Tribina

"Najbolji poklon je potaknuti bližnje na cijepljenje protiv HPV-a"

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti pravovremenim cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 320 žena, umre ih oko 120, a gotovo svaki taj slučaj mogao se spriječiti pravovremenim cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled. Ovi podaci čuli su se na javnoj tribini za mlade Biser mudrosti – Druga prilika održanoj u zagrebačkoj Tribini Grada Zagreba s ciljem prevencije raka vrata maternice. Organizaciju dvosatnog događanja povodom Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice, zajednički su potpisali Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, a sve pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Najbolji poklon koji možete pokloniti prijateljici, prijatelju, sestri, bratu je uvjeriti ih, potaknuti i ohrabriti da se cijepe protiv HPV-a“, poručila je mladima u publici Jerka Dumić s Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta te se založila za obavezno cijepljenje protiv HPV-a u šestom razredu osnovne škole.

Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković nazvala je sramotom činjenicu da žene danas umiru od raka vrata maternice kada postoje toliki alati kojima se to može spriječiti.

Zamjenica pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević spomenula je obiteljske liječnike i zagrebački Centar za mlade gdje se mladi do 25-te godine mogu besplatno cijepiti, ukoliko im roditelji nisu dopustili redovno cijepljenje protiv HPV-a u osnovnoj školi. Dodala je da procijepljenost u Zagrebu trenutačno iznosi 40 posto, a cilj je postići barem 70 posto.

Pregledi spašavaju

Najveća procijepljenost protiv HPV-a bilježi se u Norveškoj, na Islandu, u Kanadi i Australiji. Svjetska zdravstvena organizacija je pak kao cilj postavila nestanak bolesti raka vrata maternice do kraja 2030. godine.

Državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić na tribini je potakla mlade djevojke da redovno barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled jer im on može spasiti život, da se cijepe te da se u spolnom životu ponašaju odgovorno.

Maja Erceg Tušek, psihologinja iz udruge Sve za nju smatra da se treba boriti i protiv stigmatizacije oboljelih osoba te više pričati o spolnim bolestima jer upravo sram mnoge mlade sprječava da potraže liječničku pomoć: „Ova bolest izuzetno je stigmatizirana zbog činjenice da su te žene bile zaražene HPV-om i zato je važno educirati javnost da se svatko može zaraziti, nikako ne samo oni koje češće mijenjaju seksualne partnere.“

Epidemiologinja Nemeth Blažić mladima je na kraju poručila da se o prevenciji i bolestima informiraju na Aplikaciji za spolno zdravlje te web portalu Neću rak.

Na panel diskusiji sudjelovali su redom: državna tajnica za demografiju i mlade dr. Željka Josić, epidemiologinja dr. med. Tatjana Nemeth Blažić, pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević, dr.sc. Magdalena Grca i dr.sc. Nina Milutin Gašperov s Instituta Ruđer Bošković, prof.dr.sc. Jerka Dumić s Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta, dr. Hana Škornjak iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i psihologinja Maja Erceg Tušek iz Udruge Sve za nju.

Linker
25. travanj 2024 07:36