Kod čišćenja organizma važno je pridržavati se nekih pravila
 FOTOGRAFIJE: Shutterstock
top namirnice i čajevi

Evo kako najjednostavnije možete potaknuti detoks tijela, ojačati imunitet i konačno doći do zavidne forme

Detoksikacija, čišćenje od nakupljenih toksina i otpadnih tvari iznutra i izvana, pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu

Naš organizam kontinuirano čiste jetra, žuč, bubrezi, debelo crijevo i pluća. Ipak, ponekad im trebamo pružiti podršku, osobito na prijelazima godišnjih doba, kao i poslije niza dana u kojima smo previše jeli, a premalo se kretali. Dobro se očistiti možemo i kod kuće. Cilj je osloboditi organizam od toksina, a vodeći se time, treba osmisliti detoksikacijski jelovnik. Taj plan, uz prave namirnice, uključuje i čajeve kojima ćete pojačati moć tijela da se čisti od toksina.

Osnovna pravila

Kod čišćenja organizma važno je pridržavati se nekih pravila. Nekoliko dana polako privikavajte organizam na čišćenje postupno izbacujući teže namirnice s jelovnika. Nakon čišćenja postupno ih vraćajte na jelovnik.

● Detoksikacijsku kuru preporučuje se provoditi barem dva puta godišnje.

● Količina hrane koju jedemo tijekom čišćenja smanjuje se, no detoks nije žrtva. Svrha mu je oslobađanje organizma od toksina, pa je besmisleno stvarati tijelu novi stres iscrpljivanjem. Stoga je važno dobro osmisliti detoksikacijski jelovnik i isplanirati obroke. Još uvijek je zima, pa treba uvrstiti kuhana jela, kako bi grijala organizam. Dobrodošle su i salate od svježeg povrća te probiotici za postizanje ravnoteže u crijevima.

● Pijte što više tekućine - obične vode, prirodnih sokova i biljnih čajeva. Izbacite kavu, alkohol, čokoladu.

● Jedite što više povrća i voća, naglasak neka bude na sirovom. Ako je moguće, jedite organsku hranu.

● Izbacite bijeli šećer, rafinirana ulja i brašno, tjesteninu, rižu, krumpir, soju, margarin i svu prerađenu hranu.

● Jedite lagano pripremljena jela: juhe, kuhano i pirjano povrće i slično.

● Izbacite hranu životinjskog porijekla.

● Za vrijeme čišćenja nemojte prekomjerno vježbati, preporučuju se joga i meditacija, sauna, tople kupke i izbjegavanje stresa.


Namirnice koje čiste

● Jabuke su pune vlakana, vitamina A, C, E i onih B skupine, kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza... Pozitivno djeluju na imunitet, potiču probavu, rad jetre, bubrega i žuči. Pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi, snižavaju krvni tlak, a pektini u njima utječu na snižavanje koncentracije kolesterola.

● Plod avokada sadrži obilje esencijalnih masnih kiselina, no treba ga jesti tek povremeno jer je prilično kaloričan. S druge strane, sadrži gotovo dvadeset vitamina i minerala, osobito je bogat kalijem.

● Grejp je dobar čistač kože, jetre, crijeva i bubrega. Posebno je crveni grejp dobar u snižavanju razine lošeg kolesterola i triglicerida u krvi. Tko uzima lijekove za snižavanje tlaka, statine, estrogene, antiaritmike, neke antiepileptike i lijekove za smirenje, ne smije jesti ovo voće niti piti njegov sok jer višestruko pojačavaju djelovanje lijekova.

● Kivi je izvanredno bogat vitaminom C i vlaknima. Pospješuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje razine masnoća i šećera u krvi.

● Banane su bogate kalijem, koji je dobar za srce, i triptofanom, koji pomaže spavanju. Potiču probavu. Sadrže dosta šećera pa ih treba jesti povremeno.

● Mango je dobar čistač organizma. Smatra se da popravlja raspoloženje.

● Kruška sadrži puno ugljikohidrata pa je dobar izvor energije; bogata je vitaminom C i folnom kiselinom.

● Repa učinkovito čisti bubrege i jetru. Sok repe ima intenzivan miris i okus pa se preporučuje, radi ugodnijeg pijenja, pomiješati ga sa sokom od mrkve. S repinim sokom nemojte pretjerivati jer u velikim količinama može biti štetan za jetru.

● Zeleno lisnato povrće riznica je minerala i vitamina, vlakana i klorofila te je nezaobilazno u čišćenju organizma. Trebalo bi ga jesti svaki dan.

● Crveni i bijeli kupus pomažu stimulaciju imunosnog sustava. Snažno djeluju na jetru potičući njezinu detoksikacijsku funkciju.

● Brokula je bogata klorofilom, zelenim pigmentom, koji uz antikancerogeno djelovanje ima i snažno alkalno djelovanje, što znači da smanjuje kiselost tijela.

● Mrkva čisti kožu i oči, bogata je beta-karotenom, pomaže snižavanju razine kolesterola i sprečava zatvor.

● Celer je jak diuretik, tj. potiče izbacivanje viška tekućine iz tijela.

● Luk i poriluk podižu razinu tzv. dobrog kolesterola te pomažu u regulaciji šećera u krvi.

● Od žitarica preporučuje se smeđa riža. Snažno izbacuje toksine iz tijela i obiluje vitaminima B kompleksa


Osam važnih čajeva

Izmjenjujući sljedeće čajeve pojačat ćete moć tijela da se čisti od neželjenih tvari. Svaki od njih, pijete li ga redovito, potiče detoks tijela i pomaže da dođete u dobru formu.

● Zeleni čaj

Osvježava, rehidrira i pomaže pročistiti tijelo. Smanjuje osjećaj napuhnutosti i daje više energije. Zahvaljujući obilju antioksidansa jača imunosni sustav i štiti jetru od oštećenja koja bi mogle izazvati toksične supstance, poput alkohola. Pojačava sagorijevanje masnoća jer potiče metabolizam.

● Čaj od crvene djeteline

Crvena djetelina bogata je antioksidansima, koji su snažno oružje protiv slobodnih radikala, a u ljekovite svrhe najviše se koristi njezin cvijet. Tradicionalna kineska medicina upotrebljavala je crvenu djetelinu za uklanjanje toksina iz krvi i jetre. Cvijet je i odličan ekspektorans, tj. olakšava kašalj i oslobađa dišne puteve toksina i sluzi.

● Čaj od korijena čička

Korijen čička moćan je diuretik koji pomaže tijelu da izbaci toksine putem urina. Čičak ne samo što čisti krv, čime podiže snagu imunosnog sustava, nego je i lijek protiv akni i čireva jer pojačava cirkulaciju u koži. Korijen čička, uz to, poboljšava funkciju jetre i probavu, čime omogućuje djelotvornije svakodnevno oslobađanje od toksina. Već jedna šalica ovog čaja na dan može potaknuti čišćenje organizma.

● Čaj od sikavice

Svaka bi detoksikacija trebala obratiti punu pozornost na jetru, jer ako ona ne radi dobro, posljedice može osjećati cijelo tijelo. Sikavica može pomoći jetri da metabolizira bjelančevine, ugljikohidrate, masti, lijekove, toksine..., a zatim probavnom sustavu da izbaci otpad iz tijela. Glavni djelatni sastojak sikavice - silimarin zaustavlja upale jetre te potiče proizvodnju njenih novih stanica.

● Čaj od đumbira

Korijen đumbira vrhunski je pročistač tijela. Može se piti dulje vrijeme, nekoliko puta na dan. Njegovi sastojci djeluju protuupalno i snažni su antioksidansi. Čaj od đumbira potiče probavu, poboljšava cirkulaciju i potiče izbacivanje toksina kroz znojenje. Odličan je i u izbacivanju nakupljenih otpadnih tvari iz crijeva i jetre.

● Čaj od cikorije

Cikorijin čaj pomaže probavnom sustavu da izbaci toksine povećavajući količinu probavnih sokova i potičući rad crijeva. Od pomoći je u regulaciji metabolizma i u borbi protiv bolesti žučnog mjehura te se tradicionalno koristi za liječenje poremećaja jetre i izljeva žuči. Pomaže odčepiti sinuse. Snažan je prirodni diuretik.

● Čaj od piskavice

Čaj od piskavice ublažava probavne smetnje, pomaže smiriti upalu, sniziti tlak i podržati sposobnost jetre da izbacuje toksine iz tijela. Moćan je laksativ, ali i antioksidans. Čaj od sjemenki piskavice koristi se i za regulaciju razine šećera u krvi, budući da usporava brzinu kojom šećer ulazi u krvotok.

● Čaj od maslačka

Konzumacija maslačka podiže u organizmu količinu enzima koji potiču detoksikaciju, čak može pomoći izbacivanju kancerogenih tvari. Smatra se da čaj od maslačka stimulira jetru i poboljšava njezine funkcije, kao i funkcije žučnog mjehura. Odličan je diuretik, a izvanredan je i za čišćenje probavnog trakta. Pijenje čaja od maslačka svako jutro na prazan želudac pomaže pročistiti probavne puteve.

Linker
05. ožujak 2024 20:15