Suho voće je puno jeftinije ako ga napravite kod kuće.
 Foto: iStock
Bez konzervansa

Spremite plodove za zimu na najjednostavniji način - osušite ih!

Sušeno voće i povrće ima niz prednosti u odnosu na ukiseljeno, zamrznuto ili ukuhano, a zadržava kvalitetu i dobar ukus do godinu dana.

Sušenje svježeg voća i povrća jedan je od najstarijih i najjednostavnijih načina očuvanja hrane za zimu. Još su u kamenom dobu ljudi otkrili vrijednost sušenog voća. Plodovi koji su pali na tlo na sunčanoj strani nisu bili toliko sočni, ali su bili slađi i dugotrajniji.

Suše se smokve, šljive, kruške, trešnje, jabuke i grožđe. Sušeno bobičasto voće odličan je dodatak voćnim salatama, kolačima ili kašama, a čips od jabuka je omiljena zdrava grickalica. Od sušenog voća može se napraviti i ukusan čaj.

Udio vlakana ostaje gotovo isti

Sušeno voće i povrće ima niz prednosti u odnosu na ukiseljeno, zamrznuto ili ukuhano. Budući da se ono ne prokuhava, većina vitamina i minerala ostaje sačuvana. Sadržaj željeza i kalcija u suhom voću veći je nego u svježem. Također je važno što mu ne moramo dodavati konzervanse kako se ne bi pokvarilo. Sušenjem hrane ipak se gubi dio hranjivih tvari poput vitamina C, no udio vlakana i nakon sušenja je relativno isti.

Uvijek birajte svježe i zrele plodove. Nezreli plodovi imaju manje intenzivan okus i boju.

Prezreli su pak premekani i kašasti. Dobro ih operite. Koristite samo potpuno zdrave plodove. Kako biste olakšali isparavanje vode iz unutrašnjosti ploda, omekšajte im ljusku prije početka postupka sušenja. To ćete postići tako da voće umočite u kipuću vodu oko 30-ak sekundi. Odmah nakon toga umočite ga u hladnu vodu.

Kiselom otopinom uništite bakterije

Kruške i jabuke možete ostaviti u kori. Izrežite ih na kriške po dužini ili na kolute debele do jednog centimetra. Breskve, marelice i šljive ne gulite jer ćete izgubiti previše soka. Samo ih raspolovite i odstranite im koštice.

Foto: iStock
Od usitnjenog povrća napravite svoju savršenu verziju dodatka jelima.

Kiselom otopinom uništite potencijalno štetne bakterije tijekom postupka sušenja. Pomiješajte dvije i pol velike žlice čiste askorbinske kiseline (vitamina C) u prahu s jednom litrom hladne vode. Jedna litra takve otopine dovoljna je za 10 kilograma narezanog voća.

Limunska kiselina ili limunov sok također mogu poslužiti kao sredstvo za pripremu voća prije sušenja. Otopinu limunske kiseline dobit ćete tako da u 1 litru hladne vode umiješate 1 žličicu (5 grama) limunske kiseline. Za otopinu s limunovim sokom potrebno je pomiješati u jednakim omjerima limunov sok i hladnu vodu. Potopite oguljeno voće i ostavite 10 minuta. Ocijedite ga i osušite.

Voće možete sušiti na suncu, u pećnici ili dehidratoru. Najjednostavnije je sušenje izravno na suncu.

Plodove možete nanizati na nit ili konopac koji možete razapeti na otvorenom. Ili ih posložite na drvenu podlogu koju ste obložili tkaninom i zaštitili mrežom protiv insekata. Podloge stavite na sunčanu, južnu stranu. Ako je sunce jako, promiješajte plodove nekoliko puta dnevno kako bi se laganije i ravnomjernije osušili. Za idealne rezultate, ostavite ih tri dana na suncu i jedan dan u hladu.

Neki savjetuju da se voće i povrće osušeno na suncu još pasterizira u pećnici na 80 Celzijevih stupnjeva. Za povrće je potrebno 10 minuta, za voće 15 minuta.

U pećnici je sušenje brže

Kod sušenja u pećnici složite voće na pladanj. Stavljajte ga s očišćenom jezgrom ploda okrenutom prema gore. Neka temperatura u pećnici bude 60 Celzijevih stupnjeva. Otvorite vrata pećnice kako bi vlažni zrak mogao izlaziti. Manji komadi voća sušit će se brže od većih ili cijelih plodova. Za tanke kriške jabuka trebat će vam 6 sati, a polovice marelica 30-ak sati. Okrenite svaka 3 ili 4 sata tijekom sušenja.

Povrće je prije sušenja potrebno blanširati u kipućoj vodi ili u otopini limunske kiseline.

U gazu stavite narezano povrće i uronite je u lonac s kipućom vodom (ili u otopinu limunske kiseline). Nakon minutu do dvije uronite vreću u hladnu vodu. Ostavite da se osuši na krpi. Tijekom procesa sušenja svakih 30 minuta okrenite povrće da se sa svih strana ravnomjerno posuši.

Foto: iStock
U dehidratoru se plodovi najbrže suše. Samo točno slijedite upute na uređaju.

Suhe namirnice zadržavaju kvalitetu i dobar ukus do godinu dana. Hladnije temperature skladištenja jamče dulji rok trajanja pa ih slobodno držite u hladnjaku.

Pravila sušenja:

  • Plodovi moraju biti kvalitetni, zreli i čisti.
  • Uklonite sve peteljke i koštice.
  • Pri sušenju se ne smiju dodirivati nego ih slažite jedan pored drugog.
  • Zrak pri sušenju mora biti suh i topao, a konstantna temperatura spriječit će gubitak hranjivih tvari, stvaranje plijesni i gljivica.
  • Plodove koje sušite ne izlažite jakom suncu jer će na taj način izgubiti vitamine i hranjive tvari.
  • Osušene plodove spremite u staklenke ili papirnate vrećice te stavite na tamno i hladno mjesto.

Linker
03. svibanj 2024 19:52