SHUTTERSTOCK
Zanimljivo

Istaživači otkrili: Migrena može biti okidač za moždani udar za one ispod 35 godina

Netradicionalni čimbenici rizika uključivali su migrene, poremećaje zgrušavanja krvi, zatajenje bubrega...

Visoki krvni tlak je među najpoznatijim okidačima moždanog udara koji se može dogoditi u bilo kojem životnom razdoblju. Ipak, novo je istraživanje pokazalo da je osobama mlađim od 35 godina koje su doživjele moždani udar, prethodio čimbenik rizika koji nije bio toliko tipičan. Rizik, prema navedenoj studiji obajvljenoj u časopisu American Heart Association Circulation opada kako osobe stare.

Povezanost migrene i moždanog udara

- Bilo je mnogo studija koje su pokazale povezanost između migrena i moždanog udara, ali koliko znamo, ova bi studija mogla biti prva koja pokazuje koliki se rizik od moždanog udara može pripisati migrenama - izjavila je glavna autorica dr. Michelle Leppert.

Tradicionalni čimbenici rizika za moždani udar uključuju visoki krvni tlak, visok kolesterol, dijabetes tipa 2, pušenje, pretilost, tjelesnu neaktivnost, zlouporabu alkohola i bolesti srca. Međutim, prethodna istraživanja pokazuju porast moždanih udara među mladim odraslim osobama koje nemaju te čimbenike rizika i da žene ispod 45 godina imaju veću stopu moždanih udara od muškaraca, iako imaju nižu stopu tradicionalnih čimbenika rizika.

- Željeli smo razumjeti koji su čimbenici rizika najviše pridonijeli riziku od moždanog udara među mladim odraslim osobama - rekla je Leppert.

Studija

Ova autorica i kolege analizirali su podatke o zahtjevima za zdravstveno osiguranje za više od 2600 osoba u Coloradu koje su doživjele moždani udar i više od 7800 osoba koje nisu kako bi utvrdili koji su čimbenici rizika najjače povezani s moždanim udarom. Studija je uključivala osobe od 18 do 55 godina. Većina moždanih udara bili su ishemijski, koji se javljaju kada je krvna žila u mozgu začepljena ugruškom. Rezultati su pokazali da su među osobama od 45 do 55 godina, netradicionalni čimbenici rizika bili odgovorni za 28 posto moždanih udara kod žena i 19 posto kod muškaraca. Ali kod odraslih u dobi od 18 do 44 godine, netradicionalni čimbenici rizika bili su značajno povezani s razvojem moždanog udara, s tim da je ta veza najjača među osobama mlađima od 35 godina. Netradicionalni čimbenici rizika uključivali su migrene, poremećaje zgrušavanja krvi, zatajenje bubrega, autoimune bolesti i rak.

Migrena na vrhu popisa netradicionalnih čimbenika

Među osobama mlađima od 35 godina, netradicionalni čimbenici rizika povezani su s 43 posto moždanih udara kod žena i 31 posto kod muškaraca. Migrena je bila na vrhu popisa, čineći gotovo 35 posto moždanih udara kod žena i 20 posto kod muškaraca, ali njezin doprinos riziku od moždanog udara opada s godinama. Tradicionalni čimbenici rizika među skupinom ispod 35 godina bili su povezani s 33 posto moždanih udara kod žena i 25 posto kod muškaraca.

Visok krvni tlak na vrhu popisa tradicionalnih čimbenika

Tradicionalni čimbenici rizika kod odraslih od 35 do 44 godine doprinijeli su 40 posto moždanih udara kod žena i 33 posto kod muškaraca. Visoki krvni tlak bio je najvažniji tradicionalni čimbenik rizika, kojemu je važnost postajala sve starijom. Među odraslim osobama od 45 do 55 godina bio je odgovoran za 27 posto moždanih udara kod žena i 28 posto kod muškaraca.

Studija je imala nekoliko ograničenja, uključujući oslanjanje na administrativnu bazu podataka (zahtjevi za zdravstveno osiguranje), što je moglo utjecati na način na koji se bilježe čimbenici rizika, kao i nedostatak podataka o rasi i etničkoj pripadnosti mnogih sudionika.

Linker
26. travanj 2024 20:25