  • 200 g malina
  • 100 g šećera

Za semifreddo:

  • 4 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 100 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 400 ml slatkog vrhnja

Za umak od malina:

  1. Izmiješajte maline i šećer pa ih zagrijavajte dok ne puste sok.
  2. Kuhajte na laganoj vatri da se sok malo zgusne.
  3. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za semifreddo:

  1. U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte žumanjke, jaje i šećer. Mahunu vanilije prepolovite i ostružite sjemenke pa i njih dodajte jajima.
  2. Sve kuhajte nad parom neprestano miješajući dok ne dobijete gustu kremu. Ovo će potrajati dok vas ruke dobro ne zabole.
  3. Kad se krema zgusne maknite je s vatre i ostavite sa stane.
  4. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag pa ga nježno umiješajte u kremu od jaja.
  5. Kalup za kruh obložite prozirnom folijom pa u njega ulijte pripremljenu kremu.
  6. Na kraju umiješajte i umak od malina.
  7. Hladite nekoliko sati u zamrzivaču. Kad se desert smrzne, izvadite ga iz zamrzivača, pažljivo odvojite prozirnu foliju, narežite ga na šnite i poslužite.

Linker
16. travanj 2024 19:35