FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pametni telefoni

Aplikacija može prepoznati simptome autizma kod male djece

Autori se nadaju da će u skoroj budućnosti aplikacija biti dostupna za korištenje u svim zdravstvenim ustanovama, ali i roditeljima, koji će je moći sami preuzeti i koristiti

Nova digitalna aplikacija uspješno je prepoznala jednu od najtipičnijih karakteristika autizma kod male djece, što upućuje na to da bi tehnologija jednog dana mogla postati jeftin i učinkovit alat za screening za autizam, smatraju znanstvenici sa Sveučilišta Duke.


Procjena rizika

Oni su napravili ovu aplikaciju kako bi pratili uzorak kretanja pogleda kod djece dok gledaju kratke, posebno osmišljene filmove na pametnim telefonima, a potom se pomoću računalnog softvera analizira je li pogled djeteta bio više usmjeren na ljude ili na predmete u filmu koji su gledala. Naime, poznato je da bebe s autizmom drugačije usmjeravaju pažnju na okolinu te da ne posvećuju toliko pažnju ljudima koliko predmetima.

- Ovom aplikacijom možemo pratiti uzorak kretanja djetetova pogleda kako bismo procijenili rizik za autizam - rekao je jedan od autora aplikacije objavljene nedavno u časopisu JAMA Pediatrics. Aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i procjena se može obaviti za samo desetak minuta, što bi screening za autizam učinilo dostupnijim, a znamo da su rano otkrivanje i rana intervencija ključni za postizanje dobrih rezultata kod djece s autizmom. Autori se nadaju da će u skoroj budućnosti aplikacija biti dostupna za korištenje u svim zdravstvenim ustanovama, ali i roditeljima, koji će je moći sami preuzeti i koristiti.


Kako prepoznati prve znakove poremećaja iz spektra autizma?

Linker
02. svibanj 2024 17:03