Uvijek je bolje posjetiti liječnika i tražiti ga mišljenje i savjet, nego 'razbijati glavu' i 'liječiti' se na svoju ruku.
 Getty Images
Muka na 'M'

I vama se ponekad pojavi smeđi iscjedak prije menstruacije: ginekolog UPOZORAVA - ovo sve žene trebaju znati!

Menstruacija može dosta reći o ženskom zdravlju, ali i pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela.

Mnogim ženama se događa kako nekoliko dana prije menstruacije imaju smeđi iscjedak, a jedan ginekolog pojašnjava o čemu se radi.

Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva na jednom je formu objasnio o čemu je riječ.

- Smeđi iscjedak kojeg ste primijetili nekoliko dana prije početka očekivane menstruacije ne predstavlja ništa opasno. On je najčešće znak da postoji poremećaj u radu jajnika, odnosno poremećaj menstrualnog ciklusa. Svakoj ženi se takvo što može dogoditi s vremena na vrijeme. Očekivana menstruacija nakon takvog krvarenja može ”uraniti”, ali i ”zakasniti”. Krvarenje može biti i drugačije nego što ste navikli da je uobičajena menstruacija - napisao je dr. Husar.

Osim toga, ginekolozi napominju kako se u ovom slučajno obično radi o krvi koja se duže vrijeme zadržala u maternici i sada izlazi iz tijela. Zbog toga, ističu, ne treba paničariti, jer je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Ipak, svaka žena trebala bi znati što druge boje mjesečnice govore o ženskom zdravlju, odnosno kada nam to tijelo signalizira da je vrijeme za ginekološki pregled.


SVIJETLO CRVENA BOJA

Ova boja menstruacije može ukazivati na nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kako intenzivno vježbanje može smanjiti razinu estrogena i tako utjecati na menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati i loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.


VODENASTA MJESEČNICA

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu.

"Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije", tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

U slučaju da se kroz dva ili tri ciklusa stvari ne poprave, obavezno bi trebalo posjetiti ginekologa.


GUSTA I S UGRUŠCIMA

Ovakva menstruacija može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.


SIVO-CRVENA MENSTRUACIJA

Ako ovu boju menstruacije ugledate na ulošku, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom. Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.


ŽARKO CRVENA

U većini slučajeva žarko crvena boja znak je zdrave i uobičajene mjesečnice.

Beautiful and sensual young woman with long natural blond hair sitting on floor next to the bed in her apartment. Beautiful shadows from window blind drops on her body
Getty Images
Ako mjesečnica traje dulje od 10 dana, ne dvojite, otiđite ginekologu.

ČITAJTE I...

Osam bitnih činjenica - evo kako vam se menstruacija mijenja u četrdesetima

Ah, ti dani u mjesecu: Što kad je menstruacija obilnija nego inače...

Jeste li se ikad pitali zašto menstruacija tako boli!?

Menstrualne bolove i depresivnost pobijedite prirodnim putem

Simptomi, pretrage, liječenje - sve što trebate znati o policističnim jajnicima

Ovo su najčešći razlozi za odlazak ginekologu


Može li se menstruacija skratiti, a krvarenje ublažiti?

Kada se radi o menstruaciji, većina žena želi da im traje što kraće. Dok ciklus obično traje od tri do sedam dana, neke žene se pate i do deset dana. No, postoje načini kako možemo skratiti trajanje mjesečnice, ali i smanjiti krvarenje.

POMOĆU LIJEKOVA: Pomoći može oralna kontracepcija. Kao ni jedan drugi lijek, ni ovaj ne treba uzimati bez da se prethodno ne savjetujete sa svojim liječnikom. Mnoge žene na ovaj način reguliraju svoj ciklus u potpunosti. Također, tvrde da je ovo odličan način da skratite trajanje menstruacije i obilnost krvarenja. Ali postoji jedan - ALI. Oralna kontracepcija nije terapija koja se uzima samo mjesec dana, već je potrebna kontinuirana primjena, a da li je to za vas dobro - najbolje će vam reći liječnik.

VJEŽBANJEM: Ova metoda provjereno djeluje. Redovito vježbanje može skratiti menstrualno krvarenje. Fizička aktivnost, naime, poboljšava cirkulaciju, ubrzava izbacivanje krvi i time cijeli proces kraće traje.

SEKS: Kod seksualnog odnosa ključno je da doživite orgazam. Dodatne kontrakcije maternice tokom njega učinit će da se izbacivanje menstrualne krvi ubrza, a to može skratiti vaše "muke".

VITAMIN C: Jedan od načina da se brže riješite "onih dana u mjesecu" jest unositi povećane doze vitamina C. Pri tom vodite računa da ne prijeđete dnevnu dozvoljenu dozu ovog vitamina (do 300 mg). Možete nabaviti suplement ili piti dosta limunade, jesti kivi i druge namirnice bogate vitaminom C. Nije nevažno znati i da vam C vitamin može pomoći i prije samog krvarenja da izazovete menstruaciju ranije. Nekad vam se to možda i uklapa u planove. To je samo jedan od načina da je tempirate.

I ČAJEVI POMAŽU: U narodnoj medicini za ženske se tegobe ističu:

  • čaj od listova maline (treba piti 3 šalice dnevno za kraću menstruaciju),
  • čaj od vrkute (treba piti do 0.5 l čaja dnevno za hormonalni balans, regulaciju ciklusa i manje obilno krvarenje)
  • čaj od stolisnika (poznat je kao hemostatik, odnosno biljka koja zaustavlja krvarenje i treba ga piti kroz cijeli mjesec)

PAŽLJIVO BIRAJTE ŠTO ĆETE JESTI: znamo da hrana utječe na naše zdravlje pa tak i na menstruaciju - kod ovih problema birajte zelene mahune, mrkvu, namirnice bogate kalijem, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama i željezom.


Na kraju, prihvatite činjenicu da se vremenom ciklus mijenja i da može postati obilniji. Takav slučaj je recimo kada dođete u predmenopauzu. I to je normalno. Ako, pak, primijetite da vam menstruacije predugo traju, duže od 10 dana, javite se liječniku i ne pribjegavajte ovim metodama. Naime, nikakvo "liječenje" na svoju ruku nije mudar potez, a pogotovo ne na duge staze. To ipak prepustite liječnicima.

Linker
05. ožujak 2024 20:42