A koji ste vi tip?
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Kruška, jabuka ili pješčani sat? Oblik tijela upozorava nas kojih bi se bolesti trebali čuvati

Studije su pokazale da osobe koje imaju određenu građe tijela najčešće imaju i slične zdravstvene tegobe.

Provjerite kojem tipu građe pripadate i saznajte kojih biste se bolesti trebali čuvati.


Građa u obliku jabuke

Riječ je o tijelu okruglastog oblika s nevelikom razlikom u bokovima, struku i grudima. Naglašene grudi i trbuh prati ravna stražnjica. Osobe koje imaju ovu vrstu građe debljaju se najviše oko trbuha gdje im se skuplja višak masti. Isto tako, slaba točka su im i unutrašnji organi abdomena. Istraživanja su pokazala da kod ovog tipa postoji pojačan rizik od kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2. Istraživanja su također pokazala da je debljina u trupu rizičnija za žene u postmenopauzi.

- Izgledi da se kod osoba s normalnim indeksom tjelesne mase (BMI), ali s previše trbušnog razviju srčani problemi dvostruko su veći nego kod pretilih ljudi koji nemaju tzv. "rezervnu gumu" oko struka. Ako imate masnoće oko trbuha i one nadmašuju veličinu vaših bokova trebali biste posjetiti liječnika da procjeni kardiovaskularni rizik i distribuciju masti. U takvim slučajevima cilj mršavljenja treba biti gubitak trbušnog sala, a ne isključivo tjelesne težine - kažu stručnjaci.

To se može postići vježbanjem, smanjenjem sjedilačkog načina života, hodanjem po stepenicama, izlaskom iz tramvaja koju stanicu prije kuće, jačanjem mišića i reduciranjem unosa rafiniranih ugljikohidrata.


Građa u obliku kruške

Bokovi su znatno širi od grudi i ramena, jaka bedra, uska ramena i male grudi. Osobe s ovom tipom građe najčešće imaju problema s venama, zglobovima i koljenima jer im je sva težina smještena u donjem dijelu tijela. Bolesti srca ih rjeđe pogađaju.


Građa u obliku pješčanog sata

Grudi i bokovi su široki, a struk izuzetno uzak. Dobra vijest za ove osobe je ta da se debljaju i mršave ravnomjerno te najčešće imaju dobre zdravstvene predispozicije.

Debljina će s druge strane povećati zdravstvene rizike. Studije su pokazale da su osobe s ovim tipom građe sklonije reumatoidnom artritisu i bolestima štitnjače.

Linker
20. travanj 2024 10:48