Kamo sreće da su sve bebe spavalice, ali nisu...
 Foto: iStock
Uspavljivanje

Što kad vas dijete izluđuje plačem jer ne može zaspati (pa ne možete ni vi)

Da bi dijete spavalo cijelu noć, trik je u tome da mora naučiti samo usnuti. Djeci treba malo vremena da nauče spavati, no roditelji im u tome mogu pomoći.

Piše: Goranka Jelinčić


Uspavati dijete u večernjim satima jedan je od najvećih izazova s kojim se suočavaju roditelji, osim ako ste jedan od onih sretnika čija je beba prava spavalica. Roditeljima novorođenčeta spavanje može izgledati kao nedostižan san. Mnogi su roditelji pretrpjeli besane noći i još teži idući dan na poslu. Stoga donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi djeca i roditelji bili naspavani i sretni. Dojenčad treba puno sna i spava više puta u danu, djeca od godinu
dvije obično spavaju dopodne i popodne, a do četvrte ili pete godine jednom popodne. Naravno, svako je dijete drukčije i potreba za snom je donekle individualna.

Uvijek u isto vrijeme

"Za kvalitetan san važno je da dijete spava u pravo vrijeme, kada je zaista pospano", kaže prim. Alemka Jaklin Kekez, dr. med., specijalist pedijatar iz Poliklinike Helena. Naglašava da djeca vole rutinu i da je dobro od početka ih pokušati uspavati u isto vrijeme i u istim okolnostima. Atmosfera mora biti uspavljujuća uz odgovarajući ritual uspavljivanja, bez zaigravanja kako se dijete ne bi previše uznemirilo.

Dakle, iste okolnosti, isti način, ista prostorija, poznati krevetić formula su uspješnog uspavljivanja. Svjetlo mora biti ugašeno ili prigušeno. Dijete ne smije biti ni preumorno jer je onda prerazdražljivo i tek se onda ne može uspavati.

Dr. Jaklin Kekez preporučuje uspavljivanje u krevetiću, bolje nego na rukama, jer je poželjno da dijete nauči samo usnuti. Dakako, treba biti uporan. Kod neke djece to ide teže, ali ne treba odmah odustati, poručuje dr. Jaklin Kekez.

U istom ambijentu

Također, kada se dijete noću probudi, dobro ga je ponovno uspavati u istom ambijentu, a ne ga premještati u drugu prostoriju ili u vaš krevet. Većoj djeci, savjetuje liječnica, možete prije spavanja pročitati kratku priču, manjoj otpjevati uspavanku. Nakon toga dijete položite u krevetić. Da bi dijete spavalo cijelu noć, trik je u tome da mora naučiti samo usnuti. Kada je dijete bolesno, situacija i ritam spavanja neizbježno se promijene, ali treba naglasiti da se nakon ozdravljenja treba vratiti starom ritualom.

Kako je to u svijetu...

Jeste li znali da u Japanu roditelji spavaju sa svojom djecom, a stopa smrti dojenčadi među najnižima je u svijetu: 2,8 umrlih na 1000 rođenih, dok je u SAD-u 6,2 umrlih na 1000 rođenih? U Meksiku pak očevi dijele krevet sa sinovima, a majka spava s kćerima. U Indiji su svi u istom krevetu.

Ferberova metoda

Neki roditelji pristalice su takozvane Ferberove metode koju je popularizirao dr. Richard Ferber.

Za prakticiranje ove metode dijete mora imati najmanje deset mjeseci.

Postupak zahtijeva da dijete stavite u krevetić dok je još budno i ostavite ga da leži, čak i ako plače. Nakon poljupca za laku noć trebalo bi napustiti sobu. Ako i dalje plače, vratite se za 30 sekundi, smirite ga, ali bez podizanja iz krevetića. Ponovno izađite. Ako opet plače, pričekajte pet minuta pa ponovno smirite dijete. Postupak se nastavlja te se vrijeme vraćanja produljuje za pet minuta. Prema preporuci Ferbera, prvog dana do najviše 15 minuta. Drugog dana počinje se s deset minuta pa se povećava na dvadeset… I tako sve dok se ne dosegne ritam od 30 minuta.

Ferber tvrdi kako bi se dijete nakon nekoliko dana ovakve prakse trebalo naučiti samo uspavati, bez pomoći roditelja. Dakako, za ovu metodu treba imati srca i mnogi je roditelji drže prilično agresivnom. No, u nekim je kulturama sasvim uobičajena.

MALI SAVJETNIK

Klinika Mayo navodi sedam načina za uspješno uspavljivanje

1. PUSTITE DIJETE DA DRIJEMA TIJEKOM DANA

Dokazano je da su djeca koja danju ne spavaju tvrdo navečer manje razdražljiva, ali i zdravije umornija. To se, dakako, ne odnosi na novorođenčad i dojenčad kojoj je potrebno puno sna. Neka spavaju na leđima u krevetiću ili plutaju u nosaču ili kolicima.

2. LAGANA, OPUŠTAJUĆA MASAŽA PRIJE SPAVANJA

Svaki roditelj je može naučiti. Treba vam samo meki pokrivač i dječje ulje za masažu. Masažu je najbolje početi nježnim pokretima milovanja. Dijete neće odmah zaspati, ali masaža zasigurno ima pozitivan
učinak na uspavljivanje.

3. DOJENJE PRIJE SPAVANJA

Imate li novorođenče ili mlado dojenče, dajte mu neka sisa prije spavanja. Majčino mlijeko lagano je za probavu i može pomoći djetetu da mirno spava.

4. PROZRAČENA SOBA I PAMUČNA POSTELJINA

Soba u kojoj dijete spava ne smije biti pretopla, a posteljina bi trebala biti od pamuka i prirodnih materijala. Poliester ne dolazi u obzir. U pregrijanim prostorima djeca se znoje i postaju nervozna. Korisno je postaviti termostat kako biste mogli kontrolirati temperaturu. Spavaća soba u pravilu bi trebala biti tri-četiri stupnja hladnija od ostalih prostorija. Pozornost treba obratiti i na kontrolu vlage, pogotovo za ljetnih mjeseci.

5. NEKA MAJKA PIJE MAGNEZIJ

Majkama se savjetuje da uzimaju dodatke magnezija, koji će kroz majčino mlijeko povoljno djelovati i na bebin san. Magnezij potiče opuštanje mišića i smiruje živčani sustav. Također je poželjno jesti lisnato povrće, bademe, žitarice.

6. TEHNIKA OMATANJA

Neke studije pokazale su da swaddling tehnika, prastara tehnika omatanja koja kod nas nije dovoljno poznata, itekako funkcionira. Naime, povijene bebe koje spavaju na leđima teže mogu navući prekrivač preko glave te se okrenuti na trbuh, a time se smanjuje mogućnost gušenja. Omatanje također ima umirujući učinak na dijete te utječe na tzv. moro refleks, koji podrazumijeva naglo širenje ruku i nogu uz široko otvaranje prstiju. Omatanje pomaže i kod dojenačkog refluksa jer održava tijelo u položaju koji sprečava povrat kiseline u jednjak.

7. BIJELI ŠUM

Časopis Today's Parent preporučuje korištenje bijelog šuma. Bebe vole zvukove. U maternici su se čuli svi zvukovi, malo prigušeno, ali i dalje glasno. Bijeli šum bebi vraća osjećaj poznatog.

Linker
12. travanj 2024 07:07