FOTOGRAFIJE: GRADYREESE GETTY IMAGES
Nova istraživanja

Bez ovih vitamina i minerala teško da ćete se riješiti suvišnih kilograma

Određeni vitamini mogu biti povezani s gubitkom težine navode neka istraživanja, evo kako ih iskoristiti

Ako imate želju smršavjeti, važno je na umu imati odgovarajući unos hranjivih tvari za zdravlje, bilo da dolaze iz hrane ili dodataka prehrani. Prema nekim studijima, određeni vitamini i minerali mogu biti povezani s gubitkom težine. Erin Palinski-Wade, registrirana dijetetičarka i nutricionistica sa sjedištem u New Jerseyju te certificirana stručnjakinja za dijabetes, otkrila je ima li istine u tome.

- Konzumiranje hrane bogate hranjivim i korisnim tvarima uvijek je najbolji izbor jer ne samo da konzumirate vitamine i minerale u hrani, već i dodatne spojeve koji su korisni za zdravlje, poput vlakana i antioksidansa. Međutim, ako ne možete podmiriti svoje dnevne potrebe samo ishranom, dodavanje suplemenata može vam pomoći - kaže Palinski-Wade.

Evo kako maksimalno iskoristiti prehranu da biste dobili potrebne hranjive tvari i došli do svog cilja:


Vitamin D

- Iako postoji povezanost između pretilosti i niske razine vitamina D, još nije bilo istraživanja koja bi sugerirala da će dodavanje vitamina D kao suplementa pomoći u mršavljenju. Međutim, jedno je istraživanje otkrilo da žene koje su uzimale dodatak vitamina D uz pridržavanje plana obroka za mršavljenje su imale povećani gubitak težine u usporedbi sa ženama koje su slijedile isti plan bez dodataka - ističe Palinski-Wade.

Druga istraživanja nisu bila toliko obećavajuća. Pregledom 20 randomiziranih kontroliranih ispitivanja zaključeno je da dodatak D ne mijenja težinu ili opseg struka u zdravih odraslih osoba, od kojih su neki smatrani pretilima, prema časopisu Annals of Nutrition and Metabolism iz 2020.

Razina vitamina D također može imati izravan utjecaj na raspoloženje, što opet može utjecati na težinu, dodaje Palinski-Wade. To je zato što su niske razine vitamina D povezane s povećanim rizikom od depresije i poremećaja raspoloženja, a depresivno raspoloženje i rezultirajuća smanjena razina energije mogu povećati rizik od debljanja.

- Niska razina vitamina D također može utjecati na kvalitetu i količinu sna, a budući da loš san može utjecati na hormone sitosti i unos kalorija, ima smisla da nedostatak sna može dovesti do debljanja - rekla je Palinski-Wade.

Pa kako možete povećati unos vitamina D? Prema Palinski-Wade, najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, a drugi izvori mogu biti mliječni proizvodi, gljive, jaja i masna riba. Tijekom zime, ako živite u sjevernoj klimi, možete razmotriti i dodatak prehrani, ali uvijek prvo razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili jeste li u deficitu i bi li vam to bilo od koristi.


Magnezij

Iako magnezij nije izravno povezan s gubitkom težine, igra ulogu u odgovoru organizma na stres i podržava zdrav san, kaže Palinski-Wade.

- Visoka razina stresa i nesanica mogu utjecati na apetit, unos kalorija i tjelesnu težinu s ukupnom razinom energije. Konzumacijom odgovarajućeg magnezija možete uživati ​​u boljem snu i smanjiti stres koji neizravno može poboljšati tjelesnu težinu - objašnjava ona.

Optimalni izvori magnezija u hrani uključuju sjemenke bundeve, orašaste plodove i cjelovite žitarice. No, ako ih ne možete unijeti prehranom, možete suplementima.


Vitamin C

Neka istraživanja sugeriraju da konzumacija odgovarajućeg vitamina C može usporiti gubitak mišićne mase povezane sa starenjem, a istovremeno pomoći tijelu da učinkovitije oksidira masti.

- Kad se očuva mišićna tjelesna masa, to ima pozitivan utjecaj na metabolizam, a time i ukupni sastav tijela i težinu. Dodatno, odgovarajuća razina vitamina C povezana je sa smanjenjem cirkulirajućih hormona stresa u tijelu nakon stresne situacije. Kad su hormoni stresa povišeni, to može povećati nakupljanje masti u trbuhu (visceralna mast) pa adekvatan vitamin C može pomoći spriječiti skladištenje ove opasne masti - istaknula je Palinski-Wade.

Hrana bogata vitaminom C uključuje citruse, jagode, papriku, kivi, kupus, brokulu, dinje, prokulicu i špinat.

Iako sami vitamini neće čarobno ukloniti kilograme, pobrinite se da unosite preporučene razine, a i slijedite učinkovitu prehranu i plan vježbanja kako biste iskoristili dobrobiti vitamina.


Cink

Cink se nalazi u gotovo svakoj stanici i igra važnu ulogu u podupiranju zdravog imunološkog sustava.. Posebno doprinosi fizičkoj izdržljivosti, jačanju imuniteta, boljem pamćenju, metabolizmu… Bez dovoljne količine cinka u organizmu, nećete nikada postići željene rezultate dijete. Naime, njegov manjak u organizmu odrazit će se na razinu inzulina što će u konačnici dovesti do loših prehrambenih navika i naglih promjena razine šećera u krvi.

Hrana bogata cinkom: meso peradi, crveno meso, riba, rakovi, školjke, orašasti plodovi, sušene grahorice, mlijeko i mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, gljive, grašak, tofu, suncokretove i bučine sjemenke.

Linker
15. travanj 2024 15:25