Doktorica Vesna Medjedović Marčinko. FOTO: VANESA PANDZIC CROPIX
dobro je znati

Ginekologinja Marčinko o važnosti preventivnih pregleda: 10 znakova da je vrijeme za kontrolu!

Koliko često bismo trebali ići na PAPA test, što on sve otkriva te koje navike nam narušavaju zdravlje

Preventivni pregledi dio su brige za zdravlje, a u slučaju da se bolest i pojavi, pravovremeno započeto liječenje osigurava najbolji ishod. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli oko 300, a od posljedica bolesti umire više od 100 žena. I zato su pregledi iznimno važni. Slušajte vlastito tijelo i ne zanemarujte poruke koje vam ono šalje. Što sve otkriva PAPA test, koji su simptomi razlog za hitnu kontrolu te na što obratiti pažnju kada govorimo o ženskom zdravlju, pitali smo prim.dr.sc Vesnu Medjedović Marčinko, dr.med.specijalist ginekologije i opstetricije, znanstveni suradnik u znanstvenom području biomedicine i zdravstva.

image
VANESA PANDZIC CROPIX

Koliko često bi žene trebale ići na PAPA test?

Optimalni interval između dva PAPA testa ako su prethodni PAPA testovi bili uredni, u životnoj dobi između 25 i 49 godina je tri godine, a u dobnoj skupini između 50 i 64 godine optimalni interval je 5 godina.

Je li svake tri godine ipak premalo, i tko bi zapravo trebao ići češće na preglede?

Ako specijalist ginekolog na osnovu kliničke slike, objektivnog i subjektivnog stanja pacijentice procijeni da postoji medicinska indikacija, tada se PAPA test može uzeti i češće, odnosno kada pravila medicinske struke to nalažu. Na preglede bi češće trebale dolaziti žene koje su prethodno imale nalaz abnormalnih stanica na PAPA testu i dokazanu infekciju s HPV virusom.

Što sve PAPA otkriva?

PAPA test služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice. Test također može pokazati nazočnost abnormalnih stanica rodnice kao i abnormalnih stanica sluznice maternice te nazočnost nekih bakterija kao i HPV virusa.

Kada govorimo o ženskom zdravlju i prevenciji, smatrate li da su žene dovoljno osviještene o važnosti redovitih pregleda?

Na razini opće populacije, iznimno je bitno kontinuirano i intenzivno raditi na povećanju zdravstvene osviještenosti i zdravstvene pismenosti, a vezano uz važnost obavljanja redovitih preventivnih pregleda jer postoji dio žena koji još nije dovoljno osviještene.

Jesu li svjesne da im jedan preventivni pregled može spasiti život?

Istraživanja pokazuju kako se svijest o preventivnim pregledima značajno povećava, što ukazuje koliko je bitno raditi na širenju javno-zdravstvenog djelovanja vezanog uz edukaciju žena o ginekološkom zdravlju. Mnoge su se žene same uvjerile kako im jedan preventivni pregled doista može spasiti život.

Na što sve žene u menopauzi trebaju paziti?

Iznimno je bitno da žene u menopauzi vode brigu o svojem zdravlju pri čemu je jedan od temelja upravo obavljanje ginekoloških pregleda, a s ciljem ranog otkrivanja karcinoma jajnika i trupa maternice, čija pojavnost raste s godinama života.

Kada na prvi pregled kod ginekologa, mnogi vjeruju da bi trebalo otići tek nakon prvog spolnog odnosa? I kako pregled izgleda?

Prvi pregled treba obaviti kada se pojavi problem ginekološkog zdravlja, neovisno o prvom spolnom odnosu. Iznimno je bitno naglasiti važnost preventivnih ginekoloških pregleda, neovisno o životnoj dobi. Odnos između ginekologa i pacijentice temelj je uspješnog odnosa liječnik-bolesnik. Pri tome valja naglasiti kako je otvoren odnos, bez tabu tema, uz zajamčenu diskreciju doprinosi optimalnom procesu edukacije, preventive i liječenja.

Ginekološki pregled sastoji se od uzimanje detaljnije anamneze, zatim pregleda vanjskog spolovila, pregleda rodnice i vrata maternice pomoću posebnog instrumenta pri čemu se uzima citološki obrisak, odnosno PAPA test. Nakon toga slijedi, palpatorni pregled maternice, jajnika i male zdjelice te ultrazvučni pregled. Ako postoji medicinska indikacija pregled se može nadopuniti uzimanjem cervikalnih briseva te daljnjom dijagnostičkom te laboratorijskom obradom.

Koliko često bi trebalo uzimati briseve, a koliko često ići na ultrazvuk?

Cervikalni brisevi se uzimaju kada postoji medicinska indikacija kao što je nalaz abnormalnih stanica u nalazu PAPA testa, sumnja na infekciju, rizičan spolni kontakt, zatim obavezno se uzimaju u trudnoći te nakon spontanog pobačaja i drugih opstetričkih komplikacija, pri obradi neplodnosti, kao i kod nekih dermatoloških, imunoloških i reumatoloških bolesti.

Ultrazvučni pregled se obavlja preventivno jednom godišnje ako pacijentica nema problem, a ako se pacijentica javi zbog simptoma napravi se obavezno pri pregledu.

Najčešće tegobe na koje se žene žale, a što ste vi primijetili u svojoj praksi?

U mojoj praksi najčešći simptomi zbog kojih se pacijentice javljaju su nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, bolovi u trbuhu i sumnje na infekcije. Dio pacijentica se javlja zbog planiranja trudnoće ili nemogućnosti zanošenja.

image
SHUTTERSTOCK

Na što ukazuju odstupanja u ciklusu? Jeste li uočili neka odstupanja nakon covida?

Odstupanja u regularnosti ciklusa mogu biti odraz poremećaja raznih organskih sustava, od poremećaja u radu jajnika, sindroma policističnih jajnika koji je zastupljen u 10 posto populacije, kod mladih djevojaka također se može raditi o nezrelosti osovine hipotalamus-hipofiza- jajnik. Vrlo često uzrok neregularnog ciklusa može biti poremećaj u radu štitnjače kao i povećano lučenje prolaktina kod bolesti hipofize. Česti su poremećaji ciklusa kod psihičkih bolesti kao sto je anorexia nervosa kao i kod ekstremnih dijeta. Dakle, uzroci mogu biti razni te je potreban detaljan ginekološki i endokrinološki pregled i obrada, a po potrebi pregled drugih specijalista da bi se utvrdio točan uzrok neregularnog ciklusa i postupak liječenja.

Koji čimbenici današnjeg načina života najviše doprinose narušavanju zdravlja?

Ubrzan tempo života, nepravilna ishrana, nedostatak sna, stres i umor kao i prakticiranje nezdravih životnih navika vezanih uz konzumacija sredstava ovisnosti (nikotin, alkohol, droga) neodgovorno spolno ponašanje, zanemarivanje redovitih ginekoloških pregleda doprinose ozbiljnom narušavanju ginekološko, ali i cjelokupnog zdravlja.

Koliko je važno kontinuirano osluškivati vlastito tijelo, na koje simptome obratiti pažnju?

Iznimno je važno osluškivati vlastito tijelo i nikako ne smijemo zanemariti poruke koje nam ono šalje.

Nejasni bolovi u trbuhu, napuhanost koja traje neko vrijeme, obilne i/ili bolne menstruacije, bolni odnosi, krvarenje pri odnosu, iscjedak iz rodnice, promjene menstrualnog ciklusa, valunzi, umor, nesanica i brojni drugi simptomi znakovi su da se događaju promjene u našem organizmu koje ne smijemo ignorirati.

Kod pojave simptoma iznimno je važno javiti se na pregled u što kraćem vremenu (neovisno kada je bio prethodni pregled) da bismo pravodobno postavili dijagnozu, počeli liječenje i spriječili da bolest ostavi dugotrajne posljedice.

Linker
27. travanj 2024 13:28