Hrvatska je među tri zemlje EU koje su uvele mobilnu aplikaciju za prijavu nuspojava na lijekove.
 Snimio: Davor Pongračić/Hanza Media
Možete osvojiti kupon u vrijednosti od 50€

I vaše mišljenje je važno: ispunite anketu o prijavi sumnji na nuspojave

HALMED poziva zdravstvene radnike i građane na sudjelovanje u anketi o prijavljivanju sumnji na nuspojave putem mobilne aplikacije.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi anketu o stavovima zdravstvenih radnika i građana o mogućnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave i primanja sigurnosnih informacija o lijekovima putem mobilne aplikacije.

Anketa sadrži pitanja o mišljenjima i stavovima o prijavljivanju sumnji na nuspojave općenito, mogućnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave putem mobilne aplikacije, mogućnosti primanja sigurnosnih informacija o lijekovima putem mobilne aplikacije i pitanja o korištenju mobilnih aplikacija općenito.

Mišljenje i preferencije mogućih korisnika vrlo su važni u razvoju i unaprjeđivanju takvih aplikacija.

Sudjelovanje u anketi je anonimno, a na kraju ankete ispitanici mogu odabrati mogućnost primanja rezultata ovog istraživanja. Osim toga, ispitanici mogu odabrati mogućnost uključivanja u popratnu nagradnu igru, financiranu u sklopu projekta Europske komisije WEB-RADR, u sklopu koje mogu osvojiti kupon u vrijednosti od 50 eura.

Pristup anketi moguć je putem sljedećih poveznica:

Anketa je dio šireg farmakovigilancijskog projekta Europske komisije pod nazivom WEB-RADR (Prepoznavanje nuspojava lijekova), u koji je HALMED aktivno uključen. U ovom projektu stručnjaci iz regulatornih agencija, akademske zajednice, predstavnici pacijenata i farmaceutske tvrtke zajedno rade na poboljšavanju prepoznavanja nuspojava lijekova.

Mobilna aplikacija

Dio ovog projekta usredotočen je na razvijanje mobilne aplikacije za pacijente i zdravstvene djelatnike pomoću koje oni mogu prijaviti nuspojave lijekova i dobiti sigurnosne informacije o lijekovima.

U sklopu navedenog projekta HALMED je ranije ove godine već uveo mobilnu aplikaciju za prijavljivanje sumnji na nuspojave, o čemu više možete pročitati ovdje.

Osim u Republici Hrvatskoj, ova anketa se provodi i u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Rezultati ankete koristit će se za unaprjeđenje prethodno razvijene mobilne aplikacije i povećanje općeg znanja o mišljenjima i preferencijama o prijavljivanju sumnji na nuspojave putem mobilnih aplikacija i prijavljivanju sumnji na nuspojave općenito.

Jeste li znali?

Hrvatska među prve tri zemlje EU-a koje su uvele mobilnu aplikaciju za prijavu nuspojava

HALMED je jedna od prve tri europske agencije za lijekove koje su počele s korištenjem aplikacije za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova putem pametnih telefona. Mobilna aplikacija namijenjena je pacijentima, zdravstvenim radnicima, njegovateljima i ostalima kako bi mogli izravno putem svojih mobilnih uređaja prijavljivati sumnje na nuspojave lijekova i pratiti sve nove informacije vezane uz lijekove.

Mobilna aplikacija je alternativa dosadašnjim načinima prijavljivanja nuspojava putem on-line aplikacije i papirnatih obrazaca te su njenim korištenjem omogućeni prijavljivanje sumnji na nuspojave "u hodu" i lakša dostupnost informacija o lijekovima.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje putem Apple i Google trgovina aplikacijama:

App Store: https://itunes.apple.com/us/app/halmed/id1080314179

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.halmed

QR kod putem kojeg možete preuzeti aplikaciju dostupan je ovdje.

Korištenjem mobilne aplikacije HALMED želi dodatno osnažiti uključivanje pacijenata i zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova te im na ovaj način omogućiti jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem pametnih telefona.

Korisnici aplikacije mogu odabrati određene lijekove iz baze lijekova HALMED-a i pratiti sve novosti o njihovoj sigurnoj primjeni. Također, mogu vidjeti prijavljene sumnje na nuspojave za svaki lijek koji ih zanima.

Linker
24. travanj 2024 22:12