FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Nostalgija smanjuje percepciju boli

Pokazalo se da su gledajući slike koje su evocirale uspomene iz djetinjstva, ispitanici osjećali manju bol.

Kad sljedeći put budete osjećali bolove, možda biste trebali zaobići lijekove protiv bolova i umjesto toga posegnuti za nekom fotograijom iz prošlih vremena. Naime, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience, pokazalo je da nostalgija - osjećaj čežnje za prošlošću - može smanjiti percepciju boli.


Pozitivna reakcija

Autori studije su od ispitanika tražili da odrede stupanj boli izazvan vrućinom dok istodobno gledaju nostalgične slike koje prikazuju stare crtane filmove, igre iz djetinjstva ili slatkiše iz prošlih vremena te dok gledaju neke modernije slike novijeg datuma. Za to vrijeme snimani su magnetskom rezonancijom.

Pokazalo se da su gledajući slike koje su evocirale uspomene iz djetinjstva, ispitanici osjećali manju bol. Do pozitivne reakcije uzrokovane nostalgijom, osim starih fotograija, mogu dovesti i glazba, filmovi, mirisi, ali i okusi nekog jela ili slatkiša koji nekoga podsjećaju na lijepe dane djetinjstva ili mladosti. A svi ti okidači nostalgije mogli bi u budućnosti biti korisni kao jeftino i lako dostupno sredstvo za ublažavanje i kontrolu boli.

Linker
12. lipanj 2024 06:21