FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zanimljivo

Znate li po kojim sjećanjima zapravo svi mi kreiramo vlastiti život i odluke?

Uz našu svjesnu razinu odlučivanja, uz ono što vidimo, govorimo i radimo, paralelno stalno zadiremo u naše nesvjesno i ono nas itekako određuje

Od svega što je Freud otkrio, a otkrio je puno toga na čemu se danas temelji veliki dio psihoterapije i psihoanalize, otkriće važnosti nesvjesnog dijela uma smatra se jednim od najvećih znanstvenih otkrića uopće. Svjedoči nam o tome dr. Ante Bagarić, koji je u emisiji Bez brige s Dijanom objasnio da je koncept nesvjesnog vrlo važan, jer baš iz te arhive često donosimo odluke koje ni sami u trenutku ne znamo i ne možemo sebi objasniti.


Vulkan osjećaja

Svaki odlazak u Pariz, prvi dodir majke, prva buka koja nas je uznemirila kao bebe, sve to pamtimo i skladištimo u nesvjesno. Upravo po tim sjećanjima mi kasnije kreiramo vlastiti život i vlastite odluke. Uz našu svjesnu razinu odlučivanja, uz ono što vidimo, govorimo i radimo, paralelno stalno zadiremo u naše nesvjesno i ono nas itekako određuje.

- To je cijeli vulkan osjećaja, nagona, previranja, zadržavanja i on se stalno prelijeva ili biva zadržan da ne eksplodira. Zato mi danas to zovemo psihodinamikom. Što nam je danas poznato i jasno, sutra je već upitno i strano, i tako stalno - objašnjava dr. Bagarić.


Sve o skrivenim tajnama i potencijalima nesvjesnog pogledajte u cijelom razgovoru s dr. Antom Bagarićem i dr.Hrvojem Handlom na portalu gloria.hr


Linker
09. svibanj 2024 02:39