Najjednostavnije je nositi sunčane naočale, ali obratite pozornost na kvalitetu
 Getty Images
Čuvajte ih

I oči mogu izgorjeti na suncu, a šteta može biti vrlo opasna i dugoročna. Posljedica može biti i melanom na oku

Glavni simptomi fotokeratitisa su crvenilo, bolovi, oticanje kapaka, suzenje, zamagljen vid, osjetljivost na svjetlo, osjećaj pijeska u očima, upala spojnice... No, kada ih primijetite već je kasno, oštećenja na stanicama već su nastala

Nakon tjedana ograničenih izlazaka iz domova zaželjeli smo se boravka na otvorenome i kao rijetko kada veselimo se sunčanim danima. Ali ni uz svu radost ne smijemo zaboraviti na zaštitu od UV zraka. Ne zaštitimo li oči, mogli bismo zaraditi fotokeratitis, odnosno oči bi mogle "izgorjeti" na suncu, često zbog odbljesaka s različitih površina – vode, kamenja, pijeska, stakla, asfalta, zimi snijega (snježno sljepilo). Može se dogoditi i zbog direktnog gledanja u sunce ili ako provodimo puno vremena vani bez odgovarajuće zaštite.

Sunčevo UV zračenje oštećuje stanice i njihovu DNK što uzrokuje reakcije poput opekotina, a kao što se mogu dogoditi na koži, mogu se dogoditi i na očima ako ih ne zaštitimo odgovarajućim sunčanim naočalama, šeširom širokog oboda i boravkom u hladu.

Kako ćete prepoznati fotokeratitis

Glavni simptomi fotokeratitisa su: crvenilo, bolovi, oticanje kapaka, suzenje, zamagljen vid, trzanje kapaka, osjetljivost na svjetlo, osjećaj pijeska u očima, upala spojnice (konjunktive), mukozne membrane koja prekriva unutrašnjost kapaka i bjeloočnicu.

U težim slučajevima osoba ne može otvoriti oči i vid je ozbiljno oslabljen, navodi oftalmolog Benjamin Bert. Osjetite li takve simptome važno je potražiti liječničku pomoć, posebno ako potraju dulje od jednog dana. Kod blažih simptoma potrebno je držati se zamračenih prostora i izbjegavati sunce nekoliko dana, kod ozbiljnijih rješenje su umjetne suze, a nekada se propisuju protuupalni lijekovi.

Ovisno o jačini simptoma, očekuje se da će proći šest do 48 sati, ali mogu trajati i dulje. „Tako je i s opeklinama od sunca na koži, nekada su blage i koža će se oporaviti, samo joj trebate dati vremena i ne izlagati se ponovno UV zrakama”, kaže Bert. Ima još sličnosti s opeklinama na koži – kad primijetite simptome već je kasno. Oštećenja na stanicama već su nastala. Zato je najvažnije čim primijetite simptome fotokeratitisa povući se u zamračen prostor i odmarati oči.

Nosite li kontaktne leće, izvadite ih kako biste spriječili dodatnu iritaciju. Hladne komprese na kapcima mogu pomoći ublažiti neugodu, kao i umjetne suze.

Dugoročna šteta

Izravna oštećenja od UV zraka proći će za nekoliko dana, no fotokeratitis se dodaje kumulativnim oštećenjima koje se pojavljuju na očima kroz život, osobito ako ste ga doživjeli više puta, upozorava Bert. Oštećenja od UV zraka se zbrajaju te mogu uzrokovati dugoročnu, odnosno kroničnu štetu. Tu se ubraja sljedeće:

  • ubrzano starenje kože oko očiju
  • starenje očiju i s tim povezana ranija pojava slabljenja vida
  • razvoj sive mrene
  • pojava benignih, ali potencijalno ometajućih izraslina, kao što su pterigij tzv. vanjska mrena, zadebljanje spojnice koje može početi prekrivati rožnicu) ili pinguekula (degeneracija masnog tkiva u spojnici)
  • skvamozna neoplazija na površini oka
  • melanom na oku

Nikamo bez kvalitetnih sunčanih naočala

To se, naravno, ne treba dogoditi, jer zaštita postoji, Najjednostavnije je nositi sunčane naočale, ali obratite pozornost na kvalitetu. Naočalne leće moraju imati ugrađenu UV zaštitu, potražite oznake „100% UV protection” ili „ UV400”, to znači da blokiraju 99 do 100 posto UV zraka. Stakla neka budu polarizirana, što umanjuje snagu odbljesaka s površina, a okvir neka bude veći, zaobljen prema ručkicama koje trebaju biti šire. Tako ćete zaštititi veće područje. Manji okviri pružaju manje zaštite, ne samo sprijeda, nego i odozgo, odozdo i sa strane. Za dodatnu zaštitu očiju, ali i glave, lica, ušiju, vrata, nosite šešir sa širokim obodom.

Linker
18. travanj 2024 04:18