Krajnje je vrijeme da se pošteno naspavate?
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Kako nam ljekovito bilje, tinkture i kupke mogu pomoći kod nesanice

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Nesanica je vrlo neugodna pojava koja može prerasti u pravu bolest. Javlja se u obliku otežanog uspavljivanja, čestog prekidanja sna ili ranog buđenja. Nesanica se može javiti uslijed psihičkih opterećenja, stresa, povišenog krvnog tlaka, neodgovarajućih uvjeta za spavanje i mnogih drugih razloga.

U liječenju nesanice važno je poduzeti određene mjere, kao što su izbjegavanje kave, većih količina alkohola i tjelesnih aktivnosti u kasne popodnevne i večernje sate.

Prije 18 sati treba pojesti laganu večeru, a na spavanje je dobro otići prije 22 sata. Prostorija za spavanje treba biti prozračena, umjereno topla i po mogućnosti mirna, a odjeća za spavanje pamučna.

Prije spavanja dobro je pročitati nekoliko stranica laganog štiva.

Evo i recepata za biljne pripravke koji djeluju umirujuće i kojima se postiže dobar i miran san:

Vrkuta - dnevno piti 2 - 4 šalice ovog čaja.

Gospina trava - dnevno popiti 3-4 šalice čaja od gospine trave.

Gospina trava (tinktura) - uzimati dnevno 10-20 kapi ove tinkture u čaju ili s malo vode.

Gospina trava (sjedeće kupke) - vrlo su djelotvorne. U kadi ostati 20 minuta, nakon kupanja se ne brisati, nego zaogrnuti i leći u krevet.

Kamilica - prije spavanja popiti šalicu čaja od kamilice.

Lipa (pune kupke od cvjetova lipe) - 200 g cvjetova lipe staviti u 5 litara hladne vode i ostaviti tijekom noći. Ujutro prokuhati, procijediti te uliti u kadu u kojoj je već pripremljena voda od 36°C. Kupanje treba trajati 20 minuta. Za vrijeme kupanja srce treba biti iznad vode.

Glog - dnevno piti oko 2 šalice čaja od gloga. Umjesto čaja može se uzeti 10-20 kapi tinkture gloga.

Mrtva kopriva - dvije šalice čaja od bijele ili žute mrtve koprive na dan djeluju umirujuće i daju dobar i miran san.

Čajna mješavina - 5 g odoljena, 15 g cvatova hmelja, 10 g gospine trave, 25 g cvjetova lavande i 50 g jaglaca. Pred spavanje popiti jednu šalicu vrlo toplog čaja.

Švedska gorčica - gore navedenim čajevima može se jednom dnevno dodati čajna žličica švedske gorčice. Dobro je staviti i oblog od švedske gorčice na područje srca. Kožu prethodno namazati nevenovom mašću.

Linker
14. svibanj 2024 13:31