Teško im je odoljeti

 SHUTTERSTOCK
Ne možemo im odoljeti

Zašto je pomfrit iz Mcdonald‘sa tako prokleto dobar? Ključ je u ovom tajnom sastojku

Jedan sastojak čini ga tako posebnim

Jeste li ikad pojeli hamburger ili cheeseburger u McDonald'su bez pomfrita? Mi nismo. Sigurno ste kritizirali neke njihove proizvode, ali pomfrit vjerojatno niste jer su ga zaista usavršili. Možda ste u jednom trenutku pomislili da sigurno nešto stavljaju u njega pa se zato uvijek vraćate. Zapravo, u pravu ste, jedan tajni sastojak čini pomfrit u McDonald's posebnim.


Koji sastojak ga čini toliko dobrim?

McDonald's svoje krumpiriće poslužuje najkasnije sedam minuta nakon prženja kako biste mogli uživati u njihovoj hrskavosti. A kako ih pripremaju i u čemu je tajna? Kod nas se koriste sorte krumpira koje daju najduže komade kao što su Innovator i Russet Burbank. Krumpirići se prže u mješavini uljane repice i suncokretovog ulja. Dakle, uljana repica i suncokretovo ulje su razlog zašto im se toliko vraćate.


Još bolja verzija

Ako ste ikad probali američku verziju i također se oduševili, znajte da je ključ u njihovom jednom tajnom sastojku.

Sve je započelo 1950-ih kada si kompanija od koje je McDonald's otkupljivao biljna nije mogla pruštiti opremu za hidrogeniranje ulja, što bi produžilo rok trajanja. Stoga je dobavljač umjesto toga dao mješavinu ulja i goveđe masti.

S vremenom su McDonald's i ostali lanci brze hrane učinili goveđu mast dijelom svoje recepture za pržena jela. Međutim, 1980-ih restorani brze hrane su izbacili taj sastojak kada su zagovornici zdravlja kritizirali količinu "loših" zasićenih masti.

McDonald's je želio zadržati prepoznatljivi goveđi okus, ali bez same goveđe masti pa su pronašli rješenje. Sada biljnom ulju dodaju "prirodnu aromu govedine" kako bi pomfrit imao nedovoljivi mesnati okus kojeg toliko volimo. Osnovni sastojci prirodne arome govedine su mliječni derivati i pšenica.

Vegetarijanci u Hrvatskoj imaju sreće jer ovdje pomfrit nije u doticaju s mašću ili drugim tvarima životinjskog podrijetla pa mogu u njima slobodno uživati.

Linker
22. travanj 2024 12:28