SHUTTERSTOCK
pet znakova

Često ih zanemarujemo, a govore nam sve. Prepoznajete li simptome mini-moždanog udara?

Znakovi mini-moždanog udara mogu trajati od nekoliko minuta do cijelog dana

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. Prema Hrvatskom društvu za prevenciju moždanog udara smatra se da je ovo stanje u 85 posto slučajeva uzrokovano začepljenjem krvne žile ugruškom. Međutim, razlikujemo još jednu kategoriju, takozvani mini-moždani udar odnosno tranzitornu ishemijsku ataku (TIA) koja može signalizirati na ozbiljniji moždani udar u budućnosti. Stoga, važno je znati prepoznati simptome ovog stanja koje može spasiti život. Naime, statistike govore da je oko 20 posto onih koji dožive mini-moždani udar, izloženo riziku od sljedećeg udara unutar 90 dana.

Razlika između mini i moždanog udara

- Do stanja mini-moždanog udara dolazi zbog privremene blokade dotoka krvi u mozak, leđnu moždinu ili mrežnicu, objašnjava - dr. Jonathan Graff-Radford, liječnik neurologije klinike Mayo.

Za razliku od moždanog udara, mini-moždani ne uzrokuje trajno oštećenje moždanih stanica niti dovodi do trajnog invaliditeta. Međutim, sličnost simptoma između mini (TIA) i moždanog udara znači da je prepoznavanje ovih ranih upozorenja izuzetno važno, budući da rizik od moždanog udara naglo raste unutar 48 sati nakon TIA-e. Važno je znati da su simptomi TIA-e identični onima koji se javljaju u ranoj fazi moždanog udara.

Simptomi mini i moždanog udara

Simptome moždanog udara ili mini-moždanog možete prepoznati prema internacionalnom akronimu ‘B.E.F.A.S.T.‘ odnosno, (Balance, Eyes, Face, Arms, Speech, Time) koji se odnosi na:

  • Ravnotežu
  • Oči
  • Obješeno lice
  • Slabost ruke
  • Govorne poteškoće
  • Vrijeme za poziv 112 ili 194

Prepoznavanjem ovih simptoma ćete potencijalno spasiti život.

image
SHUTTERSTOCK

Simptomi mini-moždanog udara koje često prohodamo

Nije rijetkost da ovih pet simtoma često zanemarimo, odnosno prohodamo iako, kako kažu liječnici, važno ih je uočiti i reagirati.

1. Neobjašnjiva vrtoglavica ili gubitak ravnoteže

- Iznenadni nalet vrtoglavice ili neobjašnjivi gubitak ravnoteže mogu biti znak malog moždanog udara - kaže dr. Graff-Radford.

Iako problemi s vrtoglavicom i ravnotežom mogu proizaći iz različitih čimbenika, njihov nagli početak, bez jasnog uzroka, trebao bi izazvati zabrinutost zbog kratkotrajnog poremećaja protoka krvi u mozgu.

Na što treba paziti kod drugih: Pripazite na nekoga tko se iznenada uhvati za oslonac ili vam se učini nesigurnim na nogama odnosno, mora naglo sjesti zbog vrtoglavice.

2. Gubitak vida na jednom ili na oba oka

- Iznenadni i neobjašnjivi gubitak vida na jednom ili oba oka može biti simptom mini-moždanog - kaže Američka udruga za moždani udar.

Ova privremena sljepoća ili značajan poremećaj vida rezultat je blokade koja remeti protok krvi u mrežnicu, što služi kao važan znak upozorenja za udar koji se ne smije zanemariti.

Na što treba paziti kod drugih: Obratite pozornost ako se netko iznenada bori s vidom, pretjerano trepće ili djeluje dezorijentirano, pokušavajući se usredotočiti na predmete.

3. Slabost ili obamrlost na jednoj strani tijela

Američka udruga za moždane udare ističe da je iznenadna pojava slabosti ili utrnulosti jedne strane lica, ruke ili noge, uobičajeni signal upozorenja za moždani.

Na što treba paziti kod drugih: Ako primijetite da osoba ima jedan od spomenutih simptoma, ne ostavljajte je samu i budite spremni zvati hitnu pomoć.

4. Jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Prema klinici Cleveland, glavobolje mogu biti uobičajeni dio života, međutim, ako se dogodi iznenadna i bude jaka, može biti znak upozorenja za mini-moždani. Za razliku od tipičnih glavobolja, ova bol dolazi brzo i intenzivno, često bez uobičajenih okidača kao što su odvikavanje od kofeina ili dehidracija.

Na što treba paziti kod drugih: Pripazite na nekoga tko se iznenada uhvati za glavu zbog neobjašnjive boli.

5. Zbunjenost ili poteškoće s razumijevanjem govora

Nagla promjena jasnoće u stanje zbunjenosti ili teškoća u razumijevanju onoga što drugi govore može biti ozbiljan pokazatelj malog moždanog udara.

Stručnjaci su u izjavi iz 2022. naglasili da su jednostrana slabost, afazija ili dizartrija snažno povezani s velikom vjerojatnošću TIA-e. Afazija definiramo kao problem u govoru ili razumijevanju jezika, dok dizartriju karakterizira nejasan ili spor govor koji može biti teško razumljiv.

Na što treba paziti kod drugih: Primijetite ako netko naglo prekine usred razgovora, djeluje zbunjeno poznatim jezikom ili se trudi jasno artikulirati svoje misli.

Čimbenici rizika

Prema stručnjacima, simptomi mini-moždanog udara mogu trajati od nekoliko minuta do cijelog dana. Neki od čimbenika rizika o kojima biste se trebali posavjetovati s liječnikom, uključuju:

  • Dob - rizik raste nakon 55. godine
  • Fibrilacija atrija - nepravilan rad srca
  • Dijabetes - posebno loše reguliran
  • Visoki krvni tlak
  • Srčana bolest
  • Pušačke navike - udvostručuju rizik od udara

Prevencija mini-moždanog udara

Poznavanjem spomenutih čimbenika rizika te promjenom životnog stila, pravilnom prehranom i tjelovježbom može se značajno smanjiti rizik nastanka TIA. To uključuje:

  • prestanak pušenja, smanjenje unosa ultra procesirane hrane, smanjenje unosa zasićenih masti i transmasti, smanjenje unosa soli, ograničenu konzumacija alkohola, redovitu tjelesnu aktivnost i brigu o mentalnom zdravlju.

Godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umre ih između 3000 i 3500.

Linker
14. ožujak 2024 11:40