Rizik tromboze je najveći u prvim mjesecima korištenja hormonske kontracepcije
 FOTOGRAFIJE: VERTIGO3D GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Važne preporuke

Kontracepcija i cijepljenje: Ženama mlađim od 30 zasad se ne preporučuje Astra i Johnson

Iako još nisu usvojeni općeprihvaćeni protokoli za hormonsku kontracepciju kod žena koje se planiraju cijepiti ili su oboljele od covid infekcije, treba se pridržavati sljedećih preporuka

Piše dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekolog

Upala pluća je glavna manifestacija infekcije covid-19. Teški oblici mogu uzrokovati opsežna oštećenja stanica pluća i endotela krvnih žila s aktivacijom procesa zgrušavanja krvi i smanjenjem broja trombocita, što može dovesti do mikrotromboza venske ili arterijske cirkulacije te posljedičnog poremećaja funkcije više organa (pluća, bubrezi, srce, mozak).
Primjenom cjepiva nastoje se spriječiti upravo takvi teški oblici bolesti koji mogu dovesti do trajnog oštećenja ili zatajenja organa pa i smrti. Teški oblici covida javljaju se puno češće nego što su opisani izuzetno rijetki slučajevi tromboze koja se povezuje s primjenom tzv. vektorskih cjepiva.

Još se ne zna postoje li stanja koja mogu pogodovati razvoju takve tromboze. S obzirom na to da su takvi slučajevi zabilježeni i kod mladih zdravih žena, postavilo se pitanja je li primjena hormonske kontracepcije jedan od predisponirajućih čimbenika.
U našoj zemlji primjena hormonske kontracepcije relativno je malo zastupljena, za razliku od zapadne Europe gdje su kontraceptivi u širokoj primjeni kod žena od adolescencije do predmenopauze te bi se u tom smislu očekivao puno veći broj slučajeva tromboze nego što je zabilježeno.

Povišeni rizik od tromboze uz hormonsku kontracepciju povezan je s povišenom sintezom faktora zgrušavanja u jetri, dok je kod cjepiva povezan s imunosnim odgovorom sa stvaranjem protutijela na trombocitni faktor 4. Slično se može pojaviti tijekom liječenja heparinom (lijek koji usporava zgrušavanje krvi), no unatoč tome heparin se i dalje primjenjuje kao lijek od neprocjenjive vrijednosti u medicini. Jednako treba razmišljati o cjepivu.

Dobrobiti i rizici

Hormonska oralna kontracepcija i hormonsko nadomjesno liječenje primjenjuju se gotovo pola stoljeća i spadaju među najviše proučavane lijekove s obzirom na nuspojave i rizike. U oba tipa preparata postoji blago povišena sklonost trombozi, ali manja od one koju imaju pretile osobe, pušači ili trudnice. Na temelju detaljne obiteljske i osobne anamneze i laboratorijskih analiza krvi procjenjuju se rizici i dobrobiti primjene za svaku ženu. Danas su u primjeni niskodozirani ili ultraniskodozirani preparati koji imaju manji rizik tromboze nego što su imali preparati koji su se primjenjivali prije 20-30 godina. Što je hormon u nižoj dozi i što je sličniji ili identičan prirodnom estrogenu i progesteronu, manji je rizik tromboze. Ako se primjenjuju lokalni pripravci (vaginalni prsten, kožni naljepak, "hormonska spirala"), rizik tromboze je manji. Hormonska kontracepcija je neizbježna komponenta skrbi za žene reproduktivne dobi i neupitan je nastavak njene primjene i tijekom pandemije i tijekom cijepljenja. Ona nije samo pouzdana kontracepcijska metoda nego se koristi i kao lijek za regulaciju neredovitih menstrualnih ciklusa, bolnih i preobilnih menstruacija, liječenja akni, sindroma policističnih jajnika, tijekom pripreme za metode potpomognute oplodnje itd.

Preporuke

Iako još nisu usvojeni općeprihvaćeni protokoli za hormonsku kontracepciju kod žena koje se planiraju cijepiti ili su oboljele od covid infekcije, treba se pridržavati sljedećih preporuka:

  • Ne preporučuje se nekritički prekidati dosadašnji način kontracepcije. Isplanirati neposrednu primjenu druge pouzdane nehormonske kontracepcije kako bi se spriječila neplanirana trudnoća.
    Tijekom trudnoće blago je pojačano zgrušavanje krvi kojim se tijelo prirodno priprema za sprečavanje pretjeranog krvarenja nakon porođaja djeteta i posteljice. Iako je trudnoća hiperkoagulabilno stanje, tijekom fiziološke trudnoće neće se razviti tromboza ako trudnica nema dodatne rizike. Slično je kod žena koje uzimaju hormonsku kontracepciju. Potrebna je istovremena prisutnost više rizičnih čimbenika da bi se razvila tromboza. Vrlo je važno iznijeti detaljne podatke o ranijim bolestima u osobnoj i obiteljskoj anamnezi.
  • Rizik tromboze je najveći u prvim mjesecima korištenja hormonske kontracepcije i zato se ne preporučuje učestalo prekidanje i započinjanje terapije. Nakon prekida hormonske oralne kontracepcije potrebno je 6-8 tjedana da se koagulacijski profil u potpunosti vrati u stanje prije korištenja kontraceptiva, stoga se ne preporučuje prekidanje oralne kontracepcije nekoliko dana prije cijepljenja.
  • Dok ne bude više saznanja o povezanosti cjepiva s trombozom, ženama mlađim od 30 godina ne preporučuje se cijepljenje vektorskim cjepivima (Astra Zeneca; Johnson &Johnson).
  • Žene koje su asimptomatske ili imaju blage simptome covida mogu nastaviti s primjenom kombinirane hormonske kontracepcije ili mogu prijeći na tzv. mini-pilule koje sadrže samo gestagen.
  • Potrebno je ponovno procijeniti postojanje drugih rizičnih faktora za trombozu (pretilost, pušenje, mirovanje...) te procijeniti treba li prekinuti hormonsku kontracepciju i eventualno uvesti antikoagulantnu profilaksu.
  • Kod težih oblika covida-19 tijekom bolničkog liječenja preporučuje se prekid hormonske terapije i primjena profilaktičkih doza niskomolekularnog heparina.
  • Hitnu liječničku pomoć trebaju potražiti sve osobe koje tijekom covid infekcije ili 4-20 dana nakon cijepljenja osjete neke od sljedećih simptoma: kratak dah i otežano disanje, bolovi u prsištu, oticanje i bolovi u nogama, dugotrajni bolovi u trbuhu, teške i dugotrajne glavobolje, zamućen vid, točkasta krvarenja na koži.
  • Treba provoditi uobičajene kontrole laboratorijskih nalaza kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju: kompletna krvna slika, jetreni enzimi, lipidogram, PV, APTV, fibrinogen, a kod pacijentica sa simptomima covida ili navedenim simptomima uputno je provjeriti i d-dimere te ih uputiti na daljnju bolničku dijagnostiku.
Linker
29. travanj 2024 07:50