Jelovnik treba sadržavati što više vlakana.
 FOTOGRAFIJE: ANDREYPOPOV GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Liječenje počinje iznutra

Muče vas hemoroidi? Mijenjajte prehranu, a neke stvari morate potpuno izbaciti!

Preporučuje se u jelovnik što češće uključiti: brokulu, šljive, integralne žitarice, papaju, povrće (naročito blitvu), svježe voće i lanene sjemenke. Integralne žitarice su naročito važne u liječenju hemoroida, a zob, raž i ječam odlična su pomoć u pražnjenju i prevenciji nadraženosti

Ako tražite neki prirodni način da se riješite hemoroida, počnite s liječenjem iznutra, a to znači da morate malo promijeniti jelovnik. Osim uzimanja dovoljne količine vode radi sprečavanja zatvora, preporučuje se u jelovnik što češće uključiti sljedeće namirnice: brokulu, šljive, integralne žitarice, papaju, povrće (naročito blitvu), svježe voće i lanene sjemenke. Integralne žitarice su naročito važne u liječenju hemoroida, a zob, raž i ječam odlična su pomoć u pražnjenju i prevenciji nadraženosti.

Što više vlakana

Uz to, vaš jelovnik treba sadržavati što više vlakana jer prehrana s visokim udjelom vlakana može smanjiti krvarenje i bol koje uzrokuju hemoroidi. Neka vaši obroci obiluju voćem i povrćem bogatim vlaknima, smeđom rižom, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima jer će to omogućiti najbrže ublažavanje simptoma hemoroida.

Kad je riječ o unosu tekućine, preporučuje se piti između šest i sedam čaša mineralne vode dnevno, dok bi sva alkoholna i zaslađena pića te ona koja sadrže kofein trebalo izbjegavati.

Zabranjeno

Kakao, papar, senf i previše začinjeni umaci nisu dobar izbor u slučaju da imate hemoroide jer će samo još više nadražiti analno područje. Treba izbjegavati i kiselu hranu, tartufe, paprike i rotkvice, preslanu hranu, jako pikantnu i začinjenu hranu i pržena jela.

Linker
05. ožujak 2024 21:38