Istraživanje je proučavalo fiziološki odgovor i ponašanje 38 pasa kojima je tijekom pet dana puštano pet žanrova
 FOTOGRAFIJE: MANUEL TAUBER-ROMIERI GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Imate li vi i vaš pas isti glazbeni ukus?

Jeste li se ikad zapitali kako glazba koju slušate djeluje na vašeg ljubimca?

Premda to vama možda nije po volji, najbolji izbor za vašeg psa mogli bi biti jamajčanski ritmovi ili pak neke pjesme Eltona Johna, Coldplay, Fleetwood Mac, Sheryl Crow, Bryana Adamsa itd., sugeriraju stručnjaci

Jeste li se pitali kako glazba koju slušate, nekada sigurno i preglasno, djeluje na vašeg ljubimca? I onda kada se zabavljate i onda kada glazbom nastojite nadglasati vanjsku buku. Vlasnici pasa često vole misliti da njihovi ljubimci dijele njihov glazbeni ukus, što, naravno, može biti točno, ali i ne mora. Studija objavljena u publikaciji Psychology & Behavior pozabavila se glazbenim žanrovima koji najbolje odgovaraju psima i pokazalo se da ih dva žanra - soft rock i reggae – opuštaju bolje od ostalih.


Niži stres

Istraživanje je proučavalo fiziološki odgovor i ponašanje 38 pasa kojima je tijekom pet dana puštano pet žanrova: soft rock, Motown, pop, reggae i klasična glazba. Dok su slušali soft rock i reggae, psima je duljina intervala između pojedinih otkucaja srca (varijabilnost srčanog ritma, heart rate variability, HRV) bila veća, što znači da im je stres bio snižen. Dakle, iako to vama možda nije po volji, najbolji izbor za vašeg psa mogli bi biti jamajčanski ritmovi ili pak neke pjesme Eltona Johna, Coldplay, Fleetwood Mac, Sheryl Crow, Bryana Adamsa itd.

Tijekom slušanja skladbi iz svih pet navedenih žanrova psi su proveli puno manje vremena stojeći i hodajući, a više ležeći, što također upućuje na njihovu opuštenost. Navike lajanja nisu se promijenile tijekom slušanja glazbe, ali bilo je vjerojatnije da će psi lajati nakon što glazba završi, rekla je veterinarka Sara Ochoa, savjetnica portala DogLab.

Studija je pokazala i da se učinak nove vrstu stimulansa, kao što je određeni glazbeni žanr, može smanjiti povećanjem raznovrsnosti glazbe. Drugim riječima, ako vam se čini da vašem psu određeni tip glazbe stvara stres, pokušajte s miksom različitih žanrova u kojem ćete polako povećavati udio pjesama za koje vam se čini da odgovaraju vašem ljubimcu, savjetuje dr. Ochoa.


Klasika ih opušta

Ranija studija, koju je 2012. proveo znanstveni tim s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta Colorado, također se bavila utjecajem određenih glazbenih žanrova na pse. Bili su to heavy metal, klasična glazba i glazba posebno komponirana za umirivanje pasa. Tijekom četiri mjeseca pratili su kako ti žanrovi utječu na 117 pasa. Pokazalo se da ih klasika opušta i produljuje im san, dok su se uz heavy metal psi trzali, bili su uznemireni i povećavala im se razina stresa. Glazba skladana posebno za pse nije na njih značajno utjecala ni u kojem smislu.

Ljudi su skloniji glazbi koja je u skladu s njihovim vokalnim opsegom i u tempu koji odgovara njihovom srčanom ritmu. Teorija je da je slično kod pasa, no treba imati na umu da njihova srca kucaju brže, da im je sluh puno oštriji i da čuju puno više tonove nego ljudi.


Prepoznat ćete sviđa li im se

To objašnjava zašto ih heavy metal, jaki basovi ili glazba s puno digitalnih ritmova i buke uznemiravaju i čine ih anksioznima. Važna je i glasnoća. „Glazba nas može smiriti, uznemiriti ili rasplesati i oraspoložiti, ovisno o njenom tipu i glasnoći. A s obzirom na to da je pseći sluh puno osjetljiviji, buka im smeta više nego nama. Zato budite sigurni da ste izabrali ugodnu razinu glasnoće” kaže Li-ran Bukovza s portala PuppyTip.

Kada birate pjesme za psa, mislite i na to da se smatra kako odrasli pas ima inteligenciju poput djeteta koje je tek prohodalo, pa promislite koji biste tip pjesama puštali jednogodišnjaku, savjetuje Bukovza i dodaje da treba pratiti pseće reakcije na glazbu: „Neki psi zavijaju uz pjesme koje im se sviđaju. No, ako se pas trese, cvili ili previše dahće uz određenu glazbu, znači da mu stvara stres i čini ga anksioznim, pa je treba utišati, promijeniti ili ugasiti.”

Linker
19. svibanj 2024 17:01