SHUTTERSTOCK
Nova studija

Hrvati ih obožavaju! Dvije popularne namirnice okidači su za rak debelog crijeva

Znanstvenici su identificirati hranu i hranjive tvari koje bi mogle utjecati na rak debelog crijeva

Nakon raka dojke i raka pluća, treći po učestalosti je rak debelog crijeva. Globalno, procjene Svjetske organizacije za istraživanje raka od posljednjeg oblika raka godišnje oboli gotovo 2 milijuna osoba, a umre 0,95 milijuna. Prema podacima Registra za rak u Hrvatskoj godišnje od raka debelog crijeva oboli oko 3600 osoba, od čega je oko 60 posto muškaraca. Također, podaci govore da smo u među članicama Europe zauzeli deveto mjesto po pojavnosti raka debelog crijeva te da smo na visokom drugom mjestu po smrtnosti. Iako genetika igra važnu ulogu, promjene načina života u prehrani i tjelovježbi mogu značajno smanjiti ovaj neželjeni rizik.

Okidači za nastanak raka debelog crijeva

U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Nutrients, istraživači s kineskih i škotskih sveučilišta imali su za cilj identificirati hranu i hranjive tvari koje bi mogle utjecati na rak debelog crijeva među 139 namirnica koje se najčešće konzumiraju. Znanstvenici su se fokusirali na više od 118.000 sudionika u UK Biobanci (zbirci raznih zdravstvenih informacija više od 500.000 odraslih Britanaca) koji su ispunili upitnik o prehrambenim navikama. Skoro 1500 njih razvilo je rak debelog crijeva tijekom 12 godina. Studija je otkrila da su alkohol i bijeli kruh bili snažno povezani s bolešću.

Hranjive tvari koje djeluju protektivno

Umjesto da se fokusira na određenu hranu, spomenuta je studija radije istaknula hranjive tvari koje štite od raka. Uz dijetalna vlakna, koja su već naširoko proučavana kao zaštita od raka debelog crijeva, dodali su kalcij, magnezij, fosfor i mangan. Također, primijetili su da su zaštitni učinci bili jači kod muškaraca, a povezanost s prehranom nije tako snažno korelirala sa ženama. Uz konzumaciju bijelog kruha i alkohola, oni koji su tijekom studije oboljeli od raka debelog crijeva vjerojatnije su bili stariji bijelci s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva ili rektalnog karcinoma, imali su viši BMI te su vjerojatnije bili pušači i imali dijabetes.

Vlakna iz različitih skupina namirnica - ima li razlike?

Zanimljivost studije je ta što je pokazala da vlakna iz voća, povrća i mahunarki nisu pružala toliku zaštitu od raka debelog crijeva kao vlakna žitarica. Pri tom je naglasila važnost dodavanja cjelovitih žitarica u prehranu. Bijeli kruh koji je uglavnom lišen vlakana i mnogih hranjivih tvari, bio je stoga povezan s rakom debelog crijeva i rektalnog raka. Povećani unos namirnica s kalcijem i manganom rezultirao je nižom stopom raka debelog crijeva, dok su vlakna i magnezij bili u korelaciji s nižom stopom raka rektuma. Iako implikacije i povezanost s bijelim kruhom i alkoholom s niskim sadržajem vlakana nisu nove, one naglašavaju važnost zdrave prehrane u prevenciji ovog oblika karcinoma, osobito među muškarcima. Istraživači su također naglasili važnost konzumacije prehrane bogate vitaminima i mineralima uz bitno smanjen unos šećera te održavanje zdrave tjelesne težine.

Obećavajuće vijesti

Istraživači procjenjuju da prehrana ima potencijal spriječiti oko 25 posto kolorektalnih karcinoma (rak debelog crijeva i završnog crijeva), međutim, postoji izazov u usvajanju ovakvog stila prehrane, osobito kod muškaraca. Savjeti za povećanje unosa vlakana, smanjenje konzumacije alkohola i ograničavanje crvenog mesa ponekad se zanemaruju.

Raniji probir

Edukacija i podizanje svijesti je ključ uspjeha, smatraju stručnjaci, a s obzirom na sve veću pojavnost ovog oblika raka i veliku smrtnost, nove smjernice preporučuju raniji probir.

- Po najnovijim smjernicama preporuka za probir na kolorektalni karcinom je 45 godina i više. Odnosno i ranije ako je to potrebno, međutim, to može svaki pojedinac sa svojim liječnikom obiteljske medicine iskomunicirati i doći do podatka da li treba ili kada otići na kolonoskopiju - istaknuo je nedavno Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju, KBC Osijek.

Linker
25. travanj 2024 05:55