FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
novo otkriće

Kako snimanje selfija može pomoći u otkrivanju Alzheimerove bolesti i ADHD-a

Ova aplikacija koristi takozvanu NIR kameru (near-infrared camera), odnosno kameru s bliskim infracrvenim spektrom kakva je ugrađena u novije modele pametnih lica u svrhu prepoznavanja lica

Čini se da snimanje selfija može biti itekako korisno kad je riječ o otkrivanju nekih ozbiljnih bolesti. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji kažu da snimke oka mogu pokazati znakove Alzheimerove bolesti, ali i ADHD-a. Njihovo nedavno istraživanje je pokazalo da veličina zjenice može pružiti neke informacije o neurološkim funkcijama osobe. Na primjer, zjenica postaje veća (širi se) kad osoba obavlja težak kognitivni zadatak ili čuje neki neočekivani zvuk. Test reakcije zjenice može mjeriti promjene u veličini zjenice te tako dati informacije o funkciji mozga osobe, no takvi skupi instrumenti trenutno su dostupni samo u kliničkim ustanovama. Sada su autori novog istraživanja učinili mogućim da se takvo testiranje provodi u vlastitom domu. Razvili su aplikaciju za pametne telefone koja pamti krupne planove oka osobe.

Colin Barry, kompjutorski inženjer sa Sveučilišta u Kaliforniji kaže da je vrlo uzbuđen zbog potencijala koji korištenje te tehnologije ima kako bi se neurološki screening iz laboratorijskog kliničkog okruženja preselio u domove ljudi.

- Nadamo se da će ovo otvoriti vrata istraživanjima novih načina korištenja pametnih telefona u svrhu što ranijeg prepoznavanja i kontroliranja potencijalnih zdravstvenih problema - rekao je.


Jednostavno za korištenje

Ova aplikacija koristi takozvanu NIR kameru (near-infrared camera), odnosno kameru s bliskim infracrvenim spektrom kakva je ugrađena u novije modele pametnih lica u svrhu prepoznavanja lica. Potrebno je da korisnik snimi običan selfi s njihovom kamerom (iz aplikacije) i tada aplikacija može izračunati veličinu zjenice sa submilimetarskom preciznošću preko raznih boja očiju. Izračuni su bili usporedivi s onima koji su učinjeni uređajem koji se naziva pupilometar, a koji predstavlja zlatni standard za mjerenje veličine zjenice.

Eric Granholm, profesor psihijatrije na School of Medicine Sveučilišta u Kaliforniji, kaže da ovaj proizvod može pomoći u otkrivanju i razumijevanju bolesti, poput Alzheimerove.

- Ako bi se aplikacija koristila kao alat za screening, to bi moglo imati veliki utjecaj na javno zdravstvo - smatra. Osobe starije životne dobi više su izložene riziku za razvoj Alzheimerove bolesti, koja je najčešći oblik demencije, pa su znanstvenici testirali svoju aplikaciju i na skupini osoba starije životne dobi kako bi bili sigurni da je i za njih prikladna i jednostavna za korištenje.

Linker
06. svibanj 2024 10:14