Ni najčudnije poze neće ih spriječiti da sanjaju.
 Getty Images/iStockphoto
Svijet životinja

O čemu sanjaju psi i mačke dok se koprcaju, bore, trče, zavijaju, laju ili predu u snu?

Iako će se neki možda iznenaditi (pogotovo oni koji baš i nisu "na ti" s kućnim ljubimcima) - snovi se ne javljaju samo kod ljudi, već i kod životinja.

Ovo nije nikakva novost, jer ako ste promatrali nekog psa dok spava, moralo vam je biti jasno da sanja. Ipak, mnogima najbolji prijatelj ne može nam ispričati o čemu sanja, no stručnjaci i za to imaju odgovor. Ili barem tako tvrde...


O čemu sanjaju psi

Jeste li znali da psi imaju identične faze sna kao i ljudi? Bez obzira na to, njihova potreba za snom nije ista kao kod nas. Psi spavaju više sati dnevno u usporedbi s ljudima. Ipak, dok spavaju također sanjaju, iako se ne bude izbezumljeni i ne prevrću sanjarice, ne zovu gatare i ne traže odgovore za svoje snove u horoskopima i talogu kave.

Psi također imaju REM fazu (Rapid Eye Movement), ali za razliku od ljudi nemaju sposobnost zamišljanja i kreiranja novih događaja, odnosno onih koje nikad nisu doživjeli.

Iz tog razloga sanjaju samo ono što su doživjeli u toku dana. Može to biti šetnja u parku, svađa ili tuča s drugim psom, nova igračka koju je dobio tog dana, ukusna hrana koju je imao na meniju, kupanju, pretrpljeni strah kod prelaska ceste ili odlaska veterinaru...

Dakle, sve one uobičajene ili manje uobičajene aktivnosti koje je imao u toku dana. Iz tog razloga su psi, nekad dok sanjaju, mirni, a nekada reže, cvile, laju, trzaju se... Njihovi snovi direktno ovise od trenutaka preživljenih u toku dana i zato, ako želite da vaš najbolji prijatelj ima mirne snove, trudite se da njegov dan bude ispunjen lijepim događajima, jer on to zasigurno i zaslužuje. U suprotnom, imat će noćne more, baš kao i mi ponekad.

Cute Frenchie lying on bed in a bed room
Getty Images/iStockphoto
Ne čudite se ako s vremena na vrijeme "pobjegnu" do vašeg kreveta kako bi u miru odrijemali i sanjali.

ČITAJTE I:


A druge životinje

Treba istaknuti i kako nisu sve životinje poput pasa. Primjerice, zmije nemaju REM fazu. Moguće je da za ljubimca imate mačku i da ste se pitali o čemu ona sanja. Mačka provede spavajući između dvanaest i šesnaest sati dnevno. Koliko je to samo vremena za sanjanje! Isto što vrijedi za pse, vrijedi i za mačke. Također sanjaju o onome što im se događalo u toku dana, ali najčešće sanjaju o onome što je njihova strast, a to je lov! Kao predatori, one su uvijek u potrazi za plijenom, čak iako im je posudica s hranom uvijek puna. Njihove snove okupiraju ptice, koje su prethodno pokušavale ili uspjele uhvatiti u svoje kandže.

A kad smo kod ptica, i one sanjaju. Sanjaju o ptičjem pjevanju i o onome što su čule u toku dana.

Izuzetak nisu ni štakori i miševi. Poznato je da oni imaju vrlo intenzivnu fazu sanjanja. Možda sanjaju o ukusnom komadu sira ili mesa, ali ipak je vjerojatnije da i oni sanjaju o onome što im se dogodilo tijekom dana.

Možda vam nije poznata činjenica, ali provedena su istraživanja čak i sa sipama te je potvrđeno da, dok spavaju i sanjaju, sipe mijenjaju boju i pokreću se.

Možda sanjaju o plivanju po sigurnom moru bez predatora i opasnosti koje vrebaju... Ne možemo biti u potpunosti sigurni, ali ono što je sigurno jest - mnogo životinja ulazi u magični svijet snova.


ČITAJTE I:


IZVOR: Ženski magazin

Linker
17. travanj 2024 15:34